Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
Siarczan magnezu siedmiowodny stosuję do oprysku w proporcji 5 gramów na 1 litr wody. W zaleceniach jest nawet do 10 gramów, czyli łyżka stołowa, jak napisała Gienia
ale obawiam się, żeby nie przedobrzyć. 5 gramów jest bezpiecznie. Do podlewania dodaję 20 gramów na 10 litrów wody + 20 gramów siarczanu potasu. W tym sezonie podlewałam jeden raz parę dni wstecz. Opryskuję magnezem średnio raz na dwa tygodnie, zostawiam czas na inne opryski - przeważnie coś z wapniem - PW i cytrynian wapnia. Opryski magnezem nie chronią od chorób, może pośrednio ? Silniejsza roślina jest mniej podatna na choroby.

Pozdrawiam Eugenia
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z moich notatek:
Pryskać raz w tygodniu 0,5 - 0,7 % roztworem siarczanu magnezu.
Przygotować 5% roztwór (50g/litr wody) i stosować w proporcji 100-140 ml –uzupełnić do 1 litra płynu.
Dodam jeszcze ze ten z apteki jest pakowany po 50g wiec nie trzeba nic ważyć ale kosztuje coś koło 9 zł, a sól EPSON do kąpieli kupimy 5 kg za niecałe 30 zł. Ten apteczny jest do użytku wewnętrznego więc pewnie czystszy, ale pomidorom to chyba wszystko jedno.
Pryskać raz w tygodniu 0,5 - 0,7 % roztworem siarczanu magnezu.
Przygotować 5% roztwór (50g/litr wody) i stosować w proporcji 100-140 ml –uzupełnić do 1 litra płynu.
Dodam jeszcze ze ten z apteki jest pakowany po 50g wiec nie trzeba nic ważyć ale kosztuje coś koło 9 zł, a sól EPSON do kąpieli kupimy 5 kg za niecałe 30 zł. Ten apteczny jest do użytku wewnętrznego więc pewnie czystszy, ale pomidorom to chyba wszystko jedno.
Dorota
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Warto dołożyć kilka złotych i kupić Mikrokomplex.
Pozdrawiam, Jacek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lut 2022, o 14:05
Kiedy pryskać Amistarem, rano? wieczorem? ile odczekać i zrobić oprysk siarczanem magnezu? rano? wieczorem?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Amistar niszczy grzyba blokując wodę do niego i także nieco to zjawisko zachodzi w roślinie, dlatego nie wskazane jest stosowanie na początku jej wzrostu, też łatwo przemieszcza się ku wierzchołka i może się tam skumulować ponad normę, wówczas wierzchołki mogą więdnąć.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lut 2022, o 14:05
Wierzchołki ściąłem dwa tygodnie temu na prawie wszystkich pomidorach bo dorosły aż do 2m do samego sufitu. Czy cały krzak pryskać? na niektórych są kwiaty.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Raczej za dużo azotu, a za mało światła.
pozdrawiam Ludwik
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy po ostatnim obfitym deszczu trzeba opryskać pomidory w gruncie profilaktycznie? Czy na razie nie ma sensu?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
inga_beta!
Porównaj sobie tutaj:
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 6#p2180946
poczytaj odpowiedzi x-p-o i Ani kozuli.
Mam pytanie odnośnie kredy malarskiej.
Zrobiłam cytrynian wapnia z kredy malarskiej (kupiona kilka lat temu) i wydaje mi się,że za dużo osadu na dnie butli.A może to wina kwasku cytrynowego bo "lekko" przeterminowany.
Chyba użyję pędzla do oprysku zamiast opryskiwacza.
Porównaj sobie tutaj:
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 6#p2180946
poczytaj odpowiedzi x-p-o i Ani kozuli.
Mam pytanie odnośnie kredy malarskiej.
Zrobiłam cytrynian wapnia z kredy malarskiej (kupiona kilka lat temu) i wydaje mi się,że za dużo osadu na dnie butli.A może to wina kwasku cytrynowego bo "lekko" przeterminowany.
Chyba użyję pędzla do oprysku zamiast opryskiwacza.
Ale to nie jest ten przypadek. Tutaj koncówki zawijają się pod spód a u mnie boczne brzegi i ponadto u mnie liście są blade a dołem żółkną.
Z tym że problem zaczął się na kilku pomidorach wtedy gdy po długim okresie głodzenia zaczełam dość mocno nawozić.
Z tym że problem zaczął się na kilku pomidorach wtedy gdy po długim okresie głodzenia zaczełam dość mocno nawozić.
Hej. Proszę o pomoc. Co tu się dzieje?
Zdjęcia w linku poniżej. Dodam tylko, że część jest w gruncie a część w donicach. Doniczkowe mają się chyba dobrze, jednak gruntowe opadają i zwijają się. Za dużo azotu, za dużo wody, a może za mało? Podlewam z umiarem. Z nawozów stosowałem tylko gnojowkę z pokrzywy.
https://postimg.cc/gallery/YWkhTNP
Edit: dodam jeszcze, że doniczkowe mają kupną ziemię, a gruntowe tutejszą, która jest bardzo piaszczysta i nie pije wody.
Zdjęcia w linku poniżej. Dodam tylko, że część jest w gruncie a część w donicach. Doniczkowe mają się chyba dobrze, jednak gruntowe opadają i zwijają się. Za dużo azotu, za dużo wody, a może za mało? Podlewam z umiarem. Z nawozów stosowałem tylko gnojowkę z pokrzywy.
https://postimg.cc/gallery/YWkhTNP
Edit: dodam jeszcze, że doniczkowe mają kupną ziemię, a gruntowe tutejszą, która jest bardzo piaszczysta i nie pije wody.
Cześć, posadziłem niedawno ponad 20 sadzonek pomidorów i na jednym, narożnym pojawiło się coś takiego, jak poniżej na zdjęciu. Proszę o informację, co to jest, dlaczego się pojawiło i co zrobić. Czy to może się przenieść, czy powinienem usunąć krzak etc.
Widziałem coś podobnego na forum tutaj: viewtopic.php?f=42&t=56412&start=0 , ale bez odpowiedzi na końcu.
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/ ... e=62ECA33C
Zdjęcie ma zbyt duży rozmiar jak na warunki naszego forum, zamieniłam je na link do zdjęcia / Karo
Widziałem coś podobnego na forum tutaj: viewtopic.php?f=42&t=56412&start=0 , ale bez odpowiedzi na końcu.
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/ ... e=62ECA33C
Zdjęcie ma zbyt duży rozmiar jak na warunki naszego forum, zamieniłam je na link do zdjęcia / Karo
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałem na krzaczku grono z zaschniętymi kwiatami. Kwiaty zaschły dwa tygodnie temu i planowałem je usunąć, ale nie zdarzyłem.. Pojawiły się 3 pomidorki i rosną 
Co może dolegać tej roślince ? Jest to pomidor Brandywine Yellow. Pomidory malinowe są ładne zielone i mają silne duże liście. A ta żółta jest bladziutka i jak by przestała rosnąc.

Co może dolegać tej roślince ? Jest to pomidor Brandywine Yellow. Pomidory malinowe są ładne zielone i mają silne duże liście. A ta żółta jest bladziutka i jak by przestała rosnąc.