Łąka kwietna,nasiona,przygotowanie,pielęgnacja

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Łąka kwietna,nasiona,przygotowanie,pielęgnacja

Post »

DorotaNik Ja nie poddawałam ich żadnej stratyfikacji. Ale ja siałam kolorami;niebieski,żółty,czerwony, różowy plus jakies dodatkowe jak np.orlaya, szarłat itd. i wszystko jednoroczne.
Wprawdzie niektórzy uważają że stratyfikację nasion można stosować również do tych roślin które jej teoretycznie nie potrzebują, jeżeli należą do roślin bardzo nierówno wschodzących. Uważa się że to poprawia równomierność wschodów.
Generalnie nasion roślin rocznych nie należy stratyfikować, chyba że są to nasiona które trudno lub nierówno wschodzą lub są przesuszone. Ale ja w to sie nie bawię poniewaz mamy tak nagłe zmiany temperatury od kilku stopni do upałów w ciągu kilku godzin.
mar_ko wszystko zależy od temperatury zimą i wiosną, ilosci wody, rodzaju ziemi, nasłonecznienia itd. U mnie wysiewanie jesienią nie zdaje egzaminu, nawet jak sie same wysieją...
nic nie wschodzi wiosną.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Może się mylę, ale wydaje mi się, że jeśli mamy do czynienia z nasionami roślin rodzimych to najlepiej je wysiać do gleby w tym czasie, w którym same by się dziko wysiały. Wtedy "stratyfikacja" nastąpi naturalnie. Niektóre nasiona mają krótką żywotność i przechowywanie ich przez zimę spowoduje słabsze wschody.
Pozdrawiam Lucyna
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Polska łąka kwietnanasiona,przygotowanie,pielęgnacja

Post »

kluska pisze: 6 maja 2020, o 09:41 A poszukuję rośliny: szelężnik mniejszy. Na stronie Sarah Raven przeczytałam że jego się dosiewa do mieszanek łąkowych aby ograniczyć rozrost traw. Jeżeli ktoś w czasie wycieczek łąkowych zobaczy tę roślinę to dajcie znać!
Witam. Też jakiś czas szukałem nasion szelężnika - teraz widzę, że pojawiła się oferta na pewnym serwisie. Zastanawiam się nad zakupem.
Proszę o informację jeżeli ktoś ma doświadczenie z tą rośliną.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Kiedyś zbierałam ziele szelężnika, jako że stanowi surowiec zielarski. Rośnie u mnie w okolicy na suchej, dzikiej łące na peryferiach miasta. Nie zauważyłam, żeby się jakoś mocno rozprzestrzeniał na sąsiadujące tereny. Sama nie próbowałam uprawy, ale z tego co czytałam nasiona powinny być wysiane późną jesienią, tak aby mogły przejść przez proces naturalnej zimnej stratyfikacji. Jeśli więc planujesz siew to musisz się pośpieszyć z zakupem nasion. Mamy chwilową odwilż, więc można jeszcze pokusić się o wysiew. Optymalna gęstość siewu to 100-200 nasiona na metr kwadratowy. Tylko doczytaj, czy nasiona wymagają przykrycia ziemią, czy siejemy je rzutowo na powierzchni gleby, bo to ma istotne znaczenie. Kiedyś nie doczytałam, że nasiona facelii wymagają przykrycia glebą i prawie nic mi nie wykiełkowało. I odwrotnie nasiona lnicy marokańskiej do kiełkowania potrzebują światła i siejemy je zawsze powierzchniowo.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
kwiatek_kw
100p
100p
Od: 13 wrz 2020, o 11:22

Post »

W nowo założonym sadzie chciałbym wysiać cos w stylu łąki kwietnej. Rozgałęzienia drzewek zaczynają się na wysokości 50- 60 cm więc rośliny powinny być niskie. Proszę o poradę jakich roślin szukać. Dodatkowe założenie to rośliny wieloletnie.
Dziękuje za pomoc
Pozdrawiam Piotr
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja kupiłam gotowa mieszankę;
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Piotrze, nie Patrz na to, że w chwili obecnej drzewka rozgałęziają się tak nisko, bo te gałązki z czasem i tak Podetniesz. Nie ma sensu wyprowadzać tak nisko korony, bo po pierwsze, nie da się pod drzewem nic zrobić, po drugie, gałęzie pod ciężarem jabłek będą leżały na ziemi i z jabłek nici, bo zjedzą je np. mrówki. Siej więc co chcesz na łączce :D . Ja polecam koniczyny biała i różową, krwawniki, chabry, firletki itp, wszystko, co będzie dobrze rosło w Twoich warunkach glebowych.
Ja mam małą (jakieś 25 m2) łączkę. Same wysiały się szczawie szeroko i wąskolistny, dzika marchew, krwawnik pospolity. W tym roku dosadziłam Kosaćca syberyjskiego, Floksy wiechowate, Przegorzan i Werbenę patagońską :wink:
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Łąka kwietna - co gdzie jak i kiedy :)

Post »

Karo, dziękuję za przyniesienie tematu. Naprawdę nie mogłam znaleźć.

