Rozumiem, że linia jest lepsza skoro nie podlewa się tak często. Co sądzisz o kroplownikach wbijaych po dwie sztuki na krzaka odalone od łodygi o jakiej 15-20cm? Faktycznie przy jednym kroplowniku roślina sie rozleniwia.ekopom pisze:Rosną dobrze, bo całkiem ziemia nie jest zbita przy krzaku, a korzenie zdążyły przerosnąć poza klepisko zbitej ziemi. U mnie przy podlewaniu liniami kroplującymi ziemia jest tak pulchna i napowietrzona, że gdyby nadepnąć, to stopa wejdzie nawet na 10 cm w głąb. Korzenie normalnie rozrastają się nawet powyżej 1 metr na boki, a przy podlewaniu kropelkowym tylko tam gdzie mają wilgoć i dlatego małymi dawkami podlewam kilka razy dziennie i jak wspomniałem muszą mieć powietrze, a nie zbitą skałę.
Jeśli roślina ma warunki stresowe, to stara się wydać potomstwo i staje się generatywna kosztem dalszego rozwoju, a gdy ją się odciąży od owoców, może ruszyć dalej z rozwojem wyższych pięter, trzeba zadbać o nawożenie wapniowe.
Na zdjęciu coś się stało, że te żółte plamy mogą być od zaburzeń iż nie przyswaja potasu.
Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kroplowniki także spełnią rolę, ale mogą się zapchać i niektóre krzaki będą nie podlane. Musi być założony filtr, stosuję go również do linii kroplujących . Ja podlewam kilka razy dziennie małymi dawkami w zależności od nasłonecznienia.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
U mnie, na piachu od kilku lat korzenie pomidora rozrastają się pionowo i głęboko. A to dlatego, że zacząłem sadzić w dołki o głębokości 0,5m i średnicy 30cm. Na dół idzie 30-35 cm nieprzerobionego kompostu. Jest trochę roboty ale w największe upały nie muszę codziennie podlewać.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coś czuję, że za niedługo będzie inwazja ZZ, ochłodziło się, jest wilgotno, co dzień deszcz pada.
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Witam. Dolne liście pomidorow w donicach wyglądają tak: co im może dolegać?
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
To stare liście, "po przejściach". Nimi się nie przejmuj, o ile nowe przyrosty nie budzą Twojego niepokoju.
Ewa
Dziś zobaczyłem na jednym krzaku 2 rodzaje kropek, czarne i jaśniejsze. Co to może być?
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=62EE5781
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=62F0442F
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=62EE5781
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=62F0442F
Miałaś rację. To są początki nadmiaru azotu. Dobrze wiedzieć żeby zatrzymać nawozenieMaraga pisze:inga_beta!
Porównaj sobie tutaj:
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 6#p2180946
poczytaj odpowiedzi x-p-o i Ani kozuli.
Mam pytanie odnośnie kredy malarskiej.
Zrobiłam cytrynian wapnia z kredy malarskiej (kupiona kilka lat temu) i wydaje mi się,że za dużo osadu na dnie butli.A może to wina kwasku cytrynowego bo "lekko" przeterminowany.
Chyba użyję pędzla do oprysku zamiast opryskiwacza.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Zimno jest , deszcz miał padać, ale szału nie ma. Jutro ma być u nas cieplej i pogoda ma być upalna przez następny tydzieńKamilK02 pisze:Coś czuję, że za niedługo będzie inwazja ZZ, ochłodziło się, jest wilgotno, co dzień deszcz pada.
Myśle ze profilaktyczny oprysk 28. Czerwca ochroni moje pomidory.
Asia
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
inga_beta!
Obserwując moje pomidory w folii widzę,że po podlaniu nawozem (Kristalon żółty + saletra potasowa) bardzo szybko wierzchołkowe liście robią się ciemnozielone i podkręcają się.Ale na drugi dzień wracają do stanu prawidłowego.Staram się nie przedobrzać z nawożeniem z uwagi na wcześniejsze przenawożenia.
