Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ogrodnik2
50p
50p
Od: 24 lis 2019, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Post »

ekopom pisze:Rosną dobrze, bo całkiem ziemia nie jest zbita przy krzaku, a korzenie zdążyły przerosnąć poza klepisko zbitej ziemi. U mnie przy podlewaniu liniami kroplującymi ziemia jest tak pulchna i napowietrzona, że gdyby nadepnąć, to stopa wejdzie nawet na 10 cm w głąb. Korzenie normalnie rozrastają się nawet powyżej 1 metr na boki, a przy podlewaniu kropelkowym tylko tam gdzie mają wilgoć i dlatego małymi dawkami podlewam kilka razy dziennie i jak wspomniałem muszą mieć powietrze, a nie zbitą skałę.
Jeśli roślina ma warunki stresowe, to stara się wydać potomstwo i staje się generatywna kosztem dalszego rozwoju, a gdy ją się odciąży od owoców, może ruszyć dalej z rozwojem wyższych pięter, trzeba zadbać o nawożenie wapniowe.
Na zdjęciu coś się stało, że te żółte plamy mogą być od zaburzeń iż nie przyswaja potasu.
Rozumiem, że linia jest lepsza skoro nie podlewa się tak często. Co sądzisz o kroplownikach wbijaych po dwie sztuki na krzaka odalone od łodygi o jakiej 15-20cm? Faktycznie przy jednym kroplowniku roślina sie rozleniwia.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kroplowniki także spełnią rolę, ale mogą się zapchać i niektóre krzaki będą nie podlane. Musi być założony filtr, stosuję go również do linii kroplujących . Ja podlewam kilka razy dziennie małymi dawkami w zależności od nasłonecznienia.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie, na piachu od kilku lat korzenie pomidora rozrastają się pionowo i głęboko. A to dlatego, że zacząłem sadzić w dołki o głębokości 0,5m i średnicy 30cm. Na dół idzie 30-35 cm nieprzerobionego kompostu. Jest trochę roboty ale w największe upały nie muszę codziennie podlewać.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Coś czuję, że za niedługo będzie inwazja ZZ, ochłodziło się, jest wilgotno, co dzień deszcz pada.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37

Post »

Witam. Dolne liście pomidorow w donicach wyglądają tak: co im może dolegać?
Obrazek
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

:wit
To stare liście, "po przejściach". Nimi się nie przejmuj, o ile nowe przyrosty nie budzą Twojego niepokoju.
Ewa
Vendeur
50p
50p
Od: 7 lip 2022, o 16:56

Post »

Dziś zobaczyłem na jednym krzaku 2 rodzaje kropek, czarne i jaśniejsze. Co to może być?

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=62EE5781

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=62F0442F
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24

Post »

Maraga pisze:inga_beta!

Porównaj sobie tutaj:

https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 6#p2180946

poczytaj odpowiedzi x-p-o i Ani kozuli.

Mam pytanie odnośnie kredy malarskiej.
Zrobiłam cytrynian wapnia z kredy malarskiej (kupiona kilka lat temu) i wydaje mi się,że za dużo osadu na dnie butli.A może to wina kwasku cytrynowego bo "lekko" przeterminowany.
Chyba użyję pędzla do oprysku zamiast opryskiwacza.
Miałaś rację. To są początki nadmiaru azotu. Dobrze wiedzieć żeby zatrzymać nawozenie
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

KamilK02 pisze:Coś czuję, że za niedługo będzie inwazja ZZ, ochłodziło się, jest wilgotno, co dzień deszcz pada.
Zimno jest , deszcz miał padać, ale szału nie ma. Jutro ma być u nas cieplej i pogoda ma być upalna przez następny tydzień
Myśle ze profilaktyczny oprysk 28. Czerwca ochroni moje pomidory.
Asia
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

inga_beta!

Obserwując moje pomidory w folii widzę,że po podlaniu nawozem (Kristalon żółty + saletra potasowa) bardzo szybko wierzchołkowe liście robią się ciemnozielone i podkręcają się.Ale na drugi dzień wracają do stanu prawidłowego.Staram się nie przedobrzać z nawożeniem z uwagi na wcześniejsze przenawożenia.
Folia otwarta noc i dzień,zastanawiam się czyby nie zamknąć na noc z jednej strony.Szczególnie teraz jak temperatura bliska 10C w nocy.

Co ciekawe, moja znajoma ma niedużą szklarenkę z poliwęglanu i otwarte górne połówki drzwi z obu stron.Cały czas czy gorąco,czy chłodniej.Pomidory prawie dotykają sufitu,owoców pełno.Chorób nie widać.
mariusz689
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lut 2022, o 14:05

Post »

W piątek pryskałem pomidory w tunelu bo na dwóch krzakach pojawiła się szara pleśń. Pryskałem amistarem w dawce 0,5g na 0,5l wody. Pojawiają się nowe liście z szarą pleśnią. Czy stężenie oprysku było za słabe? czy trzeba odczekać kilka dni aż zacznie działać?

Na innych krzakach w tunelu stwierdziliśmy w tym wątku chyba strona 57, że są spore braki magnezu. Kupiłem siarczan magnezu 50g, czy można podlać czy lepiej opryskać?
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

anulab pisze:Na początku są żółte póżniej ciemnieją do brązu .
To wcześniejsze niedobory , plamy nie znikną po oprysku .
Siarczanem magnezu lepiej podlać i nie będzie potrzeby tak często pryskać .
calka pisze::wit
To stare liście, "po przejściach". Nimi się nie przejmuj, o ile nowe przyrosty nie budzą Twojego niepokoju.

A czy usuwacie takie stare, brzydkie liście i po przejściach ? Staram się nie usuwać pomidorom liści. Usuwam te które dotykają ziemi lub są już brzydkie. Gorzej jeżeli jest tam jeszcze grono na tej wysokości. Nie obrywam nigdy pod gronem i czasami muszę takie brzydkie liście trzymać długo. Jak to jest u was ? Czy te liście nie są wylęgarnią chorób ?
rafaltemp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lip 2019, o 11:46

Post »

rafaltemp pisze:Witam, proszę o pomoc co może być przyczyna poniższych ciemnych miejsc na liściach i łodygach . Mam około 100 krzaków w szklarni. Objawy na zdjęciach są na dwóch krzakach odmiany BEKAS oraz Malinowych Warszawskich. Występuje na najmłodszych liściach. Malinowe pomidory maja pozakładane ok 2 - piętra owoców, bekas pierwsze piętro . Wykonywany był oprysk miedzianem 1 razowo jakieś tydzień temu. Pod krzaki szedł obornik bydlęcy + tofr + ziemia, nic poza tym. Podlewanie czystą wodą ze stawu, tylko wieczorami - max dwa razy w tyg, umiarkowane.

Proszę o porady póki co nie widać tego na innych roślinach więc chciałbym przeciwdziałać jak jest to możliwe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuje za pomoc .

Ponawiam prośbe o pomoc, zmiany pojawiły się na kolejnych najmłodszych liściach odmiany Bawole Serce
znalazłem cos podobnego - wychodzi że to bakterioza

viewtopic.php?p=1724468#p1724468

Kolejne zmiany na młodych liściach

Obrazek
Obrazek

Proszę o pomoc w jaki sposób można to zwalczyć?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”