Żywopłot - z czego?Co polecacie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Żywopłot - z czego?Co polecacie?
O, fakt, zapomniałam o ostrokrzewie, a jest piękny, zimozielony, ma błyszczące liście. Tylko u nas, mimo kolców na listkach sarny zgryzaly młode przyrosty. Właśnie w zimie. Słyszałam o lilakach, które nie maja odrostów, ale Green szuka jakichś krzewów , nie drzewek.
Pozdrawiam! Gienia.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajny na zimozielony żywopłot jest też ognik.
Pozdrawiam Lucyna
Żywopłot: Tuja Szmaragd, Świerk serbski, Brzoza
Witam
Jak w temacie chciałbym zrobić żywopłot 2- rzędowy.
W jednym rzędzie tuje szmaragd posadzone co 80cm,
W drugim rzędzie (odległość między rzędami 150cm) swierk serbski na przemian z brzozą (również co 80cm).
Do obsadzenia mam około 100mb
Co sądzicie o takim zestawieniu?
Z góry dziękuję za pomoc
Jak w temacie chciałbym zrobić żywopłot 2- rzędowy.
W jednym rzędzie tuje szmaragd posadzone co 80cm,
W drugim rzędzie (odległość między rzędami 150cm) swierk serbski na przemian z brzozą (również co 80cm).
Do obsadzenia mam około 100mb
Co sądzicie o takim zestawieniu?
Z góry dziękuję za pomoc