Na wiosnę chce założyć łąkę kwietną. Dzięki Wam mogę zgłębić temat :)

Czy do gotowych mieszanek można dodać kwiatów np. na suche bukiety albo ziół?
Myślicie, że urosną?

Które mieszanki polecacie?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Aga, mój syn uparł się na "łączkę kwietną" więc wiosną wysiałam na dwóch zagonikach wzdłuż granicy posesji dwie różne "łąki kwietne", tzn. od różnych dostawców (producentów). Jedna paczuszka to była trawa łąkowa z wsiewką kwiatów polnych a druga mieszanka przeróżnych kwiatów, w opisie było wymienionych kilkanaście gatunków.
Na pierwszej , tej z tą trawą wzeszła tylko jedna jakaś wysoka roślina, z dosyć dużymi liśćmi na grubej łodydze i fioletowymi dzwonkami - albo coś do dzwonków podobne, które wyrastały z kącików między liściem a łodygą. . Pojęcia nie mam co to za kwiatki. Na drugim zagoniku pojawiły się tylko nagietki. I tym sposobem mój syn wyleczył się z łączek kwietnych. :D :D :;230
Pozdrawiam! Gienia.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Ja też nie mam dobrych doświadczeń z mieszankami łąk. Kupowałam z różnych firm i tak jak Gienia piszę, nagietki i właśnie takie mocne , wysokie rośliny,
W każdym bądź razie fajnie to nie wyglądało.
Asia
krtek
50p
50p
Od: 19 maja 2023, o 08:38

Post »

Nie mogę znaleźć w internecie - czy są byliny które po wysianiu z nasion wiosną w tym samym roku zakwitną? Czy te kwitnące w lipcu zdążą, czy mimo wszystko rok trzeba poczekać?
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gienia1230 pisze: 24 lis 2024, o 21:00 Aga, mój syn uparł się na "łączkę kwietną" więc wiosną wysiałam na dwóch zagonikach wzdłuż granicy posesji dwie różne "łąki kwietne", tzn. od różnych dostawców (producentów). Jedna paczuszka to była trawa łąkowa z wsiewką kwiatów polnych a druga mieszanka przeróżnych kwiatów, w opisie było wymienionych kilkanaście gatunków.
Na pierwszej , tej z tą trawą wzeszła tylko jedna jakaś wysoka roślina, z dosyć dużymi liśćmi na grubej łodydze i fioletowymi dzwonkami - albo coś do dzwonków podobne, które wyrastały z kącików między liściem a łodygą. . Pojęcia nie mam co to za kwiatki. Na drugim zagoniku pojawiły się tylko nagietki. I tym sposobem mój syn wyleczył się z łączek kwietnych. :D :D :;230
Gieniu właśnie dlatego zapytałam o sprawdzone mixy łąk kwietnych.
Może lepiej samemu skompletować nasionka, zebrać, wysiać co się chce? W zeszłym roku mała mieszanka z torebki okazała się miksem właśnie nagietka i ogórecznika. Inne z opisu i obrazka nie wiem czemu nie wzeszły. Na mojej łące w tym roku oprócz tych dwóch (rozpoznaje, piele, usuwam je, by nie było za dużo) miałam maki, chabry, niezapominajki, łubin ogrodowy taki drobny, rudbekie, margeritki, fenkuł(uwielbiam jego zapach, ale jest to ogromna roślina), mikołajka, jakąś niską drobną bylinę (która do tej pory kwitnie), trafiała się też czarnuszka. Było jeszcze kilka, ale nie znam wszystkich nazw.

Do tej pory miałam swoją łąkę kwietną przy domu, taki wąski pasek, metr na ok.20m. Przy domu podlejesz, popielisz, zadbasz. Ale teraz muszę jakoś mądrze zagospodarować prawie 20 arów pola, którego nie będę ani pielić, ani podlewać. Uprawa rolna mnie przerasta, a łąka kwietna wydaje mi się najlepszym mało obsługowym rozwiązaniem ;), choć owady skorzystają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kamil22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 gru 2024, o 16:03

Post »

Z tego, co wiem, większość bylin, które wysiewa się wiosną, zakwitnie dopiero w przyszłym roku. Istnieją jednak pewne wyjątki, jak np. gipsówka, nagietek czy wrotycz, które potrafią zakwitnąć już w tym samym sezonie. Kwitnienie w lipcu może być możliwe, ale zależy to od warunków pogodowych i jakości nasion :roll: .

Warto pamiętać, że byliny potrzebują czasu na rozwój korzeni i odpowiednią aklimatyzację, dlatego niektóre mogą po prostu dać kwiaty dopiero w drugim roku. Jeśli zależy Ci na szybszym efekcie, możesz spróbować z roślinami jednorocznymi, które szybciej zakwitną :D .
Czorny
50p
50p
Od: 12 lut 2010, o 09:37

Post »

Można posiać jednoroczne np. gorczyca,facelia,ogórecznik,chaber,kleoma,słonecznik karłowy.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, by do gotowej mieszanki dorzucić swoich nasion I kwiatów z torebek. Co o tym myślicie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”