Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

W niektórych rejonach deszcz poczynił szkody, a u mnie gleba zmoczona na 5 centymetrów. ;:174
Zaczęłam dziś zdejmowanie darni, żeby zrobić miejsce dla białych, odmianowych jeżówek. Może w odległości 4 metrów od świerków uda się je utrzymać w dobrej kondycji.

Coraz bardziej czerwono, od tygodnia jemy coś, co ma smak pomidora.

Obrazek

Popełniłam kolejne dwie hortensje na pniu, ;:173 synowe się cieszą. Nietety zdjęcie w zabałaganionym garażu.

Obrazek

Aniu cieszę się, że zaglądasz. ;:196 Coraz mniej długoletnich Forumek się pojawia. Od jutra zaczynam podlewać rabaty, bo deszcz nas ominął. ;:145 Trawnik wyschnięty, więc dziś zaczęłam go zmniejszać, szkoda pracy i wody, której zużycie ograniczamy na prośbę dostawcy.
Jeżówki w większości zmienią miejsce jesienią, albo wiosną. :roll: Drzewa i krzewy się rozrosły i bardzo wysuszają glebę. ;:174
Bodziszek Rozanne polecam, będzie kwitł do mrozów. ;:215

Obrazek

Obrazek

Halszko zrobiłam kilka zdjęć pazia, rzeczywiście spokojnie się pożywiał.
Białe jeżówki rosną dwa metry od świerków więc wody mają niewiele. Już ograniczam trawnik, przesadzę je o dwa metry do przodu.
Dziękuję za pozdrowienia. ;:196 Niestety deszczu spadło niewiele, jutro włączam podlewanie.

Obrazek

Obrazek

Lucynko dziękuję za miłe słowa. ;:196 Lilia to Casa Blanka, kwitnie kilkanaście sztuk, pachą oszałamiająco. ;:oj
Kwitną samosiejki Rigidy. Jak masz jeszcze nasiona, to rozsyp we wrześniu na najbardziej suchej rabacie. Wiosną powinno być dużo siewek.
Dobrze, że masz podlaną działkę, a większe chwasty łatwiej wyrwać. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewo dziękuję. ;:196 Najwięcej pracy miałam przez pierwsze 3-4 lata. Teraz tylko jak przesadzam rośliny w inne miejsce, to muszę dużo czasu poświęcić, ale to tylko wiosną lub jesienią. Rabaty od początku wysypywałam korą, więc chwastów wiele nie ma. ;:215
Hortensji mam trzydzieści, więc niedługo będą ich zdjęcia do znudzenia. ;:306

Obrazek

Obrazek

Basiu dziękuję za pochwały ogrodu. ;:196 Niektóre rabaty są uporządkowane, inne chaotyczne. Mam dwie tylko z białym i zielonym kolorem, inne bardziej kolorowe. Dużo roślin sadziłam z myślą o ogrodach synów, powoli wykopuję i oddaję, więc wiosną będzie trochę inaczej. ;:108 Moja pedantyczna natura też walczy z chciejstwami, które co raz widzę w innych ogrodach. Ostatnio przegrywa. :;230

Obrazek

Obrazek

Polar Bear jeszcze w formie, po większym deszczu wszystkie kwiaty będą zwisać. ;:222

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U Ciebie Soniu też ogród tonie w barwach i rozmaitościach roślinnych ;:138 ;:215 Lato w pełni! :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu miło, że zaglądasz. ;:196
Tradycyjny widok ze schodów nawet ładny, ale szczególy mnie przerażają. Chyba się złamię i zacznę podlewać, choć stale dostawca apeluje o korzystanie z wody dla celów bytowych, a nie basenów i ogrodów.
U syna zrobiliśmy studnię, teraz podlewamy uprawy sąsiada za płotem, :D żeby oczyścić wode.
Miłego działkowania. ;:168
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

To ja czekam na zdjęcia trzydziestu hortensji do znudzenia :D
A tak serio, to chyba muszę się postarać o 'Polar Bear', bo tej nie mam i zaglądam przez płot do sąsiadki. Ta jej hortensja to chyba właśnie ta odmiana. Obiecała mi na wiosnę patyczki :)
Mnie też czeka niestety wiercenie studni, gdyż ta obecna ledwie zipie. Albo zatkany filtr, albo poziom wody się obniżył :( . ALbo jedno i drugie :roll: Woda leci ale słabo. Leję praktycznie kilka godzin żeby podlać mój mały ogródek.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Lilie, jeżówki, hortensje czy dalie wspaniale rosną w Twoim ogrodzie. ;:63
Motyl siedzący na fioletowej roślince boski.
Chyba nazywa się Paź żeglarz.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, przykro jest czytać o niedostatku wody z nieba. ;:174
Podziwiam Twoje zdyscyplinowanie w niepodlewaniu ogrodu na życzenie dostawcy wody. ;:303 Ja nie wytrzymałabym tak długo. ;:185
Hortensje już się rozkręcają, a skoro masz ich aż trzydzieści, to spektakl szykuje się wspaniały. ;:215
Nasiona Rigidy mi wyszły, ale już mam obiecane, więc postaram się tym razem, by gołębie się do siewek nie dobrały. :lol: Już się zaopatrzyłam w odpowiednią siatkę. ;:108

Śliczne dalie zdobią rabatę, a ten widoczek jak z ogrodu botanicznego: https://www.fotosik.pl/zdjecie/69068aeb6fdffb67 ;:138 ;:138

