Bukszpan - rozmnażanie,produkcja sadzonek
Bukszpan - rozmnażanie,produkcja sadzonek
Skoro już trafiłam na to forum to teraz będę zasypywać Was mnóstwem banalanych pytań... Banalnych, gdyż dopiero zaczynam swoją przygodę z moim powstającym ogrodem ...
Pytanie numer dwa....
Czy ktoś wie jak rozmnożyć bukszpan??
Pytanie numer dwa....
Czy ktoś wie jak rozmnożyć bukszpan??
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bukszpan rozmnażamy przez sadzonki pędowe. Pędy dł. około 10 cm ścinamy w sierpniu. Sadzonki trzymamy w skrzynkach z mieszanką piasku i torfu o odczynie lekko kwaśnym po uprzednim zanurzeniu w ukorzeniaczu. Skrzynki przechowujemy przez zimę w inspekcie lub chłodnej, widnej piwnicy. Wiosną w kwietniu lub maju, ukorzenione młode rośliny przesadzamy do gruntu?
Pozdrawiam Andrzej.
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
Ja stosowałem starą ogrodniczą metodę: oderwałem pęd dwuletni (gałązkę) od matki w ten sposób aby stópka sadzonki była wyraźna i miała ciemniejszą kreskę pod stópką. Broń Boże nie dotykać stopy sadzonki. Następnie zamoczyłem we wodzie a potem w ukorzeniaczu i taką wsadziłem do doniczki z ziemią torfową.
Sadzonkę brałem po świętach wielkanocnych. Następnie jesienią przesadzałem do gruntu. I to wszystko.
Trzykrotne próby skończyły się pomyślnie.
Sadzonkę brałem po świętach wielkanocnych. Następnie jesienią przesadzałem do gruntu. I to wszystko.
Trzykrotne próby skończyły się pomyślnie.
Jakub . . . . .
Jak ukorzenić bukszpan ?
Mam kilka gałązek bukszpanu.
Kilka gałązek wsadziłam bezpośrednio do ziemi i przykryłam uciętymi butelkami lub słoikami
, kilka w ten sam sposób wsadziłam do donicy w domu a resztę włożyłam do wody
Nie wiem czy dobrze zrobiłam który sposób jest dobry a może wszystkie są złe
Pozdrawiam
Kilka gałązek wsadziłam bezpośrednio do ziemi i przykryłam uciętymi butelkami lub słoikami
, kilka w ten sam sposób wsadziłam do donicy w domu a resztę włożyłam do wody
Nie wiem czy dobrze zrobiłam który sposób jest dobry a może wszystkie są złe
Pozdrawiam
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
rozmnazanie bukszpanu
Witam na forum. Każda metoda jest dobra,o ile prowadzi do sukcesu. Najlepszy okres rozmnażania bukszpanu: sierpień-marzec.Sadzonki ukorzeniamy w mieszaninie torfu z piaskiem,najlepiej w inspektach.Przy jesiennym sadzonkowaniu w okresie zimy tworzy się na sadzonkach kalus. Wiosną następuje bardzo szybkie ukorzenianie,rośliny rozwijają się i wypuszczają młode pędy. Przesadzać można póżną wiosną następnego roku. Sadzonki cięte w lutym-marcu wysadza się bezpośrednio w gruncie. Gleba przepuszczalna 5,2-5,7 pH , wskazane przykrycie międzyrzędzi torfem.Odległość pomiędzy sadzonkami min. 7 cm. Podlewać umiarkowanie i cieniować. To w największym skrócie. Pozdrawiam Adam
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- karolina7787
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 mar 2007, o 19:30
Ukorzeniacz
Oczywiście można posadzić w ziemie podlewać- prawidłowo. Ja to w celu polepszenia sadzonek używam ukorzeniaczy. Ukorzenia się sadzonki zdrewniałe od jesieni- przez całą zime w warunkach szklarniowych. Można to trzymać w mieszkaniu. Pozdrawiam
Po kropce rozpoczynamy zdanie wielką literą. Dotyczy to też tematu.
Po kropce rozpoczynamy zdanie wielką literą. Dotyczy to też tematu.