Kaktusiki i sukulenciki Kati

Zablokowany
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p
Od: 9 lip 2007, o 16:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

79 kaktusów i jeszcze sukulenty w kilka miesięcy! :shock: :shock: :shock: :shock:
widziałam, że Twoja kolekcja jest duża i ciągle sie powiększa, ale dech mi zaparło!!!!!!!!!
gratuluje serdecznie!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Fajowo Kasia, będzie dobrze, szklarnia i bedzie oki :). U mnie staruszki siedzą w pudełkach pozamykane :). Fajnie, że tak szybko rozrosła się Twoja kolekcja, ja teraz byłem bez grosza i nie miałem za co nawet poczciwego nasionka kupić, no ale czasy się zmieniają :). Pozdrawiam i życzę dużo cierni w raczkach :lol: przy przesadzaniu.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
marti91
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2008, o 17:23

Post »

Bardzo ładne nowe nabytki :D Zresztą jak reszta tej sporej kolekcji :) Życzę powiększenia hodowli i sukcesów w uprawie :D
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję, Kochani za aprobatę. W kaktusach naprawdę można się zakochać.
Moim marzeniem jednak jest nie tylko zebranie dużej ich ilości ale co najważniejsze- posiąść taką wiedzę aby każdemu gatunkowi z osobna stworzyć optymalne warunki uprawy. Chciałabym też umieć rozpoznać każdy gatunek i jego rodzaje, ale to już wyższa szkoła jazdy. Może za jakieś kilka lat mi się to uda.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Nie przesadzaj Kasieńka, moje marzenie to uhodować Uebelmannia na własnych korzonkach :)
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kati-1976 pisze:Te grupowe zdjęcia nie zawierają jednak wszystkich tych kakti, które mam, bo niestety parapetu brakuje. Moja kolekcja liczy ok. 79 kaktusów i jakieś 20 innych sukuletów. Dla mnie to zadowalający wynik, tym bardziej że zaczęłam je kolekcjonować od końca września 2008r. W tym to czasie trafiłam na wasze forum i zaraziłam się od Was miłością do kaktusów :D
:shock: to rzeczywiście się mocno zaraziłaś :lol: całkiem sporo w tak krótkim czasie, podziwiam Cię :D
Ja też bardziej nastawiam się teraz na kaktusowate (również poczułam do nich miętę :wink:), ale do Twojej ilości to mi jeszcze sporo brakuje.
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p
Od: 9 lip 2007, o 16:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Myślę, że każdemu z nas brakuje wiele okazów w swoich kolekcjach i każdy ma to coś na co bardzo choruje i bardzo dobrze, bo jeszcze wiele pięknych okazów zobaczymy na forum :lol: :lol: :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

I jeszcze taki ogromny zbiór sukulentów i kaktusów, wow Kati. To jest niesamowite. I pisałaś, że wystarczy im kilka minut dziennie :), podziwiam Cię. A z tym rozpoznawaniem gatunków... to i tak szybko się uczysz. Jako biolog to aż wstyd się przyznać... nie powinnam mieć problemów z roślinami i ich nazwami (zwłaszcza łacińskimi-bo głównie łacinę wkładali nam do głów), ale masę rzeczy się zapomina.
I przyszło znów uczyć się od początku :)
Pozdrawiam, Paula
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Samych kaktusów jest ponad 8000 gatunków, nie licząc podrodzajów i podgatunków :)
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulo zimą kaktusy nie mają zbyt wielkich wymagań, bo zimują sobie w chłodzie i czekają wiosny :D . Od czasu do czasu sobie do nich zglądam by popatrzeć i zaobserwować czy nie dzieje im się coś złego.
Więcej czasu wymagają te nie należące do sukulentów.Ale to już nie temat na to forum :D
To, że jesteś biologiem, a coś tam Ci umknęło to nie masz się czym zamartwiać.Ja jestem między innymi po Liceum Medycznym, ale jakby ktoś mi kazał teraz zrobić zastrzyk, czy coś w tym stylu to bym chyba padła z przerażenia :lol: :lol: :lol: Pamięć jest ulotna i trzeba praktykować aby to się utrwaliło :D Tu na forum na pewno wszystko Ci się przypomni.
Darku 8000 gatunków to za dużo jak na moją tępą głowę. A jeszcze te podgatunki i rodzaje. Chyba przeprowadzę najpierw kurację lecytynową a potem zmierzę się z tym wszystkim :lol: :lol: :lol:
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem, czy się chwalić aby nie zapeszyć. Mój pierwszy w życiu wysiew zaowocował sześcioma maluszkami.
Wysiałam jakąś mieszankę (20 nasion). Wzeszły tylko astra.
Mam tylko problem z jednym. Przewraca się. Mogę go troszkę w piasek głębiej wcisnąć???
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Podsyp go troszkę tak aby się nie przewracał , astra wschodzą szybko ,reszta też wzejdzie odrobinę później, ale jak by co to rośliny można przepikować ,substrat wysuszyć ,i z powrotem próbować,zmoczyć ziemię ,powinny wzejść
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, dziękuję za pomoc.
Jeszcze jedzno pytanko :)
Moje siewki mają mniej więcej 5 dni. Teraz mogę je już przepikować, czy jeszcze poczekać?
Kiedy zacząć wietrzyć?
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

pikować należy wtedy gdy są już pierwsze ciernie albo gdy roślinki stykają się ze sobą ,u Ciebie Kasiu podejrzewam że nie trzeba pikować ,reszta roślin już też powinna wschodzić cierpliwości :D z wietrzeniem się nie spiesz no chyba żeby się pleśń pojawiła to co innego
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

To ja też podpowiem, nie spiesz się z pikowaniem, poczekaj, nawet i sezon, czy wiecej, nie ma potrzeby, ważne, żeby się siewki ,,nie zagnietły" :). Uważaj na pleśń itp, ja zawsze jak się coś nie tak dzieje, to wietrzę siewuchy, żeby nie pozwolić na rozwój w/w pleśni. Następnie jak pleśń znika to zakrywam pojemnik szybką. Czy metoda dobra? nie wiem... Jak na razie tak, własnego pomysłu :).
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”