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Ta brzoza w tym zestawieniu to nie bardzo.
Rośnie szybciej niż pozostałe zaproponowane gatunki, a z uwagi na pokrój będzie smagać gałęziami rosnące pod nią drzewa i krzewy, które nie będą miały z nią szans.
Rośnie szybciej niż pozostałe zaproponowane gatunki, a z uwagi na pokrój będzie smagać gałęziami rosnące pod nią drzewa i krzewy, które nie będą miały z nią szans.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Meeisster, wzdłuż mojego bloku rośnie szpaler ; 3 świerki .... brzoza.... 3 świerki .... brzoza .... 3 świerki .... brzoza. Brzozy rosną jak oszalałe, regularnie co dwa lata mocno cięte przez spółdzielnię, świerki rosnące po obu stronach brzozy są o połowę niższe od świerka rosnącego w środku między nimi, czyli tego, który nie sąsiaduje z brzozą.
Pozdrawiam! Gienia.
Mam osobisty pomysł na żywopłot, sadzę maliny w skrzynkach, obok płotu, latem pięknie gęstnieje i jest zielony. Kolejny bonus to owoce, a zima zima to na działkę zaglądam rzadko.
- Szczurbobik
U mnie też maliny zasłaniają część płotu. Jednak zimą jest tam łyso bo tnę na zbiór jesienny.
Pozdrawiam Lucyna
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomyślałem sobie, że mam sporo żywopłotów, a w zasadzie niemal tylko.
Licząc tylko te co rosną w danym miejscu na stałe (np. aksamitki nie liczę) to posiadam następujące żywopłoty:
2x z funkii
2x z kocimiętki
1x z rozchodnika
1x z bodziszka
2x z szafirka
1x z nasturcji
2x z goździków
3x z pięciornika
2x z lawendy
2x z thuji
1x z mahonii
1x z róży
1x z jagody kamczackiej
1x ze świdośliwy
1x szpaler krzewów owocowych (nie wiem czy to się liczy)
1x z malin
W sumie 24 i myślę o kolejnym z czarnego bzu. Kurczę chyba lubię proste linie, no i mam wąski ogród z 2 stron domu, więc chyba żadne sensowne rabaty się nie zmieszczą. Większość miejsca zajmują drzewa i krzewy, a reszta jest upchana przy domu.
Licząc tylko te co rosną w danym miejscu na stałe (np. aksamitki nie liczę) to posiadam następujące żywopłoty:
2x z funkii
2x z kocimiętki
1x z rozchodnika
1x z bodziszka
2x z szafirka
1x z nasturcji
2x z goździków
3x z pięciornika
2x z lawendy
2x z thuji
1x z mahonii
1x z róży
1x z jagody kamczackiej
1x ze świdośliwy
1x szpaler krzewów owocowych (nie wiem czy to się liczy)
1x z malin
W sumie 24 i myślę o kolejnym z czarnego bzu. Kurczę chyba lubię proste linie, no i mam wąski ogród z 2 stron domu, więc chyba żadne sensowne rabaty się nie zmieszczą. Większość miejsca zajmują drzewa i krzewy, a reszta jest upchana przy domu.
Dzień dobry. Trafiłem tu ponieważ w tym roku planuje ogrodzić działkę - planuję żywopłot, zawsze podobały mi się ogrodzenia z roślin typu buk/grab.
Działka jest duża 40m x 160m co daje 400mb ogrodzenia.
Front 40m chciałem zrobić z gotowego 8 letniego żywopłotu bukowego, a całą resztę z grabu i tu nasuwają się pytania.
1. Jak zrobić, żeby otoczenie było "szczelne", tak żebym mógł wypuścić psa bez obawy że ucieknie przez dziurę w płocie? Myślałem żeby kupić siatkę leśną wysokości powiedzmy 1m i wstawić ją równo w granicy działki, później po kilku latach kiedy się zagęści to ją wchłonie żywopłot, ewentualnie później można ją usunąć- czy to dobry pomysł?
2. Na boki buk czy grab. Co szybciej rośnie?
3. Jeden czy dwa rzędy? W jakiej odległości od siebie sadzonki i w jakiej odległości od ewentualnej siatki?
Działka jest duża 40m x 160m co daje 400mb ogrodzenia.
Front 40m chciałem zrobić z gotowego 8 letniego żywopłotu bukowego, a całą resztę z grabu i tu nasuwają się pytania.
1. Jak zrobić, żeby otoczenie było "szczelne", tak żebym mógł wypuścić psa bez obawy że ucieknie przez dziurę w płocie? Myślałem żeby kupić siatkę leśną wysokości powiedzmy 1m i wstawić ją równo w granicy działki, później po kilku latach kiedy się zagęści to ją wchłonie żywopłot, ewentualnie później można ją usunąć- czy to dobry pomysł?
2. Na boki buk czy grab. Co szybciej rośnie?
3. Jeden czy dwa rzędy? W jakiej odległości od siebie sadzonki i w jakiej odległości od ewentualnej siatki?
- Szczurbobik
A jaki to pies? (mały/ duży, młody/dorosły) Moja stafficzka zanim spoważniała robiła mi psikusy, typu "ucięłam ząbkami przy ziemi kilkuletniego grabka, fajnie co?" Drzewko miało pień grubości 3 cm. Gałązki nie stanowiłyby dla niej problemu. W razie, jak się nie da przeleźć od razu, to można pogryźć i wyskubać. Jak pies niewielki to przejdzie przez dość duże i miękkie oczka siatki leśnej, rzadko rosnące drzewka żywopłotowe.
Ja po wprowadzeniu się do domu z psami od razu zastąpiłam tymczasowe ogrodzenie z siatki leśnej docelowym ogrodzeniem z normalnej siatki z betonową podmurówką.
Psów nie powstrzymują też kolce i ciernie. Jak np. chcą wleźć w róże to wlezą, potem będzie płacz, że kolce powbijane. Nawet tarnina nie jest w stanie powstrzymać pieska, który np goni za kotem czy sarenką.
Wszystko zależy od psa. Kastrowane psy/suki mniej chętnie będą chciały uciekać. Pies z silnym instynktem myśliwskim bardziej będzie skłonny do ucieczki niż kanapowa ciapa.
Ja bym radziła mimo wszystko ogrodzić posesję chociażby siatką (nie leśną) w nierzucającym się w oczy np. grafitowym kolorze i przy niej posadzić żywopłot (z czasem przerośnie i ją zamaskuje)
Ja po wprowadzeniu się do domu z psami od razu zastąpiłam tymczasowe ogrodzenie z siatki leśnej docelowym ogrodzeniem z normalnej siatki z betonową podmurówką.
Psów nie powstrzymują też kolce i ciernie. Jak np. chcą wleźć w róże to wlezą, potem będzie płacz, że kolce powbijane. Nawet tarnina nie jest w stanie powstrzymać pieska, który np goni za kotem czy sarenką.
Wszystko zależy od psa. Kastrowane psy/suki mniej chętnie będą chciały uciekać. Pies z silnym instynktem myśliwskim bardziej będzie skłonny do ucieczki niż kanapowa ciapa.
Ja bym radziła mimo wszystko ogrodzić posesję chociażby siatką (nie leśną) w nierzucającym się w oczy np. grafitowym kolorze i przy niej posadzić żywopłot (z czasem przerośnie i ją zamaskuje)
Pozdrawiam Lucyna
-
- 500p
Osobiście nie podobają mi się żadne ogrodzenia, bo po prostu po latach zardzewieją albo się rozsypią. Ale jeżeli istnieje taka potrzeba, to bym stawiał na betonowe ogrodzenie z prefabrykatów. Można obsadzić jakimś np. winobluszczem i nie będzie tego trzeba malować. A do malowania ogrodzenia trzeba zostawić z metr między ogrodzeniem a nasadzeniami. Ja np. o tym nie myślałem i teraz musiałbym chyba wyciąć cały żywopłot.
Jeszcze mi się przypomniało, że jest taka stal nierdzewiejąca, ale gdzie to kupić i za co
Jeszcze mi się przypomniało, że jest taka stal nierdzewiejąca, ale gdzie to kupić i za co

- Szczurbobik
-
- 500p
A to ciekawe skojarzenie. Mnie to się kojarzą z cmentarzem ... podwyższone grządki 

-
- 500p
Obecnie jest siatka u znajomego, a w planach nowe ogrodzenie. I pomyślałem, że może by mu tak zaproponować żywopłot, bo tego przecież nie trzeba malować i remontować - generalnie jest tanio, chociaż trzeba poczekać kilka lat aż podrośnie.
Tylko z czego zrobić taki żywopłot żeby zastąpił ogrodzenie? Czy to w ogóle możliwe?
Chodzi o takie o szerokości nie większej niż 1m lub 1,5m i najlepiej żeby urosło maks do 3m, najlepiej zimozielone, żeby było mało cięcia lub wcale.
Tylko z czego zrobić taki żywopłot żeby zastąpił ogrodzenie? Czy to w ogóle możliwe?
Chodzi o takie o szerokości nie większej niż 1m lub 1,5m i najlepiej żeby urosło maks do 3m, najlepiej zimozielone, żeby było mało cięcia lub wcale.