Miłe ciernie - carabus1
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Miłe ciernie - carabus1
Ładny pokaz!
Dla mnie najładniejsze są kwiaty chamaecereusów hybryd - jakże inne ale wszystkie piękne!
Ale to jest oczywiście subiektywna opinia miłośnika hybryd.
Dla mnie najładniejsze są kwiaty chamaecereusów hybryd - jakże inne ale wszystkie piękne!
Ale to jest oczywiście subiektywna opinia miłośnika hybryd.
Dziękuje bardzo. Cóż jako miłośnik hybryd nie mogę się nie zgodzić z Henrykiem. Trzeba będzie niedługo jakieś hybrydy pokazać . A dziś nowe hybrydy do kolekcji
youtu.be/gCm7x1yrgb0
youtu.be/gCm7x1yrgb0
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- hen_s
Super rośliny!!
Wszystkie godne pozazdroszczenia.
Ja nie zazdroszczę tylko dlatego że mam już te trichocereusy i to w większości kwitnące...
Co do TH Flying Saucer to dziwne dość jest dla mnie jest że miał pąki kwiatowe - u mnie KILKA razy większa roślina wciąż nie decyduje się na kwiaty. Widocznie Twoja bardziej chętna.
Ceny naprawdę są nieduże - standardowo na rynku trzeba za tej jakości i tej wielkości rośliny zapłacić dużo więcej. DUŻO więcej.
Może aby nie być gołosłownym przytoczę przykład jednej z aukcji eBay którą niedawno obserwowałem. Z hybrydę trichocereusa wielkości 11x4cm wygrywający zapłacił dokładnie 203 EURO co daje nam w przybliżeniu 965 złotych + oczywiście dochodzą jeszcze koszty przesyłki, też nie takie małe...
To przykład przyznam ekstremalny ale ŚREDNIA cena hybrydy trichocerusa u tego sprzedawcy to nie mniej niż 40-55 EURO za sztukę, absolutnie żadna nie jest tańsza a dużo droższych i to sporo droższych!
Tak, te rośliny chociaż piękne ale do tanich nie należą.
Ja za niektóre ze swoich roślin zapłaciłem nawet kilka razy więcej niż Ty za te zakupione przez Ciebie - fakt, że za hybrydy nowe i przynajmniej teoretycznie bardziej obiecujące.
Dopisało Ci szczęście, ot i co!
Gratuluję nabytków i... czekam na fotki ich kwiatów!
Wszystkie godne pozazdroszczenia.
Ja nie zazdroszczę tylko dlatego że mam już te trichocereusy i to w większości kwitnące...
Co do TH Flying Saucer to dziwne dość jest dla mnie jest że miał pąki kwiatowe - u mnie KILKA razy większa roślina wciąż nie decyduje się na kwiaty. Widocznie Twoja bardziej chętna.
Ceny naprawdę są nieduże - standardowo na rynku trzeba za tej jakości i tej wielkości rośliny zapłacić dużo więcej. DUŻO więcej.
Może aby nie być gołosłownym przytoczę przykład jednej z aukcji eBay którą niedawno obserwowałem. Z hybrydę trichocereusa wielkości 11x4cm wygrywający zapłacił dokładnie 203 EURO co daje nam w przybliżeniu 965 złotych + oczywiście dochodzą jeszcze koszty przesyłki, też nie takie małe...
To przykład przyznam ekstremalny ale ŚREDNIA cena hybrydy trichocerusa u tego sprzedawcy to nie mniej niż 40-55 EURO za sztukę, absolutnie żadna nie jest tańsza a dużo droższych i to sporo droższych!
Tak, te rośliny chociaż piękne ale do tanich nie należą.
Ja za niektóre ze swoich roślin zapłaciłem nawet kilka razy więcej niż Ty za te zakupione przez Ciebie - fakt, że za hybrydy nowe i przynajmniej teoretycznie bardziej obiecujące.
Dopisało Ci szczęście, ot i co!
Gratuluję nabytków i... czekam na fotki ich kwiatów!
Jak Henryku wiesz ja się dosyć dobrze orientuje w cenach na eBay i widząc ceny za te kaktusy to długo się nie zastanawiałem i od razu brałem. Szczególnie, że były wystawione jako "kup teraz" co się zdarza niezmiernie rzadko. Ale czasem i w licytacjach udaje się upolować coś tańszego, ale najczęściej ceny dobijają minimum do takich jak podałeś. Trzeba do tego trochę cierpliwości.
Do tej pory tak taniego i dużego Flying Saucer nie widziałem. A czy będzie kwitł w polskich warunkach to się okaże w ciągu najbliższych lat. Mam nadzieję, że tak.
Do tej pory tak taniego i dużego Flying Saucer nie widziałem. A czy będzie kwitł w polskich warunkach to się okaże w ciągu najbliższych lat. Mam nadzieję, że tak.