Dobrego tygodnia życzę i wody z nieba. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

:wit Soniu ;:196 spaceruję, bo tu jest magicznie
w Twoim ogrodzie .
Co tam będę się powtarzać .
Pięknie jeszcze ogród kwitnie .
A Ty jesteś jak pszczółka pracowita ;:333 i jeszcze
ogród syna zagospodarowujesz .
Taka mama to prawdziwy skarb ;:215
Idę na dłuższy spacer .
Buziaczki i pięknie pozdrawiam ;:136
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne jeżówki.Te białe chyba najbardziej odczuwają suszę ?
U mnie też susza.Ech:(
Hortensje , trawy, lilie..wszystko mis ię u ciebie Soniu podoba.
Zawsze tak perfekcyjnie msz rośliny ułożone, zaprojektowane.
A ja muszę 2 małe rabatki przerobić. I nie mam pomysłu jak :roll:
Dalie śliczne.U mnie dopiero jedna kwitnie. a dwie tuż tuż.
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie będę narzekać na dużą ilość zdjęć hortensji, bo to same piękności :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Susza nadal dokucza mojemu ogrodowi. ;:174
U syna studnia, więc nawadnianie rabat i trawnika będzie łatwe i mało kosztowne.
Jeszcze bałaganiarski fragment tworzonego ogrodu drugiego syna.

Obrazek

Elu od początku ogrodu hortensje nie były w tak marnej kondycji. ;:174 Kwiaty małe, a liście zwieszone. W ciągu ostatnich tygodni upałów tylko raz podlałam ogród i to nie wszystkie rabaty.
Zastanów się nad kupnem Polar Bear. ;:108 Ma wiotkie pędy, pierwszy deszcz przygina je do ziemi i już się nie prostują. ;:222 Podwiązuję swoją, choć najchętniej bym ją oddała. Niestety za duża na wykopanie.
Może w Twojej studni wystarczy wymienić pompę. ;:218 Koszt nowej studni niemały. U syna studniarz za wykonaną pracę wziął symboliczną kwotę, ponieważ przez pierwszy tydzień było bardzo mało wody. Uznał, że nie wywiązał się z przyjętego zadania. Po wymianie pompy wody nie brakuje. ;:215

Obrazek

Obrazek

Ewuniu miło, że zaglądasz. ;:196 Lilie szybko przekwitły, upały im nie służą.
Fioletowa roślina z Paziem, to werbena żyłkowana. Pięknie kwitnie do mrozów. ;:215

Obrazek

Obrazek

Lucynko hortensje niezawodne, ale z powodu suszy słabiej kwitną.
Cytowane zdjęcie co roku takie same. W przyszłym sezonie chyba się zmieni, zmniejszam trawnik aby zrealizować nowe pomysły. ;:14 Tylko z czasem nie wyrabiam. Pomagałam w ogrodzie syna, bo dzieciaki i synowa chorowali, a teraz zaczynam dalsze prace w trzecim ogrodzie. ;:173
Niestety od połowy lipca nie było deszczu. Zachomikowaną beczką wody podlewałam dwa dni warzywnik. Tylko raz podlałam dość obficie większość ozdobnych, ale upał i wiatr znowu wysuszyły glebę. Od dwu dni prognozy wieszczą deszcz, ale czy się go doczekam. ;:131
Może przykrycie Twoich młodych siewek włókniną ochroniłoby je przed dziobami.

Dwuletnia pienna.

Obrazek

Obrazek

Bogusiu dziękuję. ;:196 Ogród ucierpiał od suszy, ale krzewy i byliny jakoś sobie radzą. Praca, jak sama wiesz, pozwala zapomnieć o problemach. ;:108 Cieszymy się z kolorów na rabatach i własnych plonów w warzywniku.

Obrazek

Obrazek

Aniu dziękuję za miłe słowa. ;:168 Chyba my ogrodniczki nie możemy żyć bez zmian w ogrodzie. :D Jak dam radę, to planuję jesienią zmiany u siebie. Też jeszcze pomysł się nie wyklarował. ;:224

Obrazek

Obrazek

Efkakam miło Cię znowu gościć. Lubię tytułować gości po imieniu, może wpisałabyś imię w stopce. :) Pewnie dla nowych zaglądających hortensje będą ciekawie się prezentować. Starszym forumkom się już opatrzyły, bo stale takie same rabaty, na których dominuje biel. :roll:
Po lewej i po prawej stronie chodnika rabaty tylko w zieleni i bieli.

Obrazek

Obrazek

Rabata przy garażu zaczyna się zmieniać. :D Dosadziłam pięć host, rdest himalajski i szałwie omączone. W przyszłym roku powinno już być widać nowe nasadzenia. ;:65 Różowe jeżówki powędrują do synowej.

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba dzisiaj nie narzekasz na brak deszczu i burz Soniu?Lało i grzmiało całe popołudnie i myślę,że i do Ciebie dotarło.. ;:7

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu niestety u nas nie padało. ;:145 Może parę kropli widziałam na kostce brukowej.

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to chyba to tylko lokalny opad był u mnie,w takim razie może i na działkę moją nie dotarł..Dzisiaj obudziły mnie krople deszczu stukające o parapet ale to szybko ustało.
Dziękuję za dedykowaną różyczkę i miłego weekendu życzę! ;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”