Fasolka szparagowa cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Re: Fasolka szparagowa cz. 3
Mega problem
Straszne łyka w fasoli bezłykowej.
Problem od około 4 lat, wczesniej zero problemów.
Fasola ma łyka jak jeszcze jest nawet zielona lub ma zielone ziarna.
Po ugotowaniu dramat,można z tego tkaniny robić.
Plony ładne i obfite a fasola do wyrzutki.Jeszcze na wpol zielono coś się udawało bez łyka ale w tym roku juz calkowita porazka.
fasola zlota saxa
O co tu chodzi?
Straszne łyka w fasoli bezłykowej.
Problem od około 4 lat, wczesniej zero problemów.
Fasola ma łyka jak jeszcze jest nawet zielona lub ma zielone ziarna.
Po ugotowaniu dramat,można z tego tkaniny robić.
Plony ładne i obfite a fasola do wyrzutki.Jeszcze na wpol zielono coś się udawało bez łyka ale w tym roku juz calkowita porazka.
fasola zlota saxa
O co tu chodzi?
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Nasiona kupione w tym roku, czy zebrane własne z poprzedniego roku?
Jeśli od kilku lat nasiona są zbierane z własnych upraw, to tak może się dziać - zapalenie obcym pyłkiem z fasoli na suche ziarno. Trzeba kupić nowe nasiona.
Jeśli od kilku lat nasiona są zbierane z własnych upraw, to tak może się dziać - zapalenie obcym pyłkiem z fasoli na suche ziarno. Trzeba kupić nowe nasiona.
- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie Złota Saxa kończy plonowanie. Zaraz idealnie wskoczy Sprinter a przed tygodniem wysiałam 3 rzut jeszcze innej. Mam nadzieję że zdąży dojrzeć bo nigdy nie siałam fasolki o tej porze.
Czy możecie polecić jakąś odmianę która nie włóknieje?
Czy możecie polecić jakąś odmianę która nie włóknieje?
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Nie włóknieje w jakim sensie?
Jeśli chodzi o brak włókien w dojrzewającej fasoli szparagowej, to polecę tyczną szparagową - Ramdor. Sieję drugi rok z rzędu jestem bardzo zadowolona z tej odmiany. Tyczki niby kłopotliwe, ale za to oszczędność miejsca, bo plonowanie od lipca do września. Z pow. 4 m2 zebrałam do tej pory ok. 5 kg, a to dopiero połowa sezonu dla tej fasoli. Siana gniazdowo po 3-4 nasiona w dwóch rzędach. Chyba muszę jej podsypać odrobinę jakiegoś nawozu bez azotu (azot sama sobie zorganizuje).
Fotka z poprzedniego roku z przełomu czerwca i lipca - zanim zaowocowała:

Jeśli chodzi o brak włókna w kolejnych pokoleniach przy zbiorze własnych nasion, to nie ma takiej, jeśli w pobliżu ktoś uprawia fasolę wielkokwiatową lub na suche ziarno. Obie mają wyjątkowo włókniste łupiny i po przypadkowym zapyleniu nici z własnej, bezwłóknistej w następnych pokoleniach...
Jeśli chodzi o brak włókien w dojrzewającej fasoli szparagowej, to polecę tyczną szparagową - Ramdor. Sieję drugi rok z rzędu jestem bardzo zadowolona z tej odmiany. Tyczki niby kłopotliwe, ale za to oszczędność miejsca, bo plonowanie od lipca do września. Z pow. 4 m2 zebrałam do tej pory ok. 5 kg, a to dopiero połowa sezonu dla tej fasoli. Siana gniazdowo po 3-4 nasiona w dwóch rzędach. Chyba muszę jej podsypać odrobinę jakiegoś nawozu bez azotu (azot sama sobie zorganizuje).
Fotka z poprzedniego roku z przełomu czerwca i lipca - zanim zaowocowała:

Jeśli chodzi o brak włókna w kolejnych pokoleniach przy zbiorze własnych nasion, to nie ma takiej, jeśli w pobliżu ktoś uprawia fasolę wielkokwiatową lub na suche ziarno. Obie mają wyjątkowo włókniste łupiny i po przypadkowym zapyleniu nici z własnej, bezwłóknistej w następnych pokoleniach...
- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Generalnie do tej pory trafiałam na odmiany które nadawały się do jedzenia gdy strączki były młode i cienkie. Jeżeli zostawały chwilę dłużej na krzaczku to już podczas jedzenia czuć było twarde włókna.
A z racji częstych wyjazdów zależałoby mi na odmianie która tak szybko nie drewnieje i można ją zebrać w odpowiednim dla siebie terminie.
Stąd moja ciekawość czy się takie zdażają...
A z racji częstych wyjazdów zależałoby mi na odmianie która tak szybko nie drewnieje i można ją zebrać w odpowiednim dla siebie terminie.
Stąd moja ciekawość czy się takie zdażają...
Pozdrawiam, Magdalena
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Zasada jest taka, że im bardziej okrągła fasolka (na przekroju strąka), tym dłużej pozostaje bez łyka. Najszybciej łyko pojawia się w fasolkach płaskich typu Mamut. U mnie najlepsza jest Ferrari, Slanderette, Primel, Laurina, Polka, Korona, a z tycznych Gold Elfe.
Nasiona kupuje zawsze nowe nie mam czasu na zabawe w odzysk,moze za sto lat na emeryturze po 80 latach pracy XDkuneg pisze:Nasiona kupione w tym roku, czy zebrane własne z poprzedniego roku?
-- 28 lip 2022, o 07:40 --
Ktora bedzie najpewniejsza odmiana i z jakiej firmy?dorkasz1 pisze:Zasada jest taka, że im bardziej okrągła fasolka (na przekroju strąka), tym dłużej pozostaje bez łyka. Najszybciej łyko pojawia się w fasolkach płaskich typu Mamut. U mnie najlepsza jest Ferrari, Slanderette, Primel, Laurina, Polka, Korona, a z tycznych Gold Elfe.
Firme nasion tez musze zmienic pewnie
-
- 500p
- Kontakt:
Ja najbardziej lubię nasiona z Plantico i z PNOSu, ale raczej szukam konkretnych odmian i kupuję z tych firm, które je mają. Mam na przykład wielki problem z kalarepką Blankyt, która jest trudna do dostania, pojawia się w różnych firmach i właściwie z każdej jest ok.
-
- 500p
- Kontakt:
Nasiona kupuje zawsze nowe nie mam czasu na zabawe w odzysk,moze za sto lat na emeryturze po 80 latach pracy X
"Zabawa w odzysk" polega na tym, że zostawiasz jedną roślinę i z niej nie zbierasz strąków. Gdy jest sucha, wyrywasz krzak i gdzieś zawieszasz. Jak masz czas wyłuskujesz. Nie zajmuje to dużo czasu, a daje radochę i pewność pozyskania świeżych nasion. Pod warunkiem oczywiście, że nie masz w pobliżu fasoli, z którą się pokrzyżuje. Bo jeśli siejesz dużo różnej fasoli, to lepiej kupić.
"Zabawa w odzysk" polega na tym, że zostawiasz jedną roślinę i z niej nie zbierasz strąków. Gdy jest sucha, wyrywasz krzak i gdzieś zawieszasz. Jak masz czas wyłuskujesz. Nie zajmuje to dużo czasu, a daje radochę i pewność pozyskania świeżych nasion. Pod warunkiem oczywiście, że nie masz w pobliżu fasoli, z którą się pokrzyżuje. Bo jeśli siejesz dużo różnej fasoli, to lepiej kupić.
Jest taka co posiejemy teraz i bedzie jeszcze przed zimą do zbioru?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Keerf , wysiej w tunelu . W gruncie może być za póżno , chyba że u Ciebie długa i
ciepła jesień .
ciepła jesień .
ostatnie 7 lat jesien wrecz gorąca chyba w całej Polsce (wyjatkiem byl zeszly rok)
-- 31 lip 2022, o 13:07 --
-- 31 lip 2022, o 13:07 --
Spróbujemy co tego wyjdzie ale miejsca mało w szklarnikeerf pisze:ostatnie 7 lat jesien wrecz gorąca chyba w całej Polsce (wyjatkiem byl zeszly rok)