Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
Słaby rok dla datur u mnie. Sunbeam nie wytworzyła pąków bo ślimak podgryzał. Angels Flight i theas liebling ciągle gubiły pąki dopiero teraz Angels zakwitła wieloma kwiatami a tu przymrozki nadają. Na kwitnienie Theas już nie czekam choć pąki duże, schowałam bo i tak nie zdąży rozwinąć jeśli się prognoza sprawdzi.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
-
- 200p
- Od: 26 cze 2020, o 19:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
Piękne te Wasze datury. Ja pod koniec tamtego sezonu dopiero kupiłam swoją. Podczas urlopu niestety coś mi ją zjadło, wszystkie liście wyglądają jak sito i do tego nie myśli o kwitnieniu...trudno może w następnym roku doczekam się kwiatów. Póki co podziwiam na forum
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prawdopodobnie skorki. U mnie objawy były identyczne, chociaż walczyłem z nimi dość ostro. Niestety popełniłem błąd wsadzając młode brugmansje tuż obok wiaty z drewnem do kominka. Za dnia chowają się głowami w dół w górnej części młodego pędu pomiędzy listkami tak, że wystają im tylko "ogony", a w nocy wyłażą i wygryzają dziury w świeżych listkach. Walczyłem z nimi ręcznie strząsając je do kubeczka i potem likwidując. Codziennie podczas inspekcji łapałem 3-4 sztuki, aż w końcu brugmansje podrosły na tyle, że szczypawki przestały im zagrażać.
-
- 200p
- Od: 26 cze 2020, o 19:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za podpowiedź. Muszę się temu przyjżeć, choć nie wiem czy już zdążę, bo trzeba pomału wnosić rośliny na spoczynek. Faktycznie u mnie tego dziadostwa w ogródku trochę jest. Jedyną różnicą jest to, że problem nie dotyczy tylko młodych liści, a starszych także.
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy komuś udało się wyhodowac brugmansie z nasion? Kupowałam w lato nasion ale tak jak sie obawiałam to wszystko zwykle datury, I mam wrażenie że wszystkie nasiona jakie znajduje w internecie są właśnie zwykłych a są reklamowane jako brugmansia
Pozdrawiam, Ewa
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Mnie się nie udało, próbowałam kilka razy i nic z tego nie wyszło.
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
luis90 u mnie czasami zachodzi któraś w ciążę i nasiona bez problemu kiełkują. Już wszyscy znajomi obdarowani Właśnie znalazłam starocie z sezonu 2017/2018 jutro wysieję dla zabawy. stare sa i może nic nie wyjść, ale nie mam nic do stracenia. zabawę udokumentuję fotkami
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
choroba datury czerwonej
Kupiłem wiosną zabiedzoną sadzonkę datury czerwonej . Ładnie rosła do momentu nadejścia upałów.
W momencie gdy po upałach zaczęły się deszcze nagle pojawiły się plamy na liściach .Najpierw pojawiają się na spodzie.
Wyglądają jak uszkodzenia przez owady a następnie brązowieją od góry. Liście pod światło są mozaikowate .Więdną, żółkną i masowo opadają.
Oprysk saprolem trochę pomógł .Usunąłem wszystkie chore liście i niby było ok ,tak z trzy tygodnie ale problem powrócił.
Pojawiły się także czarne plamki na łodygach.
Co to za choroba i jak uratować tą roślinę ?
W momencie gdy po upałach zaczęły się deszcze nagle pojawiły się plamy na liściach .Najpierw pojawiają się na spodzie.
Wyglądają jak uszkodzenia przez owady a następnie brązowieją od góry. Liście pod światło są mozaikowate .Więdną, żółkną i masowo opadają.
Oprysk saprolem trochę pomógł .Usunąłem wszystkie chore liście i niby było ok ,tak z trzy tygodnie ale problem powrócił.
Pojawiły się także czarne plamki na łodygach.
Co to za choroba i jak uratować tą roślinę ?