Wiśnie - kwitnienie, owocowanie, uprawa, opryski
- pendrak
- 100p
- Od: 12 kwie 2020, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiśnie - kwitnienie, owocowanie, uprawa, opryski
Mam wiśnię kilkuletnią, samopylna odmiana Lucyna, która ładnie owocowała po raz pierwszy w ubiegłym roku. W tym roku bardziej obficie kwitła, wokół kręciło się sporo pszczół (nie stosuję chemii), a owoców jest mniej niż w ubiegłym roku.
Liście są zdrowe, na jesień lekko nawiozłam obornikiem. Czy drzewku brakuje jakiś mikroelementów, czy to normalne, że czasami mniej owocuje?
Liście są zdrowe, na jesień lekko nawiozłam obornikiem. Czy drzewku brakuje jakiś mikroelementów, czy to normalne, że czasami mniej owocuje?
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Mam wiśnie które kwitły co roku i zrzucały kwiaty.
Próbowałam różnych rzeczy nawet zapylałam betoksonem i nic. Aż odkryłam że zrzucone kwiaty mają
uszkodzony zawiązek ,nadjedzony prawdopodobnie przez kwieciaka. Oprysk owadobójczy zaraz po kwitnieniu załatwił sprawę.
Próbowałam różnych rzeczy nawet zapylałam betoksonem i nic. Aż odkryłam że zrzucone kwiaty mają
uszkodzony zawiązek ,nadjedzony prawdopodobnie przez kwieciaka. Oprysk owadobójczy zaraz po kwitnieniu załatwił sprawę.
- pendrak
- 100p
- Od: 12 kwie 2020, o 19:35
Ciekawe Trochę owoców jest, ale nie tyle ile bym się spodziewała. Do tego niektóre zielone wiśnie (i czereśnie) mają wydrążoną dziurkę i wyjedzone wnętrze, ale nie wiem czy to jest powiązane z zawiązywaniem owoców.
Już w tym roku nic z tym nie zrobię, ale zwrócę na to uwagę w przyszłym roku.
Już w tym roku nic z tym nie zrobię, ale zwrócę na to uwagę w przyszłym roku.
Wiśnia kolumnowa
Witam wszystkich.
Kilka tygodni posadziłem w donicy wiśnię kolumnową. Wydaje się, że bez problemu się przyjęła.
Nie licząc przewodnika, który wydaje się usychać.
Co robić w takiej sytuacji? Sam przewodnik nie jest aż tak suchy, że kruszy się w palcach, ale na zdjęciach definitywnie widać, że nie jest w dobrej kondycji.
Naturalne wydaje się delikatne przycięcie. Czy przycinanie w czasie lata przewodnika nie zaszkodzi? Czy pędy, które urosły wokół niego również przyciąć? Do jakiej długości?
Drzewko zasądzone na początku maja - to dwuletnią sadzonka. Przewodnik jest w takim stanie od dłuższego czasu, ale liczylem, że drzewko jednak sobie z tym poradzi.
Zdjęcia poglądowe:
Jeśli jest taka potrzeba, to mogę oczywiście dodać więcej zdjęć.
Dzięki za pomoc!
Kilka tygodni posadziłem w donicy wiśnię kolumnową. Wydaje się, że bez problemu się przyjęła.
Nie licząc przewodnika, który wydaje się usychać.
Co robić w takiej sytuacji? Sam przewodnik nie jest aż tak suchy, że kruszy się w palcach, ale na zdjęciach definitywnie widać, że nie jest w dobrej kondycji.
Naturalne wydaje się delikatne przycięcie. Czy przycinanie w czasie lata przewodnika nie zaszkodzi? Czy pędy, które urosły wokół niego również przyciąć? Do jakiej długości?
Drzewko zasądzone na początku maja - to dwuletnią sadzonka. Przewodnik jest w takim stanie od dłuższego czasu, ale liczylem, że drzewko jednak sobie z tym poradzi.
Zdjęcia poglądowe:
Jeśli jest taka potrzeba, to mogę oczywiście dodać więcej zdjęć.
Dzięki za pomoc!
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie ma przeszkód by latem ciąć . Jeśli jest kilka pędów w miejscu gdzie ma być przewodnik , ja pozostawiam
rosnący najsłabiej pozostałe wycinam . Wytnij usychający przewodnik , zastąpi go ten rosnący obok .
rosnący najsłabiej pozostałe wycinam . Wytnij usychający przewodnik , zastąpi go ten rosnący obok .
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Już drugi rok moje wiśnie zrzucają zawiązki. W zeszłym roku drzewka były jeszcze małe, więc uznałem to za normalne. Ale w tym roku są już dwa razy większe, rosną jak głupie...i nic. Kwitły bardzo ładnie,ale pogoda była nieciekawa, i w sumie zawiązało się ze dwie garście. Tak jak w zeszłym roku zawiązki dorosły do 7,8 mmm średnicy i opadły. Czy jeszcze nie czas na owoce? Drzewka za młode?
Wszystko zależy od odmiany oraz warunków jakie panują na wiosnę. Mam north star oraz kelleris i te co roku owocują (oczywiście przy wykonywaniu oprysków) dosyć obficie, natomiast łutówka jednego roku ma sporo a drugiego zrzuca bardzo dużo zawiązków. Mam tez glebę gliniastą, która totalnie nie sprzyja uprawie wiśni, najlepsze są piaski.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jakiś czas temu w wątku o czereśniach była dyskusja o nadmiernym zrzucaniu zawiązków.
Bo, ze kwiat jest zapylony to nie znaczy ze jest zapłodniony. Nasz forumowy kolega dokładnie to wytłumaczył w ub. roku.
To może być główny powód zrzucania ( ale nie tego normalnego, czerwcowego) zawiązków .
Bo, ze kwiat jest zapylony to nie znaczy ze jest zapłodniony. Nasz forumowy kolega dokładnie to wytłumaczył w ub. roku.
To może być główny powód zrzucania ( ale nie tego normalnego, czerwcowego) zawiązków .
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lis 2020, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Czy sa na tej wisni łutówce są jakieś pąki kwiatowe sadzona w zeszłym roku :
Pozdrawiam Robert :-)
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Wydaje się, że coś tam jest ale zdjęcie jest tak małe, że to wróżenie z fusów, wrzuć większe.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Pozdrawiam Robert :-)