Szafirki ( muscari )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szafirki ( muscari )
Szafirki znów wypuszczają liście - nie pamiętam jednak czy ich liście uschły w czerwcu czy w lipcu.
Szukam odpowiedzi na pytanie - co mogłoby rosnąć na rabacie z szafirkami w momencie gdy śpią.
Ładnie wyglądają w dużej ilości, ale jak usychają to zostaje wielka plama gołej ziemi - co najwyżej zaczynają rosnąć na niej chwasty. Mimo że w sierpniu znowu wypuszczają liście, to może im to nie zaszkodzi, że coś będzie rosło z nimi do zimy i je zacieniało?
Szukam odpowiedzi na pytanie - co mogłoby rosnąć na rabacie z szafirkami w momencie gdy śpią.
Ładnie wyglądają w dużej ilości, ale jak usychają to zostaje wielka plama gołej ziemi - co najwyżej zaczynają rosnąć na niej chwasty. Mimo że w sierpniu znowu wypuszczają liście, to może im to nie zaszkodzi, że coś będzie rosło z nimi do zimy i je zacieniało?
Szafirkom nie odbiło one tak mają, w lecie usychają listki a na jesień wypuszczają,żeby wczesną wiosną mogły zakwitnąć.
DOROTA
- nicktosia
- 100p
- Od: 9 sie 2014, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za odpowiedź. A nie zmarzną, albo w ogóle uchowają się im te liście przez pół roku?
Nie pierwszy raz uprawiam wiosenne cebulowe, w tym także szafirki i do tej pory bywało tak, że np. na przełomie grudnia i stycznia wystawiały kły i tak zastygały w gotowości do startu w wiosnę. Pierwszy raz mi się zdarzyło, że zimy jeszcze nie ma, a tu normalne regularne liście.
Nie pierwszy raz uprawiam wiosenne cebulowe, w tym także szafirki i do tej pory bywało tak, że np. na przełomie grudnia i stycznia wystawiały kły i tak zastygały w gotowości do startu w wiosnę. Pierwszy raz mi się zdarzyło, że zimy jeszcze nie ma, a tu normalne regularne liście.
Nie martw sie ,na pewno nie zmarzną u mnie co roku na jesień tak wypuszczają .nicktosia pisze:Dzięki za odpowiedź. A nie zmarzną, albo w ogóle uchowają się im te liście przez pół roku?
zrobię zdjęcie swoim to pokażę
DOROTA