Magnolia - jaką wybrać?
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Magnolia - jaką wybrać?
Żółte są fajne bo kwitną nieco później i przymrozki raczej im nie zaszkodzą. U mnie właśnie zaczyna Sunsation - najwcześniejsza z żółtych. z kolei najpóźniej kwitnie Blue Opal - już po rozwoju liści, kwitnie w czerwcu. I tak, jest żółta!
Pozdrawiam Lucyna
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaką miniaturową odmianę polecacie? Mama kupiła w markecie sztukę podpisaną jako George Henry Kern, a po zakwitnięciu okazała się być inną odmianą/gatunkiem (białe kwiaty przypominające magnolię gwiaździstą).
- Szczurbobik
magdalenca U mnie podobnie wygląda Old Port
wrocek Satysfaction nie rośnie duża, z żółtych Daphne
wrocek Satysfaction nie rośnie duża, z żółtych Daphne
Pozdrawiam Lucyna
Hejka nurtuje mnie jedna magnolia, nie wiem czy będzie to widać na zdjęciach ale liście na magnolii różnią sie od siebie, wygląda to tak jakby na drzewie były dwa rodzaje liści. W dotyku również jest różnica, jedne są gładkie, aksamitne a drugie bardziej szorstkie. Jest to yellow bird, boje się że to wybiła jakas podkladka, co prawda nie są to odrosty od ziemi, wszystko wychodzi z jednego pnia. Jakieś rady?

-
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 17:25
Na 4 zdjęciu widać, że wybiła podkładka. Magnolie są okulizowane na wysokości około 10 cm ponad ziemią. Więc mamy kawałek pieńka ponad grunt.
To i owo opuncjowo Marcina
Proszę podpowiedz co mam wyciąć żeby miało to ręce i nogi
Tak naprawdę to powinna zostać tylko ta gałąź na której kwitła, cała reszta ma inne liście
-
- 200p
Ogólnie magnolie nie lubią cięcia. Ale w tym przypadku musisz działać. Bo widać że podkładka zagłuszy odmianę szlachetną. Wszystkie drobne odrosty wytnij na odległości jakiś 5 cm od pnia. Z grubszym trochę będzie gorzej jego potraktowałbym go jakieś 15 cm od miejsca okulizacji, żeby utworzyć bufor dla patogenów. Wszystko zabezpieczyć maścią ogrodniczą z fungicydem. No chyba, że chcesz zostawić podkładkę. Przypuszczalnie wyrośnie z niej magnolia borealis, bo na niej najczęściej są szczepione. A jeszcze jedno, przygotuj się na uszczykiwanie odrostów przez najbliższe kilka lat.
- Szczurbobik
Dla łatwiejszego rozpoznawania co szlachetne a co podkładka, podpowiem, że wszystkie żółto kwitnące magnolie (w tym Blue Opal
) Mają liście od spodu pokryte delikatnym meszkiem (kutnerem), drugą cechą charakterystyczną jest to, że pąki kwiatowe otwierają się równo z lub nawet po otwarciu pąków liściowych

Pozdrawiam Lucyna
Nie wytrzymałam wczoraj i ja przycielam, wszystko staralam się wyciąć jak najbliżej pnia i teraz już wiem że nie był to chyba dobry pomysł, najgrubsza gałąź wycięłam piłką też blisko, wycięłam razem z nią kawalek zgrubienia. Wszystko zabezpieczylam maścią ogrodnicza. Mam nadzieję że jej nie zaszkodzilam ale chcę mieć żółta magnolie, a nie podkładkę. Teraz każdy odrost będę wycinać od razu.

-
- 200p
Przy odrobinie szczęścia wszystko będzie w porządku. Ja w tamtym roku musiałem mocno ciąć młodą magnolię grandiflore (sanitarnie bo złapała fytoftorozę). I w tym roku zanosi się na kwitnienie. Lucyna ma rację wszystkie żółte magnolie odziedziczyły morfologie liści po swoim rodzicu magnolii drzewiastej.
Tak te liście co zostały mają meszek, tamte nie miały. Zobaczymy czy zawiąże pąki kwiatowe czy może się na mnie obrazi.
- Szczurbobik
Nie bój żaby
magnolie nie są aż tak delikatne. Mój kilkuletni Kobus w zeszłym roku mocno ucierpiał od wiosennych przymrozków - pękła kora wzdłuż pnia. Niestety jak się zorientowałam to już łyko zdążyło obeschnąć i kora zaczęła odstawać. Obcięłam do zdrowego i zasmarowałam maścią ogrodniczą. Niestety kora obsychała dalej i znowu zaczynała odstawać, Sytuacja powtórzyła się kilkukrotnie. Zakończyło się na tym, że ubytek sięga szerokością połowy obwodu pnia i jest długi na jakieś 25 cm. Pomimo to magnolia zawiązała mnóstwo pąków. W tym roku kwitła jak szalona i nadal ładnie rośnie. Jakby ta paskudna rana nie miała w ogóle znaczenia 

Pozdrawiam Lucyna
Szukam małej (miniaturowej/karłowatej) magnolii kwitnącej na różowo, z tego co wyczytałam i obejrzałam w necie te kryteria spełniałyby Mighty Mouse, Cameo i być może Genie (chociaż trochę szeroka). Najbliżej mi do Mighty Mouse - czy ktoś ma i może coś powiedzieć?
A może polecicie inne odmiany?
A może polecicie inne odmiany?