Bananowce - pielęgnacja,uprawa Cz.2
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bananowce - pielęgnacja,uprawa Cz.2
A sprawdzałeś czy bryła korzeniowa nie jest przerośnięta?
Nawozisz czymś, jak często?
Nawozisz czymś, jak często?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ostatnio wymieniłem trochę ziemii na świeżą z dodatkiem perlitu, korzenie nie były za bardzo przerośnięte, jeszcze dużo miejsca w doniczce zostało.
W okresie wiosna-jesień nawoziłem poprzez włożenie patyczków z nawozem w ziemię. Podczas zimy niczym nie nawoziłem, tylko podlewałem.
W okresie wiosna-jesień nawoziłem poprzez włożenie patyczków z nawozem w ziemię. Podczas zimy niczym nie nawoziłem, tylko podlewałem.
- norbert76
Nawozowe pałeczki...
Pomijając, że pałeczek nie powinno się stosować z wielu powodów, to Bananowiec jest żarłoczną rośliną, więc potrzebuje konkretnego mineralnego nawozu. Jak ma rosnąć jak nie dostaje właściwego pokarmu?
Wywal te pałeczki i zacznij stosować mineralny nawóz w płynie, od wiosny do jesieni co 2 tygodnie, zimą jak zimujesz w cieple to wtedy raz w miesiącu dajesz nawozu.
Pomijając, że pałeczek nie powinno się stosować z wielu powodów, to Bananowiec jest żarłoczną rośliną, więc potrzebuje konkretnego mineralnego nawozu. Jak ma rosnąć jak nie dostaje właściwego pokarmu?
Wywal te pałeczki i zacznij stosować mineralny nawóz w płynie, od wiosny do jesieni co 2 tygodnie, zimą jak zimujesz w cieple to wtedy raz w miesiącu dajesz nawozu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy mogę prosić o polecenie jakiegoś odpowiedniego nawozu?
Czy ten nawóz będa mógł używać do Strelicji? czy ona wymaga jakiegoś innego?
Czy ten nawóz będa mógł używać do Strelicji? czy ona wymaga jakiegoś innego?
- norbert76
Wystarczy zwykły nawóz mineralny dostępny w marketach, Florovit, Agrecol żel do roślin zielonych.
Do Strelicji z kolei lepiej używać nawozu do roślin kwitnących.
Do Strelicji z kolei lepiej używać nawozu do roślin kwitnących.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mam małego, bananowca karłowatego -> dwarf cavendish (tak przynajmniej jest napisane na doniczce). Jakie do niego kupić podłoże, z czym zmieszać i w jakich proporcjach? Jeśli to robi róznicę to będzie w doniczce.
- norbert76
Ziemia uniwersalna zmieszana w standardowej proporcji około 3:1.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
z czym zmieszana?
- norbert76
Ze żwirkiem albo perlitem.trzyjbule pisze:z czym zmieszana?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam, chciałabym poprosić o identyfikację, mam nadzieję że jest to banan, kwiatek kupiony w ciemno Chciałabym też zapytać, ponieważ po przeczytaniu całego wątku (tak było, nie zmyślam) nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi, czy bananowca można trzymać cały czas w domu, wszyscy trzymają latem na dworze, a ja mieszkam w bloku o bardzo dziwnym metrażu, mam ogromny i dość wysoki salon i chciałabym postawić kilka znacznie większych roślin. Jeśli nie to trudno, znajdziemy mu dom
https://images-wixmp-ed30a86b8c4ca88777 ... l4FIyxoaKs
-- 20 lip 2022, o 16:42 --
Chyba coś nabroiłam, bo u mnie zdjęcie jest gigantyczne i nie mieści się w oknie, przepraszam, nie jestem biegła w obsługiwaniu forum
Zamieniłam na link. Lepiej zmniejszyć zdjęcie przed wstawieniem.
Iwona
https://images-wixmp-ed30a86b8c4ca88777 ... l4FIyxoaKs
-- 20 lip 2022, o 16:42 --
Chyba coś nabroiłam, bo u mnie zdjęcie jest gigantyczne i nie mieści się w oknie, przepraszam, nie jestem biegła w obsługiwaniu forum
Zamieniłam na link. Lepiej zmniejszyć zdjęcie przed wstawieniem.
Iwona