Korpusy i ciernie - aga_zgaga
Re: Korpusy i ciernie - aga_zgaga
Jesteś !
Gratuluję kwiatka na C.colademononis i na innych. Kwitną, rosną, więc chyba nie jest tak źle, w przyszłym sezonie będzie jeszcze lepiej.
Tej zimy raczej nie będzie problemu ze znalezieniem chłonego miejsca w domu na zimowanie kaktusów .
A w ogóle to dobrego odpoczynku życzę, nasze morze to mój ulubiony kierunek.
Gratuluję kwiatka na C.colademononis i na innych. Kwitną, rosną, więc chyba nie jest tak źle, w przyszłym sezonie będzie jeszcze lepiej.
Tej zimy raczej nie będzie problemu ze znalezieniem chłonego miejsca w domu na zimowanie kaktusów .
A w ogóle to dobrego odpoczynku życzę, nasze morze to mój ulubiony kierunek.
Miłego urlopu życzę, choć pogoda teraz nad morzem nie rozpieszcza. Szkoda tych wszystkich strat, niestety tak się czasem dzieje mimo naszych starań. Oby nastepny sezon był lepszy pod tym względem.
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- Aileen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niezły oryginał z tej M.parkinsonii Brawo dla kwitnących, zwłaszcza P.chrysacanthion, nieźle się spisała U mnie w tym roku zupełna posucha jeśli chodzi o kwitnienia. Przynajmniej pewne jet to, że przyszły sezon nie może być gorszy pod tym względem
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne kolorki kwiatuszków - na krokusach i na parodii!
Najważniejsza wiosna, a ubytki być chyba muszą - przecież rośliny to żywe organizmy więc czasem umierają...
Uzupełnisz straty i będzie OK!
Co piszę - już jest OK bo roślin masz przecież duuuuużo i masz się czym pocieszyć!
Najważniejsza wiosna, a ubytki być chyba muszą - przecież rośliny to żywe organizmy więc czasem umierają...
Uzupełnisz straty i będzie OK!
Co piszę - już jest OK bo roślin masz przecież duuuuużo i masz się czym pocieszyć!
- aga_zgaga
Już mam mniej niż więcej. Ale nie ma co płakać nad tym co przeminęło. Żeby było pozytywnie to dziś pokażę jazgrzę (bo tak się chyba po polsku nazywa lofki ). Moja jest wyższa niż szersza, bo drugi rok z rzędu przypełzł paskudnik ślimak i ją obżarł dookoła Całe szczęście nie ruszył stożka wzrostu więc się roślinka dzielnie odbudowała. Chyba zmontuję jakąś klatkę ochronną na nią na ten sezon. Drugim ulubionym "ciernistym warzywkiem" dla ślimaków jest M.wildii.
L.koehresii
L.koehresii
- hen_s
Ślimak miłośnik lofofor?? No, kiedyś takich "smakoszy" - tyle że pośród ludzi - było sporo, nawet na wystawach trzeba było specjalnie roślin pilnować...
A nazwę usłyszałem po raz pierwszy. Chyba jednak [[nazwa-zakazana]] brzmi znacznie lepiej.
A nazwę usłyszałem po raz pierwszy. Chyba jednak [[nazwa-zakazana]] brzmi znacznie lepiej.
Gdzieś w internecie spotkałem się z nazwą jazgrza wiliamsa, ale chyba nie jest zbytnio spopularyzowana.
Ślimaczym skrytożercom lofek mówimy stanowcze "nie"!
Ślimaczym skrytożercom lofek mówimy stanowcze "nie"!
- aga_zgaga
Wiosna. W oczekiwaniu na kwiaty pomidorów rzut oka na wiosenne mammillarie
Lenią się w proteście przeciwko słabemu zimowaniu ale są dwa łamistrajki:
Zwyklak ale przeuroczy, czyli M.bocasana
M.wildii też zaczęła. Zaczęła, bo ona tak przez cały sezon. Po prawej widać, że padła ofiarą ślimakożercy. Nie wiem jak się ślimak przebił przez jej zasieki, nie wiem dlaczego wybrał ją zamiast gołego Astrophytum nudum ale wyżarł jej główny korpus od środka. Poradziła sobie z tym, dzielna dziewczyna
I coś z liściem - młode agawy. W najmniejszych doniczkach tegoroczny miniwysiew - Agave havardiana (z 5 nasion wzeszły 2). Góra od lewej: jakiś kultywar A.ferox, A. potatorum Shoji Raijin i A. utahensis - koszmar agawoluba, ona ma ponad 3 lata, co wypuści listek, to zasuszy. Nie wiem co źle robię
Lenią się w proteście przeciwko słabemu zimowaniu ale są dwa łamistrajki:
Zwyklak ale przeuroczy, czyli M.bocasana
M.wildii też zaczęła. Zaczęła, bo ona tak przez cały sezon. Po prawej widać, że padła ofiarą ślimakożercy. Nie wiem jak się ślimak przebił przez jej zasieki, nie wiem dlaczego wybrał ją zamiast gołego Astrophytum nudum ale wyżarł jej główny korpus od środka. Poradziła sobie z tym, dzielna dziewczyna
I coś z liściem - młode agawy. W najmniejszych doniczkach tegoroczny miniwysiew - Agave havardiana (z 5 nasion wzeszły 2). Góra od lewej: jakiś kultywar A.ferox, A. potatorum Shoji Raijin i A. utahensis - koszmar agawoluba, ona ma ponad 3 lata, co wypuści listek, to zasuszy. Nie wiem co źle robię
- hen_s
Cudnie, wiosennie. Brawo!
- aga_zgaga
- Marek L
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
Bardzo ładna roślinka i kwiatuch śliczny, może powinien być biały ale tak to bywa przy zakupie hybrydów że po pędzie się nie rozpozna i dopiero jak zakwita to widać co się dostało w przesyłce. Cóż bywają nieuczciwi sprzedawcy a popyt i moda na hybrydy jest duża to i o kupca łatwiej jak się dorobi nazwę i napisze że kwiatuch będzie pachnący i w kratkę