Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
rafaltemp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lip 2019, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Post »

Faworyt pisze:Czyli 9 dni od początku.Pierwsze zmiany z 8.07. nieewidentne jakby coś hamowało rozwój choroby,ale już te co dziś obejrzałem,(bodajże na 4 zdjęciach) na ogonkach szczególnie najdrobniejszych listków ewidentnie wskazują na zarazę ziemniaczaną.Zastanawiam się tylko nad tym że na pozostałych zdjęciach te książkowe zmiany ZZ na liściach są trochę inne.
Prawdopodobnie jest drugie cuś.
Proponuję zastosować środek dwa w jednym czyli Signum,czyli na szarą i ZZ,chociąż osobiście uważam że jeżeli coś jest na wiele to jest na nic,ale być może się wstrzelimy akurat.Jeżeli powiedzmy po 2 max trzech dniach zmiany dalej będą się u Ciebie pogłebiać zastosujesz Cabrio Duo typowo na zarazę.Gdyby dalej było źle pozostanie Ci tylko najbardziej skuteczny środek czyli Acrobat.Dlatego pytałem na jakim etapie jest u Ciebie z okresem do zbioru pierwszych owoców,ale jeśli to jest jeszcze sporo czasu spokojnie środki które będziesz chciał oczywiście zastosować nie będą miały wpływu na to co w owocach pozostanie.
A tak na przyszłość Miedzian to sobie daj jedynie przed lub zaraz po posadzeniu roślin i to tyle na sezon.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Takich objawów chorobowych ( porażone najmłodsze liście a nie najstarsze- zawsze było na odwrót) nigdy u mnie nie było.

W takim razie jutro idzie signum i obserwujemy.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gieniu niestety nie znam francuskiego, a zdaje się w tym języku jest artykuł o plamkach, do którego wstawiłaś link. Napiszesz w skrócie o czym tam piszą?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dwa lata temu jak wspomniałem wcześniej ZZ zaczęła się u mnie w tunelu właśnie od tych młodszych liści.Walczyłem ponad dwa tygodnie zanim Acrobat w końcu sobie poradził a wysoka temperatura dopełniła dzieł i uratowałem uprawę.
Powiem tak lata są coraz bardziej sprzyjające patogenom,my stosujemy środki a one z czasem się uodparniają i trzeba szukać nowych rozwiązań.
Powodzenia ;:108 Postaram się zaglądać na Forum pomimo chronicznego braku czasu i zobaczyć jak sobie radzisz.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Nieokreślone nekrotyczne plamy na liściach
http://ephytia.inra.fr/fr/C/5349/Tomate ... eterminees

Clem, to przez tłumacza google
"Od wielu lat hodowcy pomidorów, na polach iw schronach, sporadycznie obserwowali na swoich roślinach pojawienie się plam na liściach dość podobnych do tych wywoływanych przez A. tomatophila. : początkowo ciemne plamy, które wkrótce brązowieją i stają się nekrotyczne. Mają również koncentryczne wzory i mniej lub bardziej zaznaczoną chlorotyczną halo (ryc. 1 do 3). Jednak w przeciwieństwie do Alternaria i innych porównywalnych chorób liści, łodygi i owoce nie wykazują objawów. Innym zaskakującym elementem jest to, że plamy te zawsze pojawiają się w tym samym czasie w kilku uprawach zlokalizowanych na tym samym obszarze produkcyjnym, uprawach czasami oddalonych o kilka kilometrów i o różnych kontekstach agronomicznych. Na zaatakowanej działce zaatakowanych jest wiele roślin i listków. Należy zauważyć, że badania laboratoryjne nie pozwoliły powiązać obecności drobnoustroju chorobotwórczego.

Ten patologiczny kontekst jest dość charakterystyczny dla problemu niepasożytniczego, mającego ograniczoną sekwencję w czasie i rozmieszczenie w przestrzeni, a wręcz przeciwnie, znacznie bardziej rozległe. Przeprowadzono różne badania w celu odpowiedzi na kilka przewidywanych hipotez (problem klimatyczny, szkody związane z zanieczyszczeniem itp.); nie umożliwiły odnalezienia przyczyny tego fizjologicznego uczucia.

