Kawon (arbuz) - część 13

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 13

Post »

Krkr pisze: Drugi ma już ponad 50 dni, nie wiem dokładnie ile ponad ale może nawet 55
55 dni dla Złota Wolicy? :shock:
To ja bym już kranik w niego wbijał jak w beczkę piwa i sfermentowany sok spuszczał...

Kabomba co Ty z tym szerszeniem w szranki stawałaś? Kto na kogo polował? ;:134 ;:134 ;:134
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No ja w szranki, bo on w konkury... Tyle że nie do mnie, a do światła latarki - te potwory o tej porze roku nie mają już co robić w gniazdach, więc śpią gdzieś po drzewach i krzakach, i z jakiegoś powodu ciągną do każdego źródła światła jak zombie do stacji krwiodawstwa. No więc w skrócie, bo ręka mnie boli: ja, ciemna noc w ciemnym lesie, latarka, znajome "buuuuu" zbliżające się do mojej osoby, nagły ręką odruch nerwowy, i... Dobrze, że w rękę, a nie w okolice głowy.

No więc jak dożyję, to jutro wypiję. Wino z mojego Złota Wolicy :;230
Krkr
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sie 2022, o 18:49

Post »

Kabomba, może nie jestem w najzimniejszej części kraju ale działka niestety zimna.

Moje Złoto Wolicy, nie ma jak zmierzyć obwodu więc jest od ogonka do ogonka, około 48cm

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Krkr
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

9,5kg

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przejrzały jest ten arbuz? :(
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Krkr
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wylądował w całości na kompostowniku (chociaż sfermentowany nie był).

Wąs czepny zawiódł w przypadku tego egzemplarza.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

No to moje mają między 45 a 48 dni (wiadomo, że mogłam się lekko pomylić z datą zawiązania), łyżeczki i wąsy zielone, największy 9,1 kg, drugi 9, trzeci "tylko" 8,7 (jednego już listonosz zabrał :D):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

JADALNY! Ale jeśli chodzi o słodycz, to nie jest godzien tym mniejszym nawet lizać wąsów czepnych. Teraz będę go jadła trzy dni :shock:

Mini Blue wcale nie są takie bardzo mini:

Obrazek

I mój chyba największy Asahi:

Obrazek

Po dzisiejszych zbiorach mam 24 arbuzy, sto kilogramów pękło, a do zebrania zostało 18 sztuk z tych sianych w kwietniu, więc do 150 kg raczej dobiję. Oprócz tego 4 sztuki NN, które wciąż mają szansę dojrzeć we wrześniu, a OPRÓCZ tego... Jeszcze 14 sztuk Sugar Baby, z których część też ma szansę. Wcale się nie zdziwię, jeśli skończę z dwustoma kilogramami arbuza w tym "najgorszym" roku ze wszystkich ;:306
Krkr
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Kabomba piękny okaz. Z czego wynika ta pusta przestrzeń w środku?
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Twój był większy, a 10 dni temu pewnie również jadalny. Jeśli chodzi o pęknięcia miąższu i/lub puste przestrzenie wewnątrz owocu, to różnie ludzie we wsi gadają: a to że za szybko rósł, albo że był zbyt późno zerwany, albo miał za dużo nawozu (głównie azotu), albo jeszcze, że był źle podlewany (raz za mało, raz za dużo). Amerykańscy naukowcy (czego oni jeszcze nie badali...?) doszli niedawno do wniosku, że to jednak wina "niedostatecznego zapylenia" (inadequate pollination), na przykład na skutek zbyt niskiej temperatury, zbyt małej ilości owadów zapylających itd., ale za parę lat mogą ogłosić, że arbuzy na polach psują kosmici ;) Aha, i jeszcze wykazali, że im dziwniejszy kształt arbuza (przepłaszczenia, wybrzuszenia, arbuzy trójkątne w przekroju), tym większe prawdopodobieństwo, iż w środku będzie miał takie wady.

Mój na pewno mógł być zerwany wcześniej, a i na pewno rósł podejrzanie szybko. Drugiego nieprędko rozkroję, bo jest kolejka wcześniej zerwanych, ale listonosza przy następnej okazji mogę zapytać, czy ten egzemplarz, którego dostał, też był w środku "brzydki".
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Chyba piszę już sama do siebie, ale choćby z kronikarskiego obowiązku...

Trzecia i ostatnia opona z arbuzami to dziwak NN. Miał dwa owoce, zdecydował się tylko na jednego.

Obrazek

Obrazek

Ma dzisiaj 34 dni (pi razy opona, bo przegapiłam moment zawiązania i pierwsze jego zdjęcie zostało zrobione, gdy miał na oko tydzień). Wąs czepny zaschnięty, łyżeczka częściowo, dźwięk przy ostukiwaniu drewniany, plama pod spodem nie jest plamą, tylko małym punktem stycznym, bo arbuz spoczywa na desce, ale jest już koloru bardziej kremowego, niż żółtego.

Obrazek

Dziś w nocy ma być u mnie 5 stopni, więc i tak go zerwę najdalej za trzy dni i wtedy się okaże, czy faktycznie dojrzał (dziś nie będę go kroić, bo jeszcze nie dojadłam cielaczka :D). Wydaje się za młody, ale z drugiej strony - zawiązał się gdy pogoda wreszcie zaczęła przypominać lato, a okres dojrzewania przypadł mu w sierpniowe upały. Aha, drugi dziwak NN rośnie na starym kompostowniku i ma 3 owoce, większe od tego oponowego.

(Anulab, jeśli jeszcze tu zaglądasz: rozgrzebałam ziemię w jednej oponie, znakomita większość korzeni poszła w dół, przy samych ściankach obręczy była już tylko ziemia. Gdyby jednak ta opona leżała na agroszmacie, to pewnie byłaby wypełniona korzeniami jak doniczka. Mam do rozgrzebania jeszcze dwie, ale w jednej wciąż jest arbuz NN, a w drugiej Złoto Wolicy przeżywa drugą młodość i pędzi kolejne owoce).
Krkr
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Przy spadku temperatury do 5 stopni jest sens trzymać jeszcze arbuzy na krzaku?
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Myślę, że to zależy ;)
Spadek nocny jest krótkotrwały, a w dzień ładna pogoda (przelotne deszcze, ale większość dnia słoneczna). Do tego kondycja krzaków - moim nadal nic nie dolega. Gdyby były schorowane, a temp. w dzień wynosiła 10 stopni, to nie byłoby sensu. Zbierałam już dojrzałe arbuzy w połowie września, może i w tym roku zbiorę. Większość z tych, które mi z "głównego plonu" zostały, będzie gotowa za kilka dni, i moje podejście jest takie, że niczym nie ryzykuję - jeśli brakuje im kilku dni, to już bardziej niedojrzałe się nie zrobią, a zepsuć nie zepsują, czyli mogę tylko zyskać :D
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sezon się kończy, a dopiero co się zaczął ;:145
Jak na razie zebrane 121 owoców z 29 krzaków o łącznej masie 854 kg, co daje średnią wagę nieco ponad 7 kg, a to oznacza, że sezon był rekordowy ;:3 :tan
Przewiduję, że jak zbiorę wszystko to 900 kg pęknie ;:oj :heja

Przedostatnie zbiory. Dumary i Bingo.
Obrazek

Arbuzowisko opustoszało.
Obrazek

Początek likwidacji. Zostały tylko Astrachańskie, które i tak zapewne pójdą na kompost bo są po prosty niedobre (oryginalne ukraińskie nasiona, ale do Astrachańskich i tych z etykiety zupełnie niepodobne :evil: )
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”