Amarantus - Uprawa w celach spożywczych
Amarantus - Uprawa w celach spożywczych
Witam,
chciałbym uprawiać amarantus (szarłat) w ogródku, chciałbym z niego pozyskać nasiona żeby potem wytrzepać z kwiatostanów nasiona i zrobić sobie z tego np. mąkę, tak dla frajdy. Ktoś wie jakie to powinny być odmiany szarłatu? Kupiłem nasiona amarantusa zwisłego i wzniosłego na allegro, ale nasiona są tak drobna, niemal jak mak, nie umywa się to do wielkości nasion które można kupić w sklepie jako amarantus właśnie:
https://www.badapak.pl/images/items/616 ... sa_big.jpg
Za duże zdjęcie. / jokaer
chciałbym uprawiać amarantus (szarłat) w ogródku, chciałbym z niego pozyskać nasiona żeby potem wytrzepać z kwiatostanów nasiona i zrobić sobie z tego np. mąkę, tak dla frajdy. Ktoś wie jakie to powinny być odmiany szarłatu? Kupiłem nasiona amarantusa zwisłego i wzniosłego na allegro, ale nasiona są tak drobna, niemal jak mak, nie umywa się to do wielkości nasion które można kupić w sklepie jako amarantus właśnie:
https://www.badapak.pl/images/items/616 ... sa_big.jpg
Za duże zdjęcie. / jokaer
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa amarantusa w celach spożywczych
Te kupione w sklepie jako amarantus powinny urosnąć. Najwyżej zrób próbę kiełkowania w domu.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Uprawiałam w ubiegłym roku amarantus Golden Giant w celach spożywczych. Plon nie powalał i mam wrażenie, że nasiona słabo dojrzały bo trudno było je oddzielić od plew. W tym roku kupiłam odmianę ozdobną ale zamierzam ją użytkować do konsumpcji, liście na herbatę a nasiona na mąkę.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
I kiedy sie sieje tego amarantusa i czy siew do gruntu czy rozsada? 

Robiłam rozsadę w ubiegłym roku, bo nasion w torebce było mało.