Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4
Odmiana Polesie. W ub. roku zaatakowana przez zamieranie pędów, chorobę udało się powstrzymać. W tym roku zapobiegawczy oprysk trzy tygodnie temu topsinem, póki co bez objawów. Oprysk musimy wkrótce powtórzyć signum. No i może się uda przegonić chorobę. Trzeba porobić jakieś podpory bo niedługo zacznie się pokładać. I jakiegoś papu trzeba podsypać, niczym w tym roku nie były zasilane i to już widać.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Fotka niewyraźna na zbliżeniu. Za mało szczegółów , fotek, co z łodygą? Może to być zamieranie podstawy pędów maliny. A może zgniliżna korzeni, sam musisz postawić diagnozę. Więcej chorób w linku poniżej;
http://www.inhort.pl/files/sor/poradnik ... malina.pdf
http://www.inhort.pl/files/sor/poradnik ... malina.pdf
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Owocuje na pędach jednorocznych czy dwuletnich? Wygląda jak jakaś malinojeżyna.
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2020, o 21:30
Szczerze mówiąc to nie wiem. Ale są nowe pędy i nie mają owoców, więc się domyślam, że na pędach dwuletnich
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja już po pierwszym zbiorze po babcinych NN zebrałem 3 garnki litrowej pojemności Susza przeokropna, aż owoce się przypalają na krzakach
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2020, o 21:30
Poczytałem o malinojeżynach, porównałem ich zdjęcia z moimi roślinami i... masz rację. Dziękuję za diagnozę.adam_k27 pisze: Wygląda jak jakaś malinojeżyna.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Napisane: 3 lip 2022, o 21:40
My od tygodnia podjadamy maliny fioletowe Glenn Coe. To najwcześniejsze z malin w moim ogrodzie, które zaczynają dojrzewać jeszcze w czerwcu. Mam też czerwone maliny wczesne dojrzewające na pędach dwuletnich ale na nie trzeba będzie poczekać do połowy lipca zapewne. Fioletowe maliny są bardzo słodkie, słodsze od Polki czy Polany. Ale owoce są bardzo miękkie i delikatne do spożycia prosto z krzaka super, ale do mrożenia czy przechowywania nie bardzo.
Napisane: 4 lip 2022, o 07:45
Chciałem jeszcze dorzucić zdjęcie tych malinek ale nie mogę zedytować powyższego posta więc dorzucam w kolejnym poście. Jak widać dojrzewają trochę nieregularnie ale częściowo to także sprawka suszy.
My od tygodnia podjadamy maliny fioletowe Glenn Coe. To najwcześniejsze z malin w moim ogrodzie, które zaczynają dojrzewać jeszcze w czerwcu. Mam też czerwone maliny wczesne dojrzewające na pędach dwuletnich ale na nie trzeba będzie poczekać do połowy lipca zapewne. Fioletowe maliny są bardzo słodkie, słodsze od Polki czy Polany. Ale owoce są bardzo miękkie i delikatne do spożycia prosto z krzaka super, ale do mrożenia czy przechowywania nie bardzo.
Napisane: 4 lip 2022, o 07:45
Chciałem jeszcze dorzucić zdjęcie tych malinek ale nie mogę zedytować powyższego posta więc dorzucam w kolejnym poście. Jak widać dojrzewają trochę nieregularnie ale częściowo to także sprawka suszy.
-
Pozdrawiam! Gienia.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
Jak to brązowieją i zasychają?
To jest dwuletnia ?
To jest dwuletnia ?
Pozdrawiam! Gienia.