Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
A ile tego obornika króliczego było na każdy krzak lub na m2?
Może za dużo poszło?
Może za dużo poszło?
Pomidory są sadzone w wiaderkach , do każdego wiaderka około 20% obj. , wiaderka bez dna oraz z dziurami wkoło ( powód sadzenia w wiaderkach - nornice).kuneg pisze:A ile tego obornika króliczego było na każdy krzak lub na m2?
Może za dużo poszło?
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Trochę dużo tego obornika się wydaje... To może być przenawożenie. Niektóre odmiany mogą być wrażliwsze na nadmiar dobroci.
A weź jednego, wywal podłoże i daj samą ziemię bez nawozu. Skoro coś im zaszkodziło, to może warto sprawdzić na jednym.
A weź jednego, wywal podłoże i daj samą ziemię bez nawozu. Skoro coś im zaszkodziło, to może warto sprawdzić na jednym.
Lej wodę poza wiaderka, żeby korzenie się rozrosły. Za dużo mają obornika bezpośrednio pod korzeniem i ich wypala.ewat pisze: Pomidory są sadzone w wiaderkach , do każdego wiaderka około 20% obj. , wiaderka bez dna oraz z dziurami wkoło ( powód sadzenia w wiaderkach - nornice).
Dzięki za pomoc wczoraj dosyć sporo wody poszło wokół wiaderek, pogoda też zelżała zobaczę co się bedzie działo przez najbliższe dni.Telimenka pisze:Lej wodę poza wiaderka, żeby korzenie się rozrosły. Za dużo mają obornika bezpośrednio pod korzeniem i ich wypala.ewat pisze: Pomidory są sadzone w wiaderkach , do każdego wiaderka około 20% obj. , wiaderka bez dna oraz z dziurami wkoło ( powód sadzenia w wiaderkach - nornice).
Pozdrawiam i jeszcze raż dziękuję za pomoc.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 maja 2013, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani, podpowiedzcie, co dolega moim pomidorom. Tydzień temu zostały opryskane OW i dwa, może trzy dni po oprysku pojawiły się takie zasychające końcówki na liściach. Oprysk robiony nad wieczorem, proporcje jak zawsze od trzech lat. Do tego na koktajlach Black Cherry zaczęły powstawać dziwne plamy na końcach liści.
Mam w tym roku problemy z pogodą, jak większość. Są niedobory fosforu i magnezu, może czegoś jeszcze. Padało u mnie ostatnio niemal co dzień, teraz zrobiło się nagle ciepło ( 35 stopni mimo cieniowania)ale te plamki wyglądają podejrzanie. Czy dobrze rozpoznaję alternariozę? I czy dotyczy ona tylko tych liści z plamami wewnątrz, czy te suche końcówki to też jej oznaka?
Czy dobrze zrobię obrywając liście z alternariozą i pryskając OW następnego dnia? Dwa lata temu tak uratowałam dzięki Wam uprawę. Ale wtedy nie było tych suchych końcówek. Może one świadczą o innej chorobie i powinnam szybko zastosować coś innego Poradźcie, proszę
Pomidory siedzą w ziemi piaszczysto gliniastej zaprawionej lekko świeżym obornikiem w dołkach wymoszczonych kompostem z trzyletniego obornika. ( bo mówili, że kompostu nie można dać za dużo) Podlewane tylko wodą i tak pewnie zostanie do końca uprawy.
pozdrawiam, Ala
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja bym po takich zmianach na liściach postawiła ma niedobór żelaza .
Nie jest choroba grzybowa.
Asia
Nie jest choroba grzybowa.
Asia
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Porównaj Wiedma, czy plamy podobne, jeśli Ci wskoczy w jęz. francuskim to wrzuć tłumaczenie.
Cytat z art. "nieokreślone plamy nekrotyczne"
Należy jednak zauważyć, że te plamy i sposób, w jaki się pojawiają, przypominają nieco stan występujący na tytoniu i zwany „plamami suszy” ( susza lub plama suszy ). W przypadku tej psiankowatej czasami obserwujemy obecność brązowawej martwicy międzynerwowej na dolnych liściach wielu roślin. Często pojawiają się jednocześnie na kilku działkach położonych na tym samym obszarze produkcyjnym. Ich pochodzenie, wciąż słabo poznane, wynikałoby z bardzo tymczasowego zaniku zaopatrzenia roślin w wodę, co natychmiast wpłynęłoby na liście poprzez ich częściowe wysychanie.
http://ephytia.inra.fr/fr/C/5349/Tomate ... eterminees
Cytat z art. "nieokreślone plamy nekrotyczne"
Należy jednak zauważyć, że te plamy i sposób, w jaki się pojawiają, przypominają nieco stan występujący na tytoniu i zwany „plamami suszy” ( susza lub plama suszy ). W przypadku tej psiankowatej czasami obserwujemy obecność brązowawej martwicy międzynerwowej na dolnych liściach wielu roślin. Często pojawiają się jednocześnie na kilku działkach położonych na tym samym obszarze produkcyjnym. Ich pochodzenie, wciąż słabo poznane, wynikałoby z bardzo tymczasowego zaniku zaopatrzenia roślin w wodę, co natychmiast wpłynęłoby na liście poprzez ich częściowe wysychanie.
http://ephytia.inra.fr/fr/C/5349/Tomate ... eterminees
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2011, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
szczepankk Słabo widać, ale chyba to są mrówki albo mszyce skrzydlate. Porównaj w necie czy to one. Mi żadne mrówki ani mszyce nie robią szkody w pomidorach.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 cze 2022, o 22:18
Dobry wieczór. W tym roku pierwszy raz mam pomidory w folii oraz w gruncie. Dzisiaj podczas podlewania zauważyłam na kilku krzakach zmiany na liściach.
Pomidory sadziłam 2 maja. Były podlane odżywką z pokrzywy a także dokarmione nawozem do pomidorów (florovit). Zmiany pojawiły się na różnych liściach (dolnych, środkowych, górnych). Na żywo są one ciemniejsze niż na zdjęciu. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy zmiany, które widać są objawami niedoborów czy choroby.
Pomidory sadziłam 2 maja. Były podlane odżywką z pokrzywy a także dokarmione nawozem do pomidorów (florovit). Zmiany pojawiły się na różnych liściach (dolnych, środkowych, górnych). Na żywo są one ciemniejsze niż na zdjęciu. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy zmiany, które widać są objawami niedoborów czy choroby.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Spróbuj wspiąć się troszkę wyżej do postu Wiedmy i porównaj plamy na liściach u niej i u siebie.
Podobne czy nie?
Podobne czy nie?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 cze 2022, o 22:18
Dzień dobry, tak wygląd liści moich pomidorów jest podobny do tych ze zdjęcia 3 i 4. Na spodniej stronie liścia nie widzę żadnych plamek, osadu. Jeżeli jest to jakiś niedobór czego najlepiej jest użyć aby odpowiednio dokarmić sadzonkę. Nie robiłam, żadnych gnojówek, do pomidorów mam odżywkę florowit oraz sól gorzką. Czy to wystarczy? Sylwia