Lilaki (Syringa)
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilaki (Syringa)
Jesienią kupilam lilak jak na zdjęciu. Niestety chyba jest dziki, czy warto go zatrzymać czy lepiej wyrwać??
Pozdrawiam Ewa
-
- 50p
- Od: 1 gru 2020, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam ma ktoś może lilak żółty planuje okulizować ale nie ma w okolicy
-
- 50p
- Od: 26 paź 2012, o 08:50
Czy to najciemniejsza odmiana bzu...? - Tfu!!! Lilaka?ZbigniewG pisze:Lucyna może Marcheal Lanes widziałem zdjęcia pasujące idealnie ale były też zupełnie inne (internet kłamie )
..................................................
zdopingowałaś mnie do poszukiwań to raczej Charles Joly
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
-
- 50p
- Od: 26 paź 2012, o 08:50
Tak, widziałem fotki tego 'komucha', ale w miarę rozkwitania stawał się jaśniejszy...Szczurbobik pisze:Ciemna jest Znamya Lenina
Z kolei ten, o którym wspominał ZbigniewG i wstawił jego fotki jest zdecydowanie ciemniejszy i jednolity...
Dopytuję, czy ten 'wesołek' jest najciemniejszy z ciemnych...
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Z tych odmian, które znam odmiana Night ma najciemniejsze kwiaty- czarno-purpurowe.for tinctures pisze:Tak, widziałem fotki tego 'komucha', ale w miarę rozkwitania stawał się jaśniejszy...Szczurbobik pisze:Ciemna jest Znamya Lenina
Z kolei ten, o którym wspominał ZbigniewG i wstawił jego fotki jest zdecydowanie ciemniejszy i jednolity...
Dopytuję, czy ten 'wesołek' jest najciemniejszy z ciemnych...
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Moje
Sensation
W rzeczywistości dużo ciemniejszy.
Teraz też obficie kwitnie Meyera Palibin ale muszę nowe zdjęcie zrobić i do kwitnienia zabiera się Royalty. Tylko jeden lilak jeszcze mi nie zakwitł ani razu, taki o pstrych liściach. Ach nie, jeszcze jeden, bo jeszcze mam maleńką Krasawicę Moskwy. No i mam nie lada zagwozdkę bo miałam lilaka Primrose raz pokazał kwiatostan, już chyba w drugim roku choć był malutki. W miejscu gdzie rósł tata posadził tego ciemnego, twierdzi, że nic w tym miejscu nie rosło. Nie wiem co się mogło stać.
Sensation
W rzeczywistości dużo ciemniejszy.
Teraz też obficie kwitnie Meyera Palibin ale muszę nowe zdjęcie zrobić i do kwitnienia zabiera się Royalty. Tylko jeden lilak jeszcze mi nie zakwitł ani razu, taki o pstrych liściach. Ach nie, jeszcze jeden, bo jeszcze mam maleńką Krasawicę Moskwy. No i mam nie lada zagwozdkę bo miałam lilaka Primrose raz pokazał kwiatostan, już chyba w drugim roku choć był malutki. W miejscu gdzie rósł tata posadził tego ciemnego, twierdzi, że nic w tym miejscu nie rosło. Nie wiem co się mogło stać.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- monianka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 mar 2023, o 18:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć. Bardzo proszę o radę doświadczonych ogrodników:)! Otóż w roku poprzednim moje lilaki zostały zaatakowane prawdopodobnie przez zwójkę (liście zwijały się, w środku zawiniątka larwa). I ten atak był tak drastyczny, że całe drzewko wyglądało tragicznie:( praktycznie każdy liść zniszczony. I chciałam zapytać kiedy w tym roku rozpocząć opryski żeby tej durnej zwójki się pozbyć? Obecnie lilaki mają już zawiązane zielone pąki. Czy ktoś z Was miał takie przygody ze zwójką na lilaku? Dodałam fotkę z roku poprzedniego, z 21 maja, gdzie nie było jeszcze tak tragicznie, ale już widać zmiany na liściach.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Kilka razy szczepiłem lilaki odmianowe na pędach ligustru. To jest prosty sposób i nie wymaga dobrych podkładek. Podkładki mogą być ukorzenione rok wcześniej ale nie muszą. Wystarczą pędy ligustru tej samej średnicy co zrazy lilaka. Podkładkę z ligustru traktowałem jako mamkę.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris