Hydroponika - przydatne porady
- Dawid-x
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 maja 2021, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hydroponika - przydatne porady
Jeżeli chodzi o nawozy do hydroponiki,, najlepiej stosować dedykowane nawozy do takiej uprawy ze względu, iż mają przede wszystkim stabilne pH jak i minerały co nie wpłynie negatywnie na parametry jak i np na niechcianą fermentację jak to czasami zdarza się przy nawozach biologicznych 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sty 2022, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Mam pewien wstydliwy problem - a mianowicie skoczogonki! Nie mogę się ich pozbyć z mieszkania. W ziemi to "półbidy". Wystarczy, że przesuszę podłoże i już jest ich znikoma ilość. Zaczęłam też stosować pałeczki owadobójcze i zobaczymy czy to pomoże, ale - w hydroponice już nie jest to takie łatwe
Początkowo byłam zdeterminowana i wyciągałam roślinki z lechuzy, wyparzałam substrat, roślinki porządnie płukałam (powiem szczerze, że bałam się że roślinki tego nie przeżyją, bo byłam bardzo "zmotywowana" żeby się tego pozbyć). Problem zniknął na raptem ok 2 miesiące i znowu to samo! Pełno tych gadów w osłonce. Co tydzień mocno przepłukuje lechuze pod letnią wodą. I nic. Sama już nie wiem co mam robić. Można zastosować jakiś środek, "wykąpać" rośliny w nim? U mnie ani polysept ani mospilan nie zdziałał cudów w ziemi. Nigdzie nie znalazłam podobnego tematu. Mówi się że w hydro szkodników nie ma, ale zapomina się o tych co uwielbiają wilgoć 

- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety nie znam lechuzy. W keramzycie nigdy nie widziałam żadnych szkodników.
Może przestaw na keramzyt który łatwo wypłukać. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Może przestaw na keramzyt który łatwo wypłukać. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Przejdź na keramzyt. Ale warto zaznaczyć, że skoczogonki to nie ziemiórki, w mniejszej ilości nie zaszkodzą roślinie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Poczytaj wątek dot. walki z tymi robaczkami i z pewnością znajdziesz skuteczną metodę ich pozbycia
viewtopic.php?f=19&t=10849
viewtopic.php?f=19&t=10849