Wszystko o pomidorach cz. 17
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Biohumus to taki pic na wodę jako nowozenie do czegokolwiek. Każda faza wzrostu to inne potrze rośliny, więc nie ma jednego nawozu co nam to uzupełni.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kup nawóz do pomidorów i papryk firmy florovita i dodawaj 3 ml na litr wody do każdego podlewania zważywszy ,że uprawa w donicach.
Czy można teraz wsadzic do gruntu 1mies pomidory?
Witam,
w tym roku trochę za późno wysiałem nasionka bo w Maju i zastanawiam sie czy czekać do Lipca czy już teraz do otwartego gruntu sadzonki wsadzić ? Roślinki mają ciut ponad miesiąc.
Co radzicie? Boje sie ze mi je ślimaki albo burza zniszczy. Okolice Podkarpacia, deszczu jeszcze nie było tylko upały.
w tym roku trochę za późno wysiałem nasionka bo w Maju i zastanawiam sie czy czekać do Lipca czy już teraz do otwartego gruntu sadzonki wsadzić ? Roślinki mają ciut ponad miesiąc.
Co radzicie? Boje sie ze mi je ślimaki albo burza zniszczy. Okolice Podkarpacia, deszczu jeszcze nie było tylko upały.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
zikkk!
Po co czekasz? Wsadzaj czym prędzej.Dadzą radę.
Ślimaków czy burz później nie będzie?
Ano mogą być!
Wczoraj wsadzałam do gruntu resztę sadzonek,które mi zostały.
Niektóre kwitnące,a nawet z malutkimi owockami na pędzie.
Były w małych doniczkach,aż prosiły się o posadzenie na miejsce stałe.
Zrobię zdjęcia i pokażę.
Po co czekasz? Wsadzaj czym prędzej.Dadzą radę.
Ślimaków czy burz później nie będzie?
Ano mogą być!
Wczoraj wsadzałam do gruntu resztę sadzonek,które mi zostały.
Niektóre kwitnące,a nawet z malutkimi owockami na pędzie.
Były w małych doniczkach,aż prosiły się o posadzenie na miejsce stałe.
Zrobię zdjęcia i pokażę.
Maraga, u mnie część ma grubość zapałki stąd me obawy w razie gradu. U Ciebie jak słyszę juz nawet kwiatki mają
a takie pytanie kiedy wystawiasz je podczas hartowania na cały dzień na gorące słoneczko kiedy mamy powiedzmy 27-30 stopni? W sensie jak szybko? U mnie częśc po 3 dniach w cieniu i przeniesieniu na 5h na słońce miało lekko poparzone brzegi.
a takie pytanie kiedy wystawiasz je podczas hartowania na cały dzień na gorące słoneczko kiedy mamy powiedzmy 27-30 stopni? W sensie jak szybko? U mnie częśc po 3 dniach w cieniu i przeniesieniu na 5h na słońce miało lekko poparzone brzegi.
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Jak są małe to można dać patyczki do szaszłyków.
Co do słońca to może czymś zakryj/odgrodź od bezpośredniego słońca, bo faktycznie się "popalą".
Co do słońca to może czymś zakryj/odgrodź od bezpośredniego słońca, bo faktycznie się "popalą".
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
poskręcane liście
Witam, proszę mi podpowiedzieć, czy u przenawożonych pomidorków skręcają się liście zwłaszcza na górnych piętrach ? u moich mam w zasadzie wszystkie liście poskręcane - podejrzewam że przesadziłem z obornikiem. Szkoda że nie dałem rady zamieścić fotki, ale jeszcze będę próbował.
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: poskręcane liście
Liście zwijają się między innymi z powodu niedoboru wody.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
zikkk!
Siałam 15 marca i 22 marca.
Nie zapisałam sobie kiedy pierwszy raz wyniosłam sadzonki do folii.
Na pewno nie było takich upałów jak teraz.
I na noc zostawały. Przykryte agrowłókniną. Zależnie od spadku temperatury 1 lub 2 warstwami.
Część wysadziłam 16 maja.
Siałam 15 marca i 22 marca.
I na noc zostawały. Przykryte agrowłókniną. Zależnie od spadku temperatury 1 lub 2 warstwami.
- awaksyl
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 gru 2020, o 12:46
Re: poskręcane liście
Przenawożone pomidory są ciemnozielone, maja dość sztywne i poskręcane do spodu liście, coś na kształt baranich rogów.zb_szek_ pisze:Witam, proszę mi podpowiedzieć, czy u przenawożonych pomidorków skręcają się liście zwłaszcza na górnych piętrach ? u moich mam w zasadzie wszystkie liście poskręcane - podejrzewam że przesadziłem z obornikiem.
Nawiązując do mojego pytania " dlaczego liście się tak ułożyły, dołączam fotkę. To odmiana bawole serce, ponoć są bardziej wrażliwe na skręcanie niż inne - inne też są poskręcane ale nie aż tak. Pierwszy raz mam coś takiego. Nie były nawożone sztucznie, tylko obornik. To samo co w szklarni dałem w gruncie i te pomidorki są ok.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Mocne przedawkowane azotem.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Rzecz w tym że teraz lał deszcz a w nocy mają być przez 3 dni temperatury 9-11 stopni. Sadzić czy poczekać aż się ociepli. Czytałem gdzieś że pomidor poniżej 15 stopni zamiera na 2 tyg. ?Maraga pisze:Siałam 15 marca i 22 marca.