Bez czarny (Sambucus) o kolorowych liściach
- zulix
- 50p
- Od: 26 paź 2013, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bez czarny o kolorowych liściach
Na razie roślinki żyją (ale dalej nie widzę aby wypuściły chociaż po 1 nowym listku).. Jak zejdą upały i będzie typowo jesienny sezon na sadzenie to wydrę roślinki, "roztrzepię" i wsadzę jeszcze raz do porządnie przygotowanej gleby. Na wiosnę będę oczekiwać cudów :P
Uwaga. Zdjęcia, które zamieszczam wyświetlają się czasem po kilku sekundach...
-
- 50p
- Od: 1 lis 2007, o 09:24
Re: Czarny bez o bordowych liściach
Witam serdecznie.henecio pisze:Moja Eva jest piękna i bezproblemowa. Przezimowała u mnie 2 zimy bez żadnego okrycia. Za chwilę zakwitnie. Chciałam ją mieć w bardziej eksponowanym miejscu, ale przeczytałam, że nie lubi przesadzania. Kupiłam więc jeszcze jedną i będę ją formować tak, by wyglądała jakby rosła na pniu.
Mam Eve też kilka lat, mogę powiedzieć, że jest stara. I mam problem. Bałam się ją przycinać, żeby nie zmarniała.
A teraz mam tylko grubsze, zdrewniałe, stare pędy, na których pojawiają się co prawda koronkowe listki, ale coraz mniej.
Prosze o radę, czy da się jakoś go odmłodzić. Ten zwykły czarny bez, który mam w ogrodzie wycinam i odbija zkorzeni.
pozdrawiam Elżbieta
"Otwartą księgą jest natura dla tego, co w niej czytać umie." -Konstanty Damrot
Możesz spokojnie ciąć, ja swego męczę od kilku lat, tnę i ciągle odbija, rośnie w takim miejscu, że nie da się wykopać korzenia.W zeszłym sezonie ścinałam dwa razy i widzę, że znów odbija 

-
- 50p
- Od: 1 lis 2007, o 09:24
Re: Czarny bez o bordowych liściach
dziękuję Selli za radę, skorzystam
pozdrawiam Elżbieta
Posiadam kilkuletni już egzemplarz Black lace i nie potrafię znaleźć przyczyny corocznego obumierania jednego pędu. Obowiązkowo każdego roku musi 1 gałązka umrzeć podczas gdy reszta krzewu wygląda ok. Czy ktoś ma podobny problem? I to nie jest przemarzanie, mamy koniec maja i właśnie jakos tydzień temu mi zdechla. O co może chodzić!?