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
To przyszedł ten czas by pokazać pierwsze hybrydy Echinopsis . Na razie tak skromnie;) Przy okazji próbowałem pozapylać kwiaty, niestety trochę poza kadrem...
youtu.be/Wb3bWLvxjKs
youtu.be/Wb3bWLvxjKs
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
Już jedną porcję mam wysianą od Pana. Co ciekawe nasionka Wessner X Infinity jak pod linijkę 53% wykiełkowało ze wszystkich posianych w 3 różnych partiach . Embrecable Me X Hot Lips niestety trochę gorzej bo średnio 30% odsetek wykiełkowań. To moje pierwsze sianie kaktusów więc pewnie jest parę rzeczy do poprawy, i siałem je w lipcu nie w maju co też może powodować takie wyniki. Jak u Pana mają się siewki tych krzyżówek?
I oczywiście czekam na kolejną partię nasionek do wysadzenia
P.S.
Niestety z genetyką to nie tak prosto, że jak mamy kwiat czarny i biały to dziecko będzie szare. Na to się trochę więcej czynników składa, nad którymi nie mamy kontroli, można jedynie pomóc szczęściu i liczyć na szczęście w genetycznej loterii matki natury
Pozdrawiam!
P.S.
Niestety z genetyką to nie tak prosto, że jak mamy kwiat czarny i biały to dziecko będzie szare. Na to się trochę więcej czynników składa, nad którymi nie mamy kontroli, można jedynie pomóc szczęściu i liczyć na szczęście w genetycznej loterii matki natury
Pozdrawiam!
- hen_s
Coś się dzieje u Ciebie w tematach hybrydowych i cieszy mnie to bardzo.
Bardzo mi milo, że masz nasiona ode mnie i jeszcze bardzie, że wykiełkowały. Co do moim wysiewów to właśnie EH Embraecable You x EH Hot Lips wykiełkowały najlepiej. Wessnera vs Infinity w sam raz nie wysiewałem. Nowe nasiona będą dostępne, ale jeszcze trochę trzeba poczekać. U mnie sezon zaczął się później niż zazwyczaj i ostatnie hybrydy zapylałem jakieś 1,5 tygodnia temu. Mam nadzieje, że pogoda pozwoli by owoce dojrzały. A co do genetyki i nowych mieszanek tak jest, że szansa na ciekawy kwiat jest niewielka, ale JEST. Ja się już nie mogę doczekać, kiedy moje własne hybrydy zakwitną A tu trzeba jeszcze kilka lat czekaćimosama pisze:Już jedną porcję mam wysianą od Pana. Co ciekawe nasionka Wessner X Infinity jak pod linijkę 53% wykiełkowało ze wszystkich posianych w 3 różnych partiach . Embrecable Me X Hot Lips niestety trochę gorzej bo średnio 30% odsetek wykiełkowań. To moje pierwsze sianie kaktusów więc pewnie jest parę rzeczy do poprawy, i siałem je w lipcu nie w maju co też może powodować takie wyniki. Jak u Pana mają się siewki tych krzyżówek?
P.S.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
A ja tym razem prezentuje hybrydę Echinopsis, która po raz pierwszy mi kwitła. Niby bez nazwy, ale jej kwiat mi się bardzo podoba. Szczególnie z uwagi na jego kolor. A i tak długiego kwiatu Echinopis to ja jeszcze nie widziałem
youtu.be/WSz1foye7s0
youtu.be/WSz1foye7s0
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- hen_s
Bardzo ładny kwiatuszek! I jaki duży!
Ciekawe skąd taki super egzemplarz do Ciebie trafił... Hm. Już wiem! Z Kraśnika.
(Nieco autoreklamy nie zaszkodzi).
Twój wątek to doskonała promocja naszego pięknego hobby a szczególnie hybrydowych kwiatów na echinopsisach i trichocereusach. Tak trzymaj!
Ciekawe skąd taki super egzemplarz do Ciebie trafił... Hm. Już wiem! Z Kraśnika.
(Nieco autoreklamy nie zaszkodzi).
Twój wątek to doskonała promocja naszego pięknego hobby a szczególnie hybrydowych kwiatów na echinopsisach i trichocereusach. Tak trzymaj!
Masz rację, ten jest od Ciebie . Co do autoreklamy to dodam, że prezentacje najlepszych kwiatów zostawiam na ponure zimowe wieczory, a wśród nich będzie przynajmniej jeden, który mam od Ciebie
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
No piękny i wcale się nie dziwię, że tak szybko zakwitł, od Henryka kwitną migusiem .
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poradnik kaktusowy to super sprawa z przyjemnością będę chłonąć wiedzę, zwłaszcza podaną w takiej formie. Prezentowany kwiat hybrydy Echinopsis robi wrażenie, bardzo mi się podoba