Kawon (arbuz) - część 13

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 13

Post »

O, tu jest raport z pewnego eksperymentu: https://journals.ashs.org/hortsci/view/ ... key=oH8amZ , w którym znajdujemy taki fragment: "(...) An early root study was conducted on the diploid cultivar Kleckly Sweet on bare ground with no irrigation (Weaver and Bruner, 1927). In this case watermelon roots extended 1.2 m deep, although little root development was found beneath the first foot of soil (...)".

Czyli arbuz może zapuścić korzenie naprawdę głęboko, nawet ponad metr, ale najbardziej rozbudowana część systemu korzeniowego znajduje się na głębokości do 30 cm.

Jest więc nadzieja, że jak się arbuzom skończy żarcie w oponie, to zejdą na zakupy piętro niżej.

(Są tam też inne ciekawostki, jak np. to, że arbuz szczepiony na podkładce z dyni przyswaja dużo więcej azotu, niż taki na własnych korzeniach, ale to już w sumie mogliśmy wszyscy wywnioskować po efektach, jakie w uprawie uzyskują Wokan i Rolnik90).
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Kiedyś posadziłam cukinie w oponie i dały radę. To było na ugorze i opona pełniła funkcję bariery przed chwastami. Jak się cukinia rozrosła to oponę usunęłam-jak się nagrzały to śmierdziało gumą i więcej nie pokusiłam się na używanie opony w ogródku.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Najwyraźniej opony nie mogą być zbyt świeże :D
Moje mają co najmniej 15 lat, a licząc od daty produkcji to nawet więcej, i tyle razy były przegrzane i przemrożone, że już nie mają siły śmierdzieć. Za to biała agrowłóknina... Ta mi cuchnie produktami ropopochodnymi na kilometr, nawet po roku używania, wietrzenia, kąpania w deszczu itd.

W oponach mam też inne rośliny, ale to już na stałe i bez wypełnienia ziemią: dorodny krzak róży, żywokost, a nawet chrzan (ten z kolei oponę ma rozciętą, żeby można ją było odsunąć w razie potrzeby pozyskania korzeni).
Awatar użytkownika
Misiek98
100p
100p
Od: 6 lip 2016, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie chyba pierwszy raz od 5 lat w miarę normalny początek sezonu, arbuzy rosną tak jak powinny, nie rozwaliło ich (jeszcze) gradem, nie zamuliło, ani nic nie zeżarło. Zaczynają kwitnąć żeńskimi :D

Obrazek

Kabomba pisze: Oponowych arbuzów jeszcze nie podlewałam, jeśli nie liczyć podlania po przesadzeniu, no ale w tym roku deszczu nie brakuje.
No u mnie od początku maja to może ze 3 razy lało i ogólnie dość susza jest, także nie wszędzie.
Kabomba pisze: Miałam dodać zdjęcia tej uprawy oponowej, ale zabrakło mi siły woli, żeby jeszcze konto na fotosiku zakładać, może innym razem.
Nie trzeba zakładać konta, żeby dodawać zdjęcia.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Misiek98 pisze:U mnie chyba pierwszy raz od 5 lat w miarę normalny początek sezonu, arbuzy rosną tak jak powinny, nie rozwaliło ich (jeszcze) gradem, nie zamuliło, ani nic nie zeżarło. Zaczynają kwitnąć żeńskimi :D
Piękne arbuzy i piękny widok na drugim planie... aż po horyzont ;:oj ;:oj ;:oj
Kabomba pisze:Za to biała agrowłóknina... Ta mi cuchnie produktami ropopochodnymi na kilometr, nawet po roku używania, wietrzenia, kąpania w deszczu itd.
W zasadzie każda nowa agrowłóknina okropnie śmierdzi, ale po kilku dniach od wyłożenia przestaje. Żeby po roku dalej cuchnęła... :shock: :shock: :shock:
Kabomba pisze:Najwyraźniej opony nie mogą być zbyt świeże :D
Przede wszystkim muszą to być opony letnie :;230 :;230 :;230

U mnie już zawiązuje owoce Złoto Wolicy. Tego wybrańca najdalej od serca zostawiłem i rośnie. Resztę żeńskich na krzaku na razie uszczknąłem, bo jest za mały na cztery zawiązki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kolejna padła. Więdła sobie ze dwa dni. Tym razem łodyga nie jest obgryziona. Zostało mi 6/9 roślin. W pogodzie zapowiadają 3 dni lata to może w końcu zaczną rosnąć.

Obrazek

Obrazek

Na najmniejszej pojawił się arbuz i przybiera na masie.

Obrazek

Ale brzydkie te moje zdjecia :oops:
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Współczuję. Na pocieszenie (choć marne) powiem, że większość moich też tak wygląda, może oprócz Złota Wolicy w oponie, no ale i tak do innych tu pokazywanych to moim daleko, i też liczę na ten nagły atak lata. A wyrzuciłam chyba 4 sztuki. Tyle, że ja się tego spodziewałam, więc sadzonek przygotowałam około 30.
Tego arbuzika to Ci raczej wszyscy doradzą urwać i dać roślinie urosnąć w siłę. Na pewno jeszcze zawiąże owoce, nie martw się.

Wokan - Cudny agreścik ;:167

No właśnie czarna agroszmata mi nie śmierdzi nawet zaraz po rozpakowaniu, a ta biała się uparła. Jeśli zaś chodzi o letnie opony, to wygląda na to, że wszystko robię źle :;230

Obrazek

I Złoto Wolicy będzie musiało w ten skwar na zimówce jeździć.
I jeszcze sprawdziłam, czy ja Wam tu bajek nie opowiadam o tych oponach, ale faktycznie są stare - ta właśnie obchodzi swoje 20 urodziny:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu jeszcze jeden oponowiec, odmiana NN, i choć mały, to chwat, w porównaniu z tymi posadzonymi na agroszmacie lub kopcach.

