Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
Moje trzecie podejście do balsamki do tej pory z jednego miejsca wyrosła kokczurka, a nie balsamka.
Z innego źródła na 30 nasion zero wschódów, będę wysiewał środek kwietnia jakoś jak i inne dyniowate .
Z innego źródła na 30 nasion zero wschódów, będę wysiewał środek kwietnia jakoś jak i inne dyniowate .
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolendra u mnie też się sama wysiewa, zieleninę "próbuję" używać, natomiast korzystam z suszonych nasion- do domowego pieprzu ziołowego. Ktoś kiedyś powiedział, że albo się ją kocha, albo nienawidzi
W tym roku chciałabym popróbować uprawy ogórka meksykańskiego, cyklantery i kiwano.
Kiwano ostatnio kupiłam w uldiL na nasiona i do popróbowania. Smak nijaki , ...ale liczę, że z własnej uprawy smak jakiś "wycisnę"
Drugie podejście będę robić do Brody mnicha.
W tym roku chciałabym popróbować uprawy ogórka meksykańskiego, cyklantery i kiwano.
Kiwano ostatnio kupiłam w uldiL na nasiona i do popróbowania. Smak nijaki , ...ale liczę, że z własnej uprawy smak jakiś "wycisnę"
Drugie podejście będę robić do Brody mnicha.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Papryka - dziwne zachowanie łodygi
Cześć, hodowałem już paprykę i nigdy nic mnie w tym nie dziwiło. Łodyga, liście, kwiaty, owoce - standardowo.
Tym razem wykopałem jakieś stare nasiona papryki ze sklepu, nie pamiętam jaka to była odmiana, ale na 100% jakaś papryka. Papryka ładnie rośnie, ale zdziwiło mnie, że w pewny momencie w różnych miejscach na łodydze powstały jej odnogi, które kierują się w dół i wchodzą w ziemię. Na tych łodygach wyrastają małe listki, więc tym bardziej dziwni mnie fakt kierowania się w dół do ziemi. Macie doświadczenia z czymś takim, czy to jest prawidłowe?
Tym razem wykopałem jakieś stare nasiona papryki ze sklepu, nie pamiętam jaka to była odmiana, ale na 100% jakaś papryka. Papryka ładnie rośnie, ale zdziwiło mnie, że w pewny momencie w różnych miejscach na łodydze powstały jej odnogi, które kierują się w dół i wchodzą w ziemię. Na tych łodygach wyrastają małe listki, więc tym bardziej dziwni mnie fakt kierowania się w dół do ziemi. Macie doświadczenia z czymś takim, czy to jest prawidłowe?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Papryka - dziwne zachowanie łodygi
To zdecydowanie nie jest papryka.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Uprawiałam Malabara w poprzednich sezonach i te z samosiejek wyglądały podobnie.
W dorosłej fazie jako pnącze fajnie wygląda,jednak dla mnie jest za bardzo galaretowaty i już nie uprawiam.
W dorosłej fazie jako pnącze fajnie wygląda,jednak dla mnie jest za bardzo galaretowaty i już nie uprawiam.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I musztardowiec zaczął kwitnąć w tunelu (swoją drogą nazwa tej rośliny to kapusta sitowata prawidłowa) w smaku to średnie nie mam pomysłu gdzie to dodawać wyrwie pewnie w tyg i wywalę bez powrotu w przyszłości. Dzikich roślin jest pełno z taką nutą smaku i za darmo.
- lobuzka
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ogórek meksykański to ten malutki? Kiedyś go miałam, ale jakoś mi nasiona zaginęły, musze na przyszły rok kupić, bo chyba były z jakiejś firmy nasiennej.
U mnei w tym roku za to np kiwano już się panoszy i balsamka ogórkowata. Muszę wreszcie cos sfocić, ale jakoś nigdy nie wychodzi ;/
(PS. pytanie techniczne: tu zdjęcia tylko przez hosting?)
U mnei w tym roku za to np kiwano już się panoszy i balsamka ogórkowata. Muszę wreszcie cos sfocić, ale jakoś nigdy nie wychodzi ;/
(PS. pytanie techniczne: tu zdjęcia tylko przez hosting?)
- Misiek98
- 100p
- Od: 6 lip 2016, o 20:18
lobuzka ja bym się jeszcze tak nie cieszył, duże prawdopodobieństwo, że odpanie. Z moich obserwacji wynika, że ogórek meksykański kwitnie pierwsze żeńskimi, a dopiero po jakichś 2 tygodniach pojawiają się kwiaty męskie ( no przynajmniej u mnie ) Na swoim widziałem dziś kilka wielkości małej czereśni (i kwiaty męskie) na krzaku dużo mniejszym od twojego, a na drugim, podobnej wielkości co twój, są dziesiątki kwiatów żeńskich które tylko odpadają.lobuzka pisze:Ogórek meksykański zawiązuje pierwsze mini owocki
Tak, inaczej nie da rady, ale plus, że nie trzeba się rejestrować ani nicAlyaa pisze:tu zdjęcia tylko przez hosting?)
- lobuzka
Ten malutki , moje nasiona akurat z firmy L...ko.Alyaa pisze:Ogórek meksykański to ten malutki? Kiedyś go miałam, ale jakoś mi nasiona zaginęły, musze na przyszły rok kupić, bo chyba były z jakiejś firmy nasiennej.
U mnei w tym roku za to np kiwano już się panoszy i balsamka ogórkowata. Muszę wreszcie cos sfocić, ale jakoś nigdy nie wychodzi ;/)
Kiwano też się rozrasta, niczym nie okrywałam, przez co kwiecia jeszcze nie ma.
Cyklantera po "uszkodzeniu" się regeneruje.
Balsamki ogórkowatej nie uprawiałam..... aż poczytam
Fotki, koniecznie
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Mam fotki z wczoraj, ale muszę jakiś hosting, albo u siebie wrzucić :P
Kiwano ma to, że późno kwitnie, ale owoce zerwane super dojrzewają w domu ;)
Balsamkę mam pierwszy raz. Cyklanterę miałam kiedyś, nasiona mi zanikły i jakoś nei doszło do kolejnego siewu ;)
Kiwano ma to, że późno kwitnie, ale owoce zerwane super dojrzewają w domu ;)
Balsamkę mam pierwszy raz. Cyklanterę miałam kiedyś, nasiona mi zanikły i jakoś nei doszło do kolejnego siewu ;)