Folia otwarta noc i dzień,zastanawiam się czyby nie zamknąć na noc z jednej strony.Szczególnie teraz jak temperatura bliska 10C w nocy.
Co ciekawe, moja znajoma ma niedużą szklarenkę z poliwęglanu i otwarte górne połówki drzwi z obu stron.Cały czas czy gorąco,czy chłodniej.Pomidory prawie dotykają sufitu,owoców pełno.Chorób nie widać.
Obserwując moje pomidory w folii widzę,że po podlaniu nawozem (Kristalon żółty + saletra potasowa) bardzo szybko wierzchołkowe liście robią się ciemnozielone i podkręcają się.Ale na drugi dzień wracają do stanu prawidłowego.Staram się nie przedobrzać z nawożeniem z uwagi na wcześniejsze przenawożenia.
Folia otwarta noc i dzień,zastanawiam się czyby nie zamknąć na noc z jednej strony.Szczególnie teraz jak temperatura bliska 10C w nocy.
Co ciekawe, moja znajoma ma niedużą szklarenkę z poliwęglanu i otwarte górne połówki drzwi z obu stron.Cały czas czy gorąco,czy chłodniej.Pomidory prawie dotykają sufitu,owoców pełno.Chorób nie widać.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lut 2022, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W piątek pryskałem pomidory w tunelu bo na dwóch krzakach pojawiła się szara pleśń. Pryskałem amistarem w dawce 0,5g na 0,5l wody. Pojawiają się nowe liście z szarą pleśnią. Czy stężenie oprysku było za słabe? czy trzeba odczekać kilka dni aż zacznie działać?
Na innych krzakach w tunelu stwierdziliśmy w tym wątku chyba strona 57, że są spore braki magnezu. Kupiłem siarczan magnezu 50g, czy można podlać czy lepiej opryskać?
Na innych krzakach w tunelu stwierdziliśmy w tym wątku chyba strona 57, że są spore braki magnezu. Kupiłem siarczan magnezu 50g, czy można podlać czy lepiej opryskać?
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
anulab pisze:Na początku są żółte póżniej ciemnieją do brązu .
To wcześniejsze niedobory , plamy nie znikną po oprysku .
Siarczanem magnezu lepiej podlać i nie będzie potrzeby tak często pryskać .
calka pisze:
To stare liście, "po przejściach". Nimi się nie przejmuj, o ile nowe przyrosty nie budzą Twojego niepokoju.
A czy usuwacie takie stare, brzydkie liście i po przejściach ? Staram się nie usuwać pomidorom liści. Usuwam te które dotykają ziemi lub są już brzydkie. Gorzej jeżeli jest tam jeszcze grono na tej wysokości. Nie obrywam nigdy pod gronem i czasami muszę takie brzydkie liście trzymać długo. Jak to jest u was ? Czy te liście nie są wylęgarnią chorób ?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lip 2019, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
rafaltemp pisze:Witam, proszę o pomoc co może być przyczyna poniższych ciemnych miejsc na liściach i łodygach . Mam około 100 krzaków w szklarni. Objawy na zdjęciach są na dwóch krzakach odmiany BEKAS oraz Malinowych Warszawskich. Występuje na najmłodszych liściach. Malinowe pomidory maja pozakładane ok 2 - piętra owoców, bekas pierwsze piętro . Wykonywany był oprysk miedzianem 1 razowo jakieś tydzień temu. Pod krzaki szedł obornik bydlęcy + tofr + ziemia, nic poza tym. Podlewanie czystą wodą ze stawu, tylko wieczorami - max dwa razy w tyg, umiarkowane.
Proszę o porady póki co nie widać tego na innych roślinach więc chciałbym przeciwdziałać jak jest to możliwe.
Dziękuje za pomoc .
Ponawiam prośbe o pomoc, zmiany pojawiły się na kolejnych najmłodszych liściach odmiany Bawole Serce
znalazłem cos podobnego - wychodzi że to bakterioza
viewtopic.php?p=1724468#p1724468
Kolejne zmiany na młodych liściach
Proszę o pomoc w jaki sposób można to zwalczyć?