Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.6
gienia1230 Zauważyłem że u mnie też niektóre powstały jak Fenix z popiołów. Może jakiś z tego sensowniejszy zbiór bedzie nawet.
ania1590 Ciemny u mnie to Allianz.
ania1590 Ciemny u mnie to Allianz.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 maja 2022, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie sprawdzałam jak leci :/ Przyznaje sie bez bicia :/ Ehh. A co do "ogórków pojedynczyc" to przepraszam za złe określenie. Pojedyncze ogórki miałam na myśli, że niewiele ich było i że w gl udało mi się zrobić jakiekolwie słoiki. Przepraszam za złe określenie.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Miałam kiedyś słabe ogórki . Teraz jest lepiej , ale sieję wyłącznie profesjonalne nasiona
najlepiej holenderskie . W partenokarpicznych można znależć odmiany nadające się do kiszenia .
najlepiej holenderskie . W partenokarpicznych można znależć odmiany nadające się do kiszenia .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Greta, kiepską odmianę miałaś. Szkoda, że nie znasz nazwy coby się drugi raz nie nabrać. Też, lata temu kupiłam odmianę, która na cztero metrowym pędzie miała tylko dwa ogórki, aż na bez się wspięły, reszta same męskie kwiaty były. Kupuj, tak jak radzi Anula, profesjonalne odmiany. Są w większości w większych opakowaniach, starczy na lata i można się z kimś podzielić. Ogórki długo zachowują zdolność do kiełkowania.
Pozdrawiam! Gienia.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Gieniu, jakie wg Ciebie są dobre odmiany, albo raczej jakie odmiany siejesz? Ja w tym roku miałam Octopus, Brutus, Hela i ogorków jak na lekarstwo.
ania1590
-
Parę bo - około 10 lat temu siałyśmy - Octopus i Nadusha. Octopus wkrótce wypadł bo zawsze pierwszy łapał mączniaka. Przez parę lat po Nadushy leciał Atlantis, - jeden rząd około 5 metrów i obok drugi tylko partenokarpne (Alhambra albo Zuzanna czy Partner ) , i trzeci rząd jakieś popularne np Julian, Cezar Śremianin lub Andrus. W ub. roku miałyśmy Monisię, Barę i jakiś trzeci (najplenniejsza Monisia, Bara niespecjalnie plenny) , niestety notatki mam na działce a pamięć zawodzi. W tym roku tylko dwa rzędy. Monisia i Solon. Siostra stwierdziła, że zupełnie wystarczy i nie chce już rozdawać sąsiadom i znajomym, niech się sami trochę przyłożą i popracują u siebie nad konstrukcją, sznurkami, siatkami, A nie przychodzą i sępią I okazało się, że odmiana Solon to rewelacja, przebiła Monisię.
Pozdrawiam! Gienia.
- BobejGS
- Kontakt:
Ja miałem pierwszy raz Nadusha i nie pamiętam żeby był rok, by zbrakło ogórków i mama powiedziała weź już nie przywoź mi ich. Za rok też ją powtórze, bo szybko wchodzi w owocowanie i dodam mojego ukubieńca Allianza i jakiś z tych co zakupiłem, bo mam i Atlantisa, Atomica i coś tam jeszcze w dużych paczkach.
-
Oooo Bobej przypomniałeś mi! W ub. roku to był Alianz. Pamiętam teraz, że odmiany od lewej do prawej w rzędach siałyśmy wg alfabetu 1-szy rząd - Alianz, 2-gi - Bara i 3-ci rząd - Monisia..I kilka partenokarpnych w szklarence. I ta odmiana Bara się zdecydowanie nie sprawdziła na piaskach bo na glinie w innym ogródku była nie do opanowania, rosła , rosła i ciągle owocowała i jedyna wada - pojawiająca się goryczka w przerośniętych ogórasach.
Pozdrawiam! Gienia.
- BobejGS
- Kontakt:
Dla mnie Allianz jest super. Fajny kształt, ciemny, chrupki i pyszny ukiszony. No cud miód malina ale zaniedbany szybko odpadnie. Zadbany da fajny plon, choć nie rekordowy. Ale za to jaki jest po ukiszeniu, to dla mnie bije reszte na głowę.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Za to lubię holenderskie odmiany ( tak je nazywam) , że zadbane odwdzięczą się i nawet jeśli
coś je dopadnie dobrze się regenerują .
W skrzynce kompostowej mam ogórki , które owocują nadal od maja . Plan był taki , że na jesień
będzie rosło tam coś innego , ale szkoda mi ich wyrzucić .
coś je dopadnie dobrze się regenerują .
W skrzynce kompostowej mam ogórki , które owocują nadal od maja . Plan był taki , że na jesień
będzie rosło tam coś innego , ale szkoda mi ich wyrzucić .
-
No i zamówiłam trzy odmiany; Akord, Atomic i wypróbowany już Atlantis. Nasiona zeszłoroczne, dlatego tańsze, ale ogórki długo zachowują zdolność kiełkowania.
Akordu i Atomica nie znam, Bobej nie próbowałeś jeszcze Atomica? A Może ktoś miał Acord?
Akordu i Atomica nie znam, Bobej nie próbowałeś jeszcze Atomica? A Może ktoś miał Acord?
Pozdrawiam! Gienia.
- BobejGS
- Kontakt:
Zazwyczaj mam tak, że wybiórczo na osobnym poletku jest jedna odmiana, a reszte miksuje, stąd nie robie jakiejś oceny odmian. Dodatkowo każdy rok jest inny u mnie z ogórkami. Jednego się dzieje to, innego tamto itd. też nie mam zbytnio czasu w sezoni na porównywanie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 maja 2022, o 14:45
Super, dziękuję Wam za bardzo cenne rady. To były marketowe nasiona :/ To jeżeli takie profesjonalne, to gdzie najlepiej kupować ? W szkółkach specjalnych ? Ja Wam powiem tak z innej strony, że na święta kupiłam drzewko w donicy.. specjalnie słuchajcie w donicy by potem móc ja posadzić... moja mama zrobiła tak samo. Ja kupiłam w markecie... moja mama w szkółce.... która przetrwała odpowiedzcie sami ...