Borówka amerykańska: brązowienie i zasychanie liści, pędów
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 sie 2020, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska: brązowienie i zasychanie liści, pędów
U mnie na jednym krzaku w donicy zasychają liście od czubka liścia, ale ja wiem że dostały za dużo azotu i dlatego tak się dzieje (dziwne jedynie, że jeden z krzaków na 3 tak zareagował). Borówki w donicy i tak spędzą zimę na strychu więc przemarznięciem się nie martwię.
Usychająca borówka
Borówka wsadzona w tym roku. Wykopałam dół o średnicy około 1 m i głębokości ok. 0.6 - 0.8 m, wyłożyłam poprzedziurawianą folią. Wsadziłam ją w glebę dedykowaną do borówek. Podlewana w każdy weekend + opady. Wydaje się, że umiera. Czy to choroba? Czy problem z brakiem jakiś minerałów? Z podlewaniem?
Re: Usychająca borówka
Z braku wody zasychają najczęściej młode borówki z nierozwiniętym systemem korzeniowym.
Wygląda ma to, że korzenie przy sadzeniu nie były rozluźnione, trafiły się upały i zwyczajnie nie dały rady wykarmić nieprzyciętej i dodatkowo niepotrzebnie owocującej borówki.
Można spróbować reanimować w wiaderku z wilgotnym podłożem (po silnym przycięciu i rozluźnieniu korzeni).
Wygląda ma to, że korzenie przy sadzeniu nie były rozluźnione, trafiły się upały i zwyczajnie nie dały rady wykarmić nieprzyciętej i dodatkowo niepotrzebnie owocującej borówki.
Można spróbować reanimować w wiaderku z wilgotnym podłożem (po silnym przycięciu i rozluźnieniu korzeni).
Re: Borówka amerykańska: brązowienie i zasychanie liści, pędów
Za płytko posadzona, zwyczajnie uschła bryła korzeniowa.Tak to na zdjęciu wygląda, widać cały kształt bryły korzeniowej.