IDENTYFIKACJA :Jaka to odmiana jabłka?Identyfikacja wg. owoców
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lut 2020, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- tommy46
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 lut 2020, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: IDENTYFIKACJA :Jaka to odmiana jabłka?
To było kupione w szkółce. My nie hodujemy w szklarniach, tylko w sposób naturalny. Dlatego kupując u nas masz 100% pewności. Tak się reklamowali.ostatnia szansa pisze:Ostrożnie z takimi informacjami.tommy46 pisze:...Jeśli się nie mylę, szkółka była z Szymanowa a kupiłem na Allegro. ...
Znam przypadek, kiedy to hurtownicy kupujący szczepione orzechy od producenta brali jedną odmianę i już między sobą umawiali się jakie nazwy przypiszą - oczywiście szeroka gama.
Czy to wina producenta?
Nie ma już tego konta na Allegro. Prawdopodobnie sprzedają dalej ale pod innym nickiem. Sadzonki były ładne ale wystarczyło napisać nie mamy tej odmiany w zamian daliśmy inną. Nie miałbym nic przeciw a tak to zwykłe oszustwo.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Szczuply93 coś więcej o tych jabłkach kiedy dojrzewają, czy da się przechować, smak itd.
tommy46 jak smakuje to nic mi do tego, niestety idared jest chorowity. Mącziaki, raki i parch go nie omijają.
Szampion ma charakterystyczną suchą trochę szorstką skórkę jak inne renety.
tommy46 jak smakuje to nic mi do tego, niestety idared jest chorowity. Mącziaki, raki i parch go nie omijają.
Szampion ma charakterystyczną suchą trochę szorstką skórkę jak inne renety.
- tommy46
- Od: 8 lut 2020, o 21:49
- Kontakt:
Mączniaka jeszcze nigdy nie miałem na moich jabłoniach a na parcha mam sposób.
Jeśli szampion jest suchy i szorstki to mam dwa szampiony.
Jeśli szampion jest suchy i szorstki to mam dwa szampiony.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
Witajcie:)
Czy to może być kronselska? Jabłka bardzo zróżnicowane pod względem wielkości, dojrzewają od około trzech tygodni (północne Mazowsze). Urodziwe, dość twarde pomimo wybarwienia na żółto z rozmytym rumieńcem. Po kilku dniach w domu miękną. Spłaszczone, skórka gładka, lekko tłustawa. Liczne wyraźne przetchlinki. Zagłębienie kielichowe duże. Ogonki przeważnie krótkie i bardzo krótkie. Owoce na krótkopędach, kilka było zniekształconych w wyniku "opierania się" o gałąź. Bardzo soczyste, słodkie z niewielkim kwaskiem, umiarkowanie pachnące, wszystkim smakują.
To już prawie ostatnie sztuki z 10-letniego drzewa. Zaczęły owocować siedem lat po posadzeniu - ale u nas piach szóstej klasy i przeważnie trzeba dłuugo czekać. W tym roku pierwszy większy zbiór, mimo suszy.
Zdjęcie od kielicha.
I od ogonka
Czy to może być kronselska? Jabłka bardzo zróżnicowane pod względem wielkości, dojrzewają od około trzech tygodni (północne Mazowsze). Urodziwe, dość twarde pomimo wybarwienia na żółto z rozmytym rumieńcem. Po kilku dniach w domu miękną. Spłaszczone, skórka gładka, lekko tłustawa. Liczne wyraźne przetchlinki. Zagłębienie kielichowe duże. Ogonki przeważnie krótkie i bardzo krótkie. Owoce na krótkopędach, kilka było zniekształconych w wyniku "opierania się" o gałąź. Bardzo soczyste, słodkie z niewielkim kwaskiem, umiarkowanie pachnące, wszystkim smakują.
To już prawie ostatnie sztuki z 10-letniego drzewa. Zaczęły owocować siedem lat po posadzeniu - ale u nas piach szóstej klasy i przeważnie trzeba dłuugo czekać. W tym roku pierwszy większy zbiór, mimo suszy.
Zdjęcie od kielicha.
I od ogonka
Byłabym szczęśliwa, bo znam tę odmianę z opowieści Babci (niestety nie może już Ona sama spróbować i potwierdzić...).KamilK02 pisze:Wygląda, że to może być oliwka kronselska ;)
Czytam, że najlepsze rosną na piachu, więc to wymarzona odmiana dla mnie
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
U moich rodziców rosnie jabłoń 20letnia o bardzo smacznych owocach ,smakiem i konsystencją miąższu podobne do Szampiona ,do konsumpcji na przełomie września i października . Rumieniec pomarańczowy na
zielonkawo żółtym. Nie jestem przekonana że to Szampion, rodzice tak nazywają ale myślę że to coś
innego ,nie jest zimowa ,nie poleży. Dla mnie lepsza w
smaku niż Szampoon. Może to być Rubinette?
Czy jeszcze coś innego?
Dodam jeszcze że nie robią żadnych oprysków ani innych
zabiegów.
zielonkawo żółtym. Nie jestem przekonana że to Szampion, rodzice tak nazywają ale myślę że to coś
innego ,nie jest zimowa ,nie poleży. Dla mnie lepsza w
smaku niż Szampoon. Może to być Rubinette?
Czy jeszcze coś innego?
Dodam jeszcze że nie robią żadnych oprysków ani innych
zabiegów.
-
- Od: 6 sty 2015, o 17:30
Może Elstar - "zamiennik" Koksy Pomarańczowej . Według mnie dużo smaczniejszy od Szampiona .
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
Już dawno miałem podejść do opuszczonej jabłoni, w końcu się zmobilizowałem.
Drzewo wysokie, niezbyt rozłożyste, wiek ciężko określić (obok są dwie grusze, jedna uschnięta, druga w słabym stanie - owoce duże ale mało smaczne moim zdaniem).
Na drzewie zostały tylko pojedyncze owocem kolor żółty z delikatnym rumieńcem dla jabłek wystawionych na słońce.
Jabłka soczyste, słodkie z kwaskiem - super balans, dosyć miękkie, kruche, nadają się do jedzenia prosto z drzewa, bardzo dobre (jeden z domowników twierdzi, że to najlepsze jabłka jakie w życiu jadł). Czy to może być Kronselka?
Drzewo wysokie, niezbyt rozłożyste, wiek ciężko określić (obok są dwie grusze, jedna uschnięta, druga w słabym stanie - owoce duże ale mało smaczne moim zdaniem).
Na drzewie zostały tylko pojedyncze owocem kolor żółty z delikatnym rumieńcem dla jabłek wystawionych na słońce.
Jabłka soczyste, słodkie z kwaskiem - super balans, dosyć miękkie, kruche, nadają się do jedzenia prosto z drzewa, bardzo dobre (jeden z domowników twierdzi, że to najlepsze jabłka jakie w życiu jadł). Czy to może być Kronselka?