OPRYSKI warzyw. Dyskusje o opryskach -tak czy nie i jak? cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory, ogórki i inne - opryski-tak czy nie i jak? cz.2
cytat z jednego ze sklepów
"Preparat Ridomil Gold MZ Pepite 67,8 WG od dnia 31.10.2021 roku zostaje wycofany z produkcji oraz sprzedaży. Jako zmiennik tego preparatu, do ochrony roślin ozdbnych przed chorobami, proponujemy środek Scorpion 325 SC."
"Preparat Ridomil Gold MZ Pepite 67,8 WG od dnia 31.10.2021 roku zostaje wycofany z produkcji oraz sprzedaży. Jako zmiennik tego preparatu, do ochrony roślin ozdbnych przed chorobami, proponujemy środek Scorpion 325 SC."
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lut 2021, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pryskałeś jak było gorąca lub słonecznie?
Piotr
-
- 10p - Początkujący
No właśnie nie. Było pochmurnie i wietrznie. A wystąpiło dopiero dzisiaj.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Może przymarznięte. Rano nie bardzo widać, dopiero w ciągu dnia występują wyraźniejsze objawy.
Pozdrawiam Eugenia
-
- 10p - Początkujący
Jest jakaś nadzieja dla nich?
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Podmarzły. Jeśli nie zmroziło pąków wierzchołkowych, to będzie dobrze. Stracisz tylko zmarznięte liście. Jeśli wierzchołki zmarzły, to gorzej, ale też odbiją z wilków, tylko trochę opóźni się plonowanie. Po zimnej nocy, z przymrozkami, gdy jeszcze nie widać "czarnych firanek" dobrze jest zrobić drobnokroplisty oprysk zwykłą wodą, czasem to ratuje sytuację.
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię
W połowie czerwca wyjeżdżam na dwa tygodnie i chcę zabezpieczyć moje uprawy przed kaprysami pogodowymi. W szczególności mam na uwadze, pomidory z kwiatostanami, podobnie też kwitnące ogórki. Mam na uwadze środki:Infinito i Revus + mocznik, proszę o podpowiedz czy moje rozumowanie jest prawidłowe?
A może podpowiecie zabezpieczenie innymi środkami, by wytrwały w dobrej kondycji przez okres dwutygodniowy?pol2424 pisze:W połowie czerwca wyjeżdżam na dwa tygodnie i chcę zabezpieczyć moje uprawy przed kaprysami pogodowymi. W szczególności mam na uwadze, pomidory z kwiatostanami, podobnie też kwitnące ogórki. Mam do dyspozycji środki:Infinito lub Revus + mocznik, proszę o podpowiedz czy moje rozumowanie jest prawidłowe?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
chcesz te dwa środki ze sobą zmieszać? Ja bym zrobiła oprysk revusem . Infinito bym zostawiała na potem . Cabrio duo jest dobrym środkiem, jest tranmisyjnym ,czyli jak rośnie roslina ,to środek rozprowadza się razme z nią :"Środek działa wgłebnie (dimetomorf), a także lokalnie układowo oraz translaminarnie (piraklostrobina) Jest przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwacy ręcznych. "
Asia
Asia
Zrobiłem poprawkę "i " zmieniłem na "lub" , (słynne 'lub ' czasopisma).Pelasia pisze: chcesz te dwa środki ze sobą zmieszać? Ja bym zrobiła oprysk revusem . Infinito bym zostawiała na potem
Asia
Tak też myślałem Revus jako pierwszy, skuteczność podobna jak Infiinito a zmywanie przez opady deszczu bardziej utrudnione.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Dopisałam do postu wyżej jeszcze jeden środek
"Pelasia" dziękuje za podpowiedz. Pozostanę przy Revusie, ze względu na posiadane walory ochronne oraz że znajduje się w moich zasobach chemii ochronnej.Pelasia pisze:Dopisałam do postu wyżej jeszcze jeden środek