Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
Szedłbym w niedobór magnezu
http://poradyogrodnika.blogspot.com/202 ... dorom.html
Oprysk krzaków siarczanem magnezu - 5g/litr - powinien pomóc.
http://poradyogrodnika.blogspot.com/202 ... dorom.html
Oprysk krzaków siarczanem magnezu - 5g/litr - powinien pomóc.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Moim zdaniem to mozaika . Alunia , pali ktoś fajki przy pomidorkach ?
Witam,
proszę o poradę, czym jest spowodowana żółta plamka (zdjęcie 3).
Zauważona na 50% krzakach.
Na pewno mam niedobory magnezu (zdjęcia 1,2), czy ta plamka może być tego konsekwencją/wynikiem ?
pozdrawiam,
M.
proszę o poradę, czym jest spowodowana żółta plamka (zdjęcie 3).
Zauważona na 50% krzakach.
Na pewno mam niedobory magnezu (zdjęcia 1,2), czy ta plamka może być tego konsekwencją/wynikiem ?
pozdrawiam,
M.
Nikt nie pali. Zauważyłam takie plamki na trzech krzakach. Mam nadzieję że to się nie rozniesieanulab pisze:Moim zdaniem to mozaika . Alunia , pali ktoś fajki przy pomidorkach ?
-
Jeśli to mozaika , to są odmiany bardziej i mniej podatne . Na wszelki wypadek podlej
magnezem pomidory go lubią .
Miałam dwa lata temu podejrzenie wirusa na dwóch roślinach , nie rozniosło się , ale też się bałam .
Nawet jeśli to wirus , to łagodna forma .
Miałam dwa lata temu podejrzenie wirusa na dwóch roślinach , nie rozniosło się , ale też się bałam .
Taki magnez kupię gdzieś w ogrodniczym, czy lepiej jakiś nawóz konkretny?anulab pisze:Jeśli to mozaika , to są odmiany bardziej i mniej podatne . Na wszelki wypadek podlej
Można w ogrodniczych, wtedy są z również z mikroelementami np.Intermag Mikrokomplex.alunia pisze:Taki magnez kupię gdzieś w ogrodniczym, czy lepiej jakiś nawóz konkretny?
A najszybciej w aptece kupić Sól Gorzką (99% Siarczan Magnezu), jest to środek na przeczyszczenie. Zastosowanie to 10g na 1L (oprysk dolistny).
pozdrawiam,
M.
Oprysk zastosować tylko na te zainfekowane krzaki, czy lepiej profilaktycznie na na wszystkie?
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pisałem już na drugim forum, ale na tym również są fachowcy ;)
Mam trzy podejrzenia, niedobór magnezu trzy zdjęcia od dołu ?
Dwa pierwsze zdjęcia przedstawiają problemy z pobieraniem manganu, czy może to wirus ?
Pomidory podlewam co 2-3 dni w ilości 1,2L. Raz na tydzień podlewam kristalonem czerwonym 1g/1l.
Wykonałem już dwa opryski siarczanem magnezu, z myślą, że magnez może być blokowany, ale przez co... ?
Ostatnio pojawiły sie takie przebarwienia na liściach górnej partii rosliny jak pokazałem na pierwszych zdjęciach, dlatego trochę pesymistycznie podchodzę do wersji z niedoborem magnezu. Bardziej się skłaniam mangan albo wirus, chociaż wszystkie nasiona odkażałem długo w wodzie utlenionej.
"Niedobór manganu
Występuje rzadko, głównie na glebach wapiennych i gdy podlewamy twardą wodą.
Liście stają mozaikowe. Zaczynają się rozjaśniać. Żyły są o niejednorodnym kolorze, ciemniejsze niż przy niedoborze żelaza. Kwiaty zasychają."
Niestety moja woda jest dosyć twarda, nie mam deszczówki.
Mam trzy podejrzenia, niedobór magnezu trzy zdjęcia od dołu ?
Dwa pierwsze zdjęcia przedstawiają problemy z pobieraniem manganu, czy może to wirus ?
Pomidory podlewam co 2-3 dni w ilości 1,2L. Raz na tydzień podlewam kristalonem czerwonym 1g/1l.
Wykonałem już dwa opryski siarczanem magnezu, z myślą, że magnez może być blokowany, ale przez co... ?
Ostatnio pojawiły sie takie przebarwienia na liściach górnej partii rosliny jak pokazałem na pierwszych zdjęciach, dlatego trochę pesymistycznie podchodzę do wersji z niedoborem magnezu. Bardziej się skłaniam mangan albo wirus, chociaż wszystkie nasiona odkażałem długo w wodzie utlenionej.
"Niedobór manganu
Występuje rzadko, głównie na glebach wapiennych i gdy podlewamy twardą wodą.
Liście stają mozaikowe. Zaczynają się rozjaśniać. Żyły są o niejednorodnym kolorze, ciemniejsze niż przy niedoborze żelaza. Kwiaty zasychają."
Niestety moja woda jest dosyć twarda, nie mam deszczówki.
Piotr
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Rzuć jeszcze okiem na niedobory molibdenu.
Tu jest link do opracowania dot. niedoborów na pomidorach - Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... -PpeizGPEi
Tu jest link do opracowania dot. niedoborów na pomidorach - Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... -PpeizGPEi
-
Do uzupełniania magnezu stosuję Mikrokomplex .Lepszy byłby magnez skompleksowany aminokwasami . Wodę mam twardą i dlatego staram się zakwaszać ją kwaskiem cytrynowym . Mam jeszcze ze starych zapasów , teraz strasznie podrożał .
Braki mogą być też spowodowane tak jak w przypadku wapnia niedoborami wody w glebie .
W suchej ziemi roślina składników pokarmowych nie pobiera .
Pobieranie magnezu może blokować nadmiar wapnia , potasu .
Braki mogą być też spowodowane tak jak w przypadku wapnia niedoborami wody w glebie .
W suchej ziemi roślina składników pokarmowych nie pobiera .
Pobieranie magnezu może blokować nadmiar wapnia , potasu .
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A to jeszcze inaczej.... niedobór wapnia można uzupełnić saletra wapniawą czy cytrynianem wapnia I mam na myśli oprysk, co szybciej działa?
Piotr
-
Piotrze , zapewne wiesz że jeden oprysk to za mało , może naprzemiennie raz jednym a raz drugim .
W tym sezonie testuję wapń z aminokwasami , które przyspieszają jego przyswajanie .
Octan też przygotuję w szczególności jako ochrona przed chorobami .
Do saletry wapniowej możesz dodać potasowej , chyba nie ma przeciwwskazań do takiego łączenia ?
Waro by założyć wątek co z czym można łączyć a czego nie .
O matko , dopiero teraz doczytałam , że nie chodzi o octan a o cytrynian .
W tym sezonie testuję wapń z aminokwasami , które przyspieszają jego przyswajanie .
Octan też przygotuję w szczególności jako ochrona przed chorobami .
Do saletry wapniowej możesz dodać potasowej , chyba nie ma przeciwwskazań do takiego łączenia ?
Waro by założyć wątek co z czym można łączyć a czego nie .
O matko , dopiero teraz doczytałam , że nie chodzi o octan a o cytrynian .