OPRYSKI warzyw. Dyskusje o opryskach -tak czy nie i jak? cz.2
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory, ogórki i inne - opryski-tak czy nie i jak? cz.2
Przy uprawie w tunelu nie trzeba pryskać, warto uprawiać w tunelu bez oprysków, trzeba tylko otwierać drzwi aby likwidować wilgoć i żeby szybko obeschła rosa z liści.
Niektórzy uprawiają pomidory w dużych wiadrach na zadaszonych balkonach z powodzeniem , chyba bez oprysków.
Ogórki nie pryskane można zebrać dość dużą ilość zanim choroba ich powali.
Niektórzy uprawiają pomidory w dużych wiadrach na zadaszonych balkonach z powodzeniem , chyba bez oprysków.
Ogórki nie pryskane można zebrać dość dużą ilość zanim choroba ich powali.
"suzana" - moje pomidorki i ogórki uprawiam w gruncie, pod chmurką....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wietrzenie to podstawa , ale czy faktycznie można uprawiać do póżnej jesieni bez
żadnej ochrony ? Mnie się to nie udaje a żależy mi by zbierać jak najdłużej .
Samo wietrzenie u mnie nie wystarcza . Nie chodzi tylko o to by zebrać dużą ilość w krótkim czasie .
Revusem można opryskać bez wyrzutów sumienia .
żadnej ochrony ? Mnie się to nie udaje a żależy mi by zbierać jak najdłużej .
Samo wietrzenie u mnie nie wystarcza . Nie chodzi tylko o to by zebrać dużą ilość w krótkim czasie .
Revusem można opryskać bez wyrzutów sumienia .
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Revus jak każdy środek, to jeszcze teraz może wczesna faza rozwojowa.
Zarazy ziemniaczanej jeszcze nie ma na ziemniakach więc i na pomidorach nie ma.
Każdy robi jak uważa.
Wiem pol 2424, że uprawiasz pod chmurką ale zachęcam na przyszłość do tunelu foliowego, nie będziesz musiał pryskać, pod koniec wegetacji pewnie , że trafią się chore pomidorki ale niewiele.
Ogórki u nas przykrywają włókniną taki prostokątny namiot na stałe, ogórki nie są tak szybko porażane przez mączniaka.
W tym roku próbujemy z pomidorami w gruncie ale bez oprysków. Są teraz suche lata, żeby była zaraza musi być wilgoć.
Coś raz czytałam, ze temperatury 30 st powodują zamieranie zarazy ziemniaczanej
Zarazy ziemniaczanej jeszcze nie ma na ziemniakach więc i na pomidorach nie ma.
Każdy robi jak uważa.
Wiem pol 2424, że uprawiasz pod chmurką ale zachęcam na przyszłość do tunelu foliowego, nie będziesz musiał pryskać, pod koniec wegetacji pewnie , że trafią się chore pomidorki ale niewiele.
Ogórki u nas przykrywają włókniną taki prostokątny namiot na stałe, ogórki nie są tak szybko porażane przez mączniaka.
W tym roku próbujemy z pomidorami w gruncie ale bez oprysków. Są teraz suche lata, żeby była zaraza musi być wilgoć.
Coś raz czytałam, ze temperatury 30 st powodują zamieranie zarazy ziemniaczanej
Pomidory pod folią uprawiałem prawie 20 lat, zrezygnowałem z folii, bo walory smakowe "słonecznych" pomidorków (jak dla mnie) zdecydowanie lepsze. Chemie stosuje z rozwagą, w ograniczonym zakresie. Był w moim życiu okres, kiedy "dorabiałem" u ogrodnika i wiem czym, co i ile się pryska czy nawozi. Moje zabiegi pielęgnacyjne, w porównaniu do tych u ogrodnika, to mały pikuś. Moja obecna sytuacja ochronna, wynikła z powodu wyjazdu dla zmiany klimatu zasolonego Wieliczkowską sola, na bryzę morską z jodem.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
No właśnie, czytałam kiedyś ze te towarowe pomidory są pryskanie kilka razy w tygodniu. Ja swoje tez pryskam, bo uprawiałam pomidory bez chemi, i zawsze kończyła sue uprawa przedwcześnie.
Jak opryskam 3-4 razy w sezonie , wole takie, niz te kupne pryskanie kilka razy w tygodniu.
