Wiąz (Ulmus) choroby,szkodniki,co mu dolega?
Re: Dziury w liściach - wiąz Camperdownii
Dzień dobry,
Z góry zaznaczam, że kompletnie się nie znam na ogrodnictwie i dopiero zaczynam swoją przygodę W dniu wczorajszym posadziłem dwa wiązy, szczepione na wysokościu ok 240 cm, zakupione w szkólce. Mają identyczne objawy jak na powyższych zdjęciach. Czy powinienem go czymś teraz spryskać? Czy może dopiero na jasień lub wiosnę? Jak temu zapobiec na przyszły sezon
Z góry dziękuje za odpowiedź!
Z góry zaznaczam, że kompletnie się nie znam na ogrodnictwie i dopiero zaczynam swoją przygodę W dniu wczorajszym posadziłem dwa wiązy, szczepione na wysokościu ok 240 cm, zakupione w szkólce. Mają identyczne objawy jak na powyższych zdjęciach. Czy powinienem go czymś teraz spryskać? Czy może dopiero na jasień lub wiosnę? Jak temu zapobiec na przyszły sezon
Z góry dziękuje za odpowiedź!
Re: Wiąz (Ulmus) choroby,szkodniki,co mu dolega?
Czy jest ktoś w stanie pomóc?
Liście żółkną pod korona drzewa, te na górze są zielone bez zastrzeżeń, codziennie zbieram po kilkadziesiąt liści
Gleba gliniasta, wymieszana z gleba lekką
Podlewanie co 5-7 dni, stanowisko słoneczne przez cały dzień
Wiąz był przycinany na początku czerwca, chwilę po tym zaczął gubić liście. Następnie spryskany Mospilanem na bawełnicę, która się pojawiła (teraz już jej nie ma). Nawożony na początku roku biohumusem.
Nie wiem co mam robić...
Liście żółkną pod korona drzewa, te na górze są zielone bez zastrzeżeń, codziennie zbieram po kilkadziesiąt liści
Gleba gliniasta, wymieszana z gleba lekką
Podlewanie co 5-7 dni, stanowisko słoneczne przez cały dzień
Wiąz był przycinany na początku czerwca, chwilę po tym zaczął gubić liście. Następnie spryskany Mospilanem na bawełnicę, która się pojawiła (teraz już jej nie ma). Nawożony na początku roku biohumusem.
Nie wiem co mam robić...
Ponad tydzień temu zasadziłem jednorocznego wiąza, wyrośniętego z ziarna.
Do czasu przesadzenia rósł bardzo prężnie, teraz jednak liście zmieniły kolor z zielonego na brązowy.
Domyślam się, że to oznaka albo zbyt mocnego podlewania, albo niedostatecznego, ale nie wiem którego konkretnie.
Ząłaczam zdjęcie liści poniżej:
Do czasu przesadzenia rósł bardzo prężnie, teraz jednak liście zmieniły kolor z zielonego na brązowy.
Domyślam się, że to oznaka albo zbyt mocnego podlewania, albo niedostatecznego, ale nie wiem którego konkretnie.
Ząłaczam zdjęcie liści poniżej:
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Hej Karo , czy ty uratowałas tego swojego wiąza ? Trochę czasu upłyneło Ciekawa jest jak wynik twojej pracy
Tak Agrażko, uratowałam go.
Zdecydowanie pomogło przesadzenie go i mimo permanentnej suszy rośnie pięknie /K
Tak Agrażko, uratowałam go.
Zdecydowanie pomogło przesadzenie go i mimo permanentnej suszy rośnie pięknie /K
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Chorujący wiąz.
Witam. Proszę o pomoc. Jesienią zeszłego roku posadziłam wiązy szczepione na pniu wysokie 2m. Ładnie się przyjęły ale od czerwca zaczęły marnieć. Liście bledną, pojawiają się żółte na dodatek na jednym utworzyła się dziura w pniu niedaleko miejsca szczepienia. Robiłam oprysk Mospilanem i Topsinem dziurę zabezpieczyłam fitoplastrem. Co jeszcze można zrobić żeby je uratować??
Witam. Mam w ogrodzie dwa wiązy. Od kilku tygodni brązowieją im liście, a pod spodem są jakieś białe plamki. W zeszłym roku było podobnie ale już w połowie lata zaczęły brązowieć liście, w tym roku myślałam już że przeszło ale jednak trochę później, ale robi się to samo. Czy ktoś może i pomóc i potrafi powiedzieć co to jest? Czym pryskać i kiedy? Czy to może jest holenderska choroba wiązów?
Witam,
Powielam pytanie, czy komuś udało się ustalić co to za cholerstwo jest powyżej i jak z tym walczyć?
Witam,
Powielam pytanie, czy komuś udało się ustalić co to za cholerstwo jest powyżej i jak z tym walczyć?
Witam,
Mam dokładnie to samo na swoim wiązie i też nie wiem co to jest. Czy udało się Pani coś ustalić?
Mam dokładnie to samo na swoim wiązie i też nie wiem co to jest. Czy udało się Pani coś ustalić?
Witam,
proszę o pomoc w rozpoznaniu problemu. Wiąz zaczął się "psuć" jakieś 3-4 tygodnie temu.
pozdrawiam
proszę o pomoc w rozpoznaniu problemu. Wiąz zaczął się "psuć" jakieś 3-4 tygodnie temu.
pozdrawiam
Wiąz Camperdownii - nietypowa choroba? Prośba o pomoc
Witam bardzo proszę o poradę w sprawie obumierania liści na opisywanym Wiązie Camperdownii. Zakupiony 3 lata temu rósł sobie spokojnie, aż dopadło go coś takiego jak na zdjęciach. Drobne białe plamki lub jaja? a potem obumieranie i czernienie liści. Szukałem podobnych objawów na google i w innych miejschach ale dokładnie takiego przypadku nie znalazłem. Proszę o poradę.
Witam,
trochę odgrzeję temat ale czy udało się Panu zdobyć info co dolegało liściom? Takie same objawy miałem przez ostatnie dwa sezony jesienią (od końca września). Niczego nie ustaliłem co to może być.
trochę odgrzeję temat ale czy udało się Panu zdobyć info co dolegało liściom? Takie same objawy miałem przez ostatnie dwa sezony jesienią (od końca września). Niczego nie ustaliłem co to może być.