Filodendron,monstera - identyfikacja

Rośliny doniczkowe
x0Rysiu0x
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2014, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Filodendron - identyfikacja

Post »

Witam :wit , zakupiłem niedawno kilka roślin w „owadzie” po 9,99 zł i chciałbym je zidentyfikować, gdyż wszystkie były podpisane jako Philodendron BABY. Próbowałem sam coś znaleźć, ale nie do końca mam pewność czy dobrze to zrobiłem, dlatego proszę o potwierdzenie czy właściwie je zidentyfikowałem lub o podanie właściwej nazwy jeśli źle je zidentyfikowałem.

Philodendron Malaya Gold?

Obrazek

Philodendron Birkin? Sugerowałem się niewielkimi paskami na nowych liściach, niektóre rośliny na paletce w sklepie miały je wyraźniejsze( ale wybrałem tą bo miała sporo mniejszych roślin). Z kolei zdjęcia w internecie starszych roślin gdzie były widoczne najstarsze liście też miały mało wyraźnych pasków.

Obrazek

Philodendron Prince of Orange?

Obrazek

Philodendron Atom?

Obrazek

Philodendron Imperial Red?/ -W tym przypadku strzelam na ślepo co to może być, bardziej jestem pewien że podana nazwa nie jest prawidłowa niż to że trafiłem.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Filodendron - identyfikacja

Post »

1., 2., 3. Tak.
4. To już nie jest Filodendron, tylko Thaumatophyllum bipinnatifidum 'Atom'.
5. Wstępnie, na to by wyglądało.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Karolcia92
100p
100p
Od: 3 cze 2022, o 15:53

Re: Identyfikacja roślin doniczkowych cz.6

Post »

Witam, proszę o identyfikację. I jeśli można kilka wskazówek dotyczących uprawy np. czy przesadzać do większej doniczki czy woli mniejsze. Z góry dziękuję.

Obrazek

Obrazek
Na niebie słońca, w sercu radości, niech Cię dzisiaj nic nie złości:-) Miłego dnia!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko wskazuje, że to Philodendron Red Anderson. Jeden z wątków poświęconych uprawie tych roślin znajdziesz tutaj: viewtopic.php?f=19&t=21354
Wystarczy przeczytać kilka ostatnich stron.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Karolcia92
100p
100p

Post »

Dziękuję. Myślałam że to może Pink princess. Ale w internecie na zdjęciach inaczej wyglądał. Tak patrzę w internecie że o Red anderson jest mało informacji. A sadzonki są bardzo drogie. Za tą sadzonkę zapłaciłam 20zl. Red anderson to roślina kolekcjonerska?
Na niebie słońca, w sercu radości, niech Cię dzisiaj nic nie złości:-) Miłego dnia!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli dałaś 20 pln, to nie dostaniesz w takiej cenie tego Filodendrona. :wink:
W takiej sytuacji pozostaje Pink Princess dość ciekawie wybarwiony.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
nicktosia
100p
100p
Od: 9 sie 2014, o 21:32

Post »

Pomóżcie proszę zidentyfikować nazwę tej rośliny.
Wyszukiwanie obrazem Google podpowiada Alokazję, ale jak przejrzałam zdjęcia różnych odmian, to ani jedna nie wygląda tak samo.
Obrazek
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Philodendron Birkin White Measure
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

Karolcia92 pisze:Witam, proszę o identyfikację. I jeśli można kilka wskazówek dotyczących uprawy np. czy przesadzać do większej doniczki czy woli mniejsze. Z góry dziękuję.

Obrazek

Obrazek
A ile za niego dałaś, jeśli można zapytać? Bo jak patrzę na eBaya, to są tu jakieś nowości typu 'Red Anderson' (ale 'Anderson Red' to całkiem inna odmiana). Jeśli masz 'RA', większość z nich sprzedawana jest z Indonezji lub USA, to one są bardzo drogie (ok. 300-650 zł najmniejsze po dzisiejszym kursie dolara, bez przesyłki). Natomiast jeśli nie był bardzo drogi, to stawiam na Philodendron 'White Knight', co odróżnia go od 'Pink Princess' większymi, białymi plamami na liściach (PP ma różowe plamy), i ogólnie pokrojem liści.
W dobrym oświetleniu i u starszej rośliny na łodyżkach liściowych powinny pojawić się też takie charakterystyczne podłużne białe paski. Czy widzisz jakieś? Jedyne co mi nie pasuje, to to, że Twój filo ma chyba różowe spody liści? Młode filo trudno się identyfikuje, nawet te z probówki :)
Karolcia92
100p
100p

Post »

Odpowiadając bezpośrednio nie cytujemy. Iwona

Witam :D zapłaciłam za niego 20zl. Kupiłam go w internecie jako mix odmian. Wypuścił nowego listka i wygląda chyba jak Pink princess.
Obrazek
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

@Karolcia92 No to bardzo tanio. Faktycznie może być jakiś mix hybryd, 'Pink Princess' z inną krzyżówką, obecnie w laboratoriach to już nie stanowi problemu, a nie jak kiedyś przez zapylanie kwiatów obcym pyłkiem i czekanie 10 lat, co z tego powstanie :) Ponieważ zrobiła się moda, a szczególnie chętnie kupowane są te łaciate filo, to w krajach o ciepłym klimacie (Indie, Indonezja, Singapur, Tajlandia) produkuje się tego typu krzyżówki, żeby jeszcze zarobić na (przemijającej, jak widać po cenach i dostępności w marketach) modzie. Klasyczny 'Pink Princess' w doniczkach 5-6 cm można dziś kupić w OBI w Krakowie za mniej niż 14 zł. Pozostaje ci obserwować swojego jak dojrzewa, a nazwa może się kiedyś wyjaśni. Daj mu jasne miejsce, to będzie kontrastowy :)

Zachodni parapet może być bardzo nasłoneczniony, podobnie jak południowy, więc jak słoneczko grzeje, to przyda się cieniowanie, ale jest OK. Najgorsze dla roślin są pokoje północne, a poza nim to filo wszystko przyjmie. U mnie rosną przy dużych oknach południowych, ale od kwietnia do października cieniuję żaluzjami jak za bardzo przygrzewa. Ale tylko dobre oświetlenie daje szansę na ładne wybarwienie o czerwieniejących i bordowych filodendronów, inaczej zielenieją, młode liście klinują się w łodyżkach (to też kwestia zbyt słabego podlewania/wilgoci w powietrzu), albo w ogóle nie wypuszczają nowych liści. Natomiast łaciate lubią półcień, bo biały liść nie ma chlorofilu, więc może zostać łatwo poparzony, a nowe liście u niektórych łaciatych mogą wyjść właśnie blade jak będą miały za dużo światła. Kwestia obserwacji, każdy filo ma swoje fochy.
gandalf
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 sty 2013, o 12:05

Re: Filodendron - problemy z liśćmi

Post »

Witam, mam problem chociaż chciałbym w życiu mieć tylko takie problemy 😄
Bardzo chciałbym kupić philodendrona McDowell, czy ktoś może po zdjęciach poznać czy to ta odmiana czy Pastazanum? Mam niestety miejsce na jedną

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Filodendron - problemy z liśćmi

Post »

Wg mnie to Philodendron Dean McDowell.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”