Pod folią tez łapią choroby, zaraza tez się trafia, częściej szara pleśń i inne
Wszytko jest dla ludzi, ale z rozwaga i rozsądkiem
Asia
Jak opryskam 3-4 razy w sezonie , wole takie, niz te kupne pryskanie kilka razy w tygodniu.
Pod folią tez łapią choroby, zaraza tez się trafia, częściej szara pleśń i inne
Wszytko jest dla ludzi, ale z rozwaga i rozsądkiem
Asia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
U mnie jest odwrotnie, pomidory z pod folii są znacznie smaczniejsze niż pod gołym niebem. Nawet jedno grono kiedyś przebiło się przez folię i dojrzało na dworze, było wymęczone przez warunki atmosferyczne, skórka porowata twarda i smak nie taki.
A co do oprysków, to ograniczam się do środków dopuszczonych do upraw ekologicznych, a nawet jeszcze bardziej, więc moje pomidory spełniają wymagania najbardziej wymagających smakoszy.
A co do oprysków, to ograniczam się do środków dopuszczonych do upraw ekologicznych, a nawet jeszcze bardziej, więc moje pomidory spełniają wymagania najbardziej wymagających smakoszy.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2011, o 16:48
Re: Pomidory i inne uprawy - opryski-tak czy nie i jak? cz.2
SERENADE ASO po zastosowaniu , opryskaniu ogórki zwiędłe , chyba nie przeżyją , dawka zgodna z zaleceniem producenta. Czy może ktoś miał podobne doświadczenie? Co można zrobić?
-
Stosowałam Aso Serenade ze dwa lata temu , teraz zastąpiłam Bakto G- Stop ze względu na
bogatszy skład . Problemów nie było , ale ja stosuję zawsze niższe stężenie . Ważne dobre
rozmieszanie i stosowanie adiuwanta by oprysk był delikatną mgiełką , równe pokrycie .
Nie spływał większym strumieniem . Ważne - dobry opryskiwacz .
bogatszy skład . Problemów nie było , ale ja stosuję zawsze niższe stężenie . Ważne dobre
rozmieszanie i stosowanie adiuwanta by oprysk był delikatną mgiełką , równe pokrycie .
Nie spływał większym strumieniem . Ważne - dobry opryskiwacz .
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Anulab jestem pełna uznania dla Twojej znajomości i testowania różnorodnych preparatówanulab pisze:Stosowałam Aso Serenade ze dwa lata temu , teraz zastąpiłam Bakto G- Stop ze względu na
bogatszy skład .
-
Bakto G- stop ma jeszcze tę przewagę nad Serenade , że jest w małych opakowaniach i
dawkowanie na litr oprysku mniejsze .
Chudziak , dzięki , aż się zarumieniłam .
Dodam , że opryski biologicznie czynne , powinny być robione ciepłą wodą , w dni pochmurne i
nie upalne , woda ma być pozbawiona chloru i ozonu .
dawkowanie na litr oprysku mniejsze .
Chudziak , dzięki , aż się zarumieniłam .
Dodam , że opryski biologicznie czynne , powinny być robione ciepłą wodą , w dni pochmurne i
nie upalne , woda ma być pozbawiona chloru i ozonu .
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Może nie dokładnie w temacie, ale...
Czy ktoś wie, dlaczego na wielu opryskach jest napisane, że działa np. na alternariozę i zarazę ziemniaczaną, a potem w ulotce piszą:
pomidor w gruncie - zaraza ziemniaczana i alternarioza
pomidor pod osłonami - zaraza ziemniaczana?
Więc co? Pod osłonami nie zadziała, czy nie wolno?
Czy ktoś wie, dlaczego na wielu opryskach jest napisane, że działa np. na alternariozę i zarazę ziemniaczaną, a potem w ulotce piszą:
pomidor w gruncie - zaraza ziemniaczana i alternarioza
pomidor pod osłonami - zaraza ziemniaczana?
Więc co? Pod osłonami nie zadziała, czy nie wolno?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Wolno, wolno ale na Twoja odpowiedzialność. Po prostu, nie robiono badań np w szklarni wiec nie mogą rekomendować. Każde takie badanie na różnych roślinach to duże koszty.
Pozdrawiam! Gienia.