Ale wiem, że nie sama opona karty rozdaje, bo liczy się jeszcze stanowisko i czas ekspozycji na słońce, gleba (u mnie w każdym miejscu inna, bo się z arbuzami nie do końca zmieściłam w ogrodzie), ekspozycja na ataki szkodników, no i odmiana. Tak więc żadnych dowodów naukowych z tego nie będzie, ale i tak dam znać, jak tym oponowcom poszło.
Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Rowerzysta pisze:Kolejna padła. Więdła sobie ze dwa dni. Tym razem łodyga nie jest obgryziona. Zostało mi 6/9 roślin. W pogodzie zapowiadają 3 dni lata to może w końcu zaczną rosnąć.
Kurcze, przykry widok :(
Coś Twoim arbuzom ewidentnie nie pasuje na tej miejscówce... Albo ziemia, albo klimat... One wyglądają jakby od wsadzenia rosły cały czas w temp. 15 st. i w piwnicy... Jakby korzeń zamierał.

Kabomba pisze: Wokan - Cudny agreścik ;:167
Dziś to już nie agreścik tylko renkloda ;:170 Nabiera wagi jak noworodek przy cyc... poidle 8-)
Kabomba pisze:Jeśli zaś chodzi o letnie opony, to wygląda na to, że wszystko robię źle :;230
Wiedziałem... ;:170 ;:170 ;:170 ;:306
To tak jakby marysię pod klimatyzacją uprawiać :;230
Kabomba pisze:I jeszcze sprawdziłam, czy ja Wam tu bajek nie opowiadam o tych oponach, ale faktycznie są stare - ta właśnie obchodzi swoje 20 urodziny
Nie no szacun... nie dość, że kobieta potrafi odróżnić opony letnie od zimowych to jeszcze wie co znaczą te robaczki na boku ;:215 ;:333 ;:63
24 tydzień ;:170 ;:170 ;:170 ;:209
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Kabomba , dzięki za podanie pomysłu na uprawę w oponie . W przyszłym sezonie wczesne tak posadzę .
Pod warunkiem , że po tym sezonie się do uprawy arbuza nie zniechęcę . Jedno mnie zastanawia czy pędy
przewieszając się na zewnątrz nie przegrzewają się przy kontakcie z oponą ?
Sylwester88
200p
200p
Od: 14 sty 2022, o 13:22

Post »

W tym roku arbuzy rosną marnie pewnie przez zimny maj i czerwiec i tak drugi rok jest kłopot z ich uprawą w naszym kraju, ostatni rok próbuje jak się nie uda to kończę z ich uprawą.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Sylwester88 - a ja coraz bardziej dojrzewam do tego, żeby się nauczyć szczepienia arbuzów, a może i ogórków. Na pewno będzie sporo frustracji, porażek i nerwów, ale coś mi się wydaje, że nawet jeśli przeżyją tylko 3 arbuzy szczepione, to i tak uzyskam lepsze plony, niż z 30 nieszczepionych.

Anulab - na razie nic mi się w ogrodzie nie przypaliło :D Weź pod uwagę, że opona jest szczelnie wypełniona ziemią, i ta ziemia odbiera od niej ciepło.

A wiecie, jak u mnie wygląda "nagły atak lata"? W nocy 7 stopni, teraz 15 i deszcz ;:72
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Dzisiaj będzie lepiej , w dzień ponad 30 stopni . Pan z Hiszpanii , który uprawia arbuzy podał , że minimalna
w nocy to 15 stopni do uprawy arbuza .
W pażdzierniku u mnie ma być zbiórka opon . :;230 Za wschodnią granicą docieplają rośliny wodą w czarnym plastikowym
rękawie . Nie mogę nic takiego znależć z wyjątkiem tymczasowej rynny , cena mnie zniechęca .
W tym roku roku szczepienie odpuściłam , ale w ubiegłym roku jakieś udane były . :) . Po pewnym czasie wyczuwa się gdzie popełnia się błąd .
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Tak, dziś będzie Afryka, ale to już nie pomoże moim trzem, czy czterem kolejnym więdnącym sadzonkom (tu pozdrawiam serdecznie Rowerzystę!). Bieg przez płotki, jaki im urządziła kapryśna wiosna, był zbyt wyczerpujący na ich słabe nogi, no ale nie martwię się, bo oto prognoza na kolejne dwa dni pokazuje u mnie: płaską linię, ciągnącą się przez całe dwie doby, na wysokości 13-15 stopni, do tego ulewne deszcze i możliwe burze, oraz, wisienka na tym zgniłym torcie - porywy wiatru do 90 km/h. Jeśli to nie postawi moich arbuzów na nogi, to już nie wiem co! ;:306

Sprawdziłam ceny nasion profesjonalnych podkładek dedykowanych ogórkom, arbuzom i melonom, i dochodzę do wniosku, że wcale nie są dużo droższe od tej najbardziej popularnej tykwy (Kobra). Bo niby trzeba kupić minimum 100 nasion, ale ich termin przydatności to pewnie co najmniej 3 lata, więc kupujemy na 2-3 sezony (a trzeba też wziąć pod uwagę porażki przy szczepieniach). Cena jednego nasionka podkładki Cobalt RZ F1 wynosi w takim układzie 54 grosze, a Kobry 48 groszy (wg ceny obowiązującej u znanego tutaj Yody, tj. 2,90 zł za 6 nasion). No to za opakowanie 100 szt. Cobalt zapłacimy tylko 6 zł więcej, niż za taką samą ilość Kobry. Dobrze liczę?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”