Należy jednak zauważyć, że te plamy i sposób, w jaki się pojawiają, przypominają nieco stan występujący na tytoniu i zwany „plamami suszy” ( susza lub plama suszy ). Na tej psiankowatej czasami widzimy obecność brązowawej martwicy międzynerwowej na dolnych liściach wielu roślin. Często pojawiają się jednocześnie na kilku działkach zlokalizowanych na tym samym obszarze produkcyjnym. Ich pochodzenie, wciąż słabo poznane, wynikałoby z bardzo czasowej przerwy w dopływie wody do roślin, co natychmiast wpłynęłoby na liście poprzez częściowe ich wysychanie.

Informacja ta, jeśli nie daje rozwiązania (obecnie brak), ma na celu uchronienie Cię przed zbędnymi zabiegami grzybobójczymi, w szczególności antyalternaria."
Pozdrawiam! Gienia.
rafaltemp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lip 2019, o 11:46

Post »

Oby się udało, oprysk pójdzie jutro po południu ,ma być chłodno. Za cztery dni wstawię zdjęcia jak to wygląda.

Jeszcze raz dziękuję za diagnozę i zalecenia.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Oj, akrobatu to raczej nie kupicie już, wycofany. Miał w składzie mankozeb. Chyba, że ktoś ma stare zapasy.
Pozdrawiam! Gienia.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gieniu dziękuję bardzo. Coś w tym jest, bo dzisiaj byłam u brata i pokazał mi takie same plamy na trzech krzakach. Problem i u niego i u mnie tych wysianych z nasion pobranych z żółtego pomidora z Biedronki. Brat ma sadzonki ode mnie. Póki co sąsiednie krzaczki takich plam nie mają. W artykule podejrzewają brak wody, ale przecież zazwyczaj podlewa się tak samo wszystkie pomidory. No chyba, że ta odmiana ma jakieś inne zapotrzebowanie na wodę?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czasami może się jeszcze jak dobrze poszukać udać.A tak w ogóle to sporo ostatnimi czasami skutecznych środków unicestwiono w imię...Ostatnio mój teść stonki nie mógł zlikwidować i sprzedawca zaproponował żeby spróbował...młotkiem. ;:224
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żartowniś z tego sprzedawcy :lol:
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Clem3 , a może u brata to susza fizjologiczna ? Ewentualnie system korzeniowy za słaby dla rośliny
jaką ma wykarmić i napoić
maykell
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 kwie 2011, o 09:24

Post »

:wit
może ktoś mi napisze co się dzieje na pomidorach trzymanych pod folią?
na zielonych jeszcze niedokształconych owocach brązowieje spód i postępuje ku górze
czy to jakaś zgnilizna bakteryjna czy choroba grzybowa?
proszę o sugestię jak należy zainterweniować
Swistak03
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2022, o 08:18

Post »

Dzień dobry. Jako początkujący hodowca pomidorów proszę o wyrozumiałość.
Posiadam pomidory w donicach na tarasie.
Na niektórych mam zdeformowane i pozwijane górne liście. Są one sztywne.

Obrazek

Obrazek

Szukałem już wcześniej odpowiedzi na forum i w Internecie. Wydaje mi się, że chyba przedobrzylem z nawozem - za duża ilość azotu. Proszę o radę.

Po drugie czy ktoś może polecić dobrej jakości poradnik do uprawy pomidorów.
Awatar użytkownika
Anna N
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 30 cze 2011, o 00:49

Post »

maykell podejrzewam, że to objawy suchej zgnilizny wierzchołkowej (w skrócie SZW).
Występuje ona z powodu niedoboru wapnia.
Nie zawsze to oznacza, że w glebie brakuje wapnia.
Zdarza się tak, że roślina z jakiś powodów nie pobiera dostatecznej ilości wapnia.
Najskuteczniejszym sposobem dostarczenia wapnia będzie oprysk np saletrą wapniową.
Te owoce ze zmianami powinny pozostać na krzakach. Nie zrywamy ich bo podobno
wtedy takie objawy szybciej pojawią się na innych owocach.
I jeżeli jest to SZW to nie jest to choroba bakteryjna ani wirusowa.
To wynik niedoborów więc owoce takie nadają się do jedzenia po odkrojeniu
tych zmian.
No ale bez dokładnych fotek możemy tylko przypuszczać, że to SZW.
Jak sama nazwa wskazuje te zmiany powinny być suche.
Jeżeli jest inaczej to mamy do czynienia z czymś innym.
Pozdrawiam Anna
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”