Witam,
Od zeszłego roku mam sosny w donicach z chorobami.
Igły żółkną i opadają. Końcówki pędów obumierają i wypuszczają chyba żywicę.
Psikałem Emulparem, SCORPION 325 SC i ostanio w glebę dałem Poliversum - nic to nie dało.
Proszę o pomoc.
Dzień dobry
Czy to osutka sosny? Popryskałem 3 razy na przemian Scorpionem i Amistarem i wygląda jak by się zatrzymało. Na koniec tego tygodnia, jak się trochę ochłodzi jeszcze popryskam Amistarem.
Ps. Macie jakieś sposoby na przypalanie się młodych igieł (przez słońce) na nowych przyrostach wiosną? Takie coś występuje na Pinus contorta Chief Joseph, Pinus contorta Taylor's Sunburst. https://imagizer.imageshack.com/img922/5959/tnoutf.jpg https://imagizer.imageshack.com/img924/6788/m3yDVA.jpg
prośba o wsparcie w identyfikacji co może być przyczyną gubienia igieł przez moją sosnę bośniacką. To pierwszy sezon drzewka u mnie.
Sosna rośnie na balkonie, została przesadzona do donicy z z drenażem. Niestety igły na szczytach pędów żółkną. Podobnie igły w środku drzewka. Występuje też biały nalot na szczycie pędów i na pniu.
Całkiem normalne zrzucanie starych igieł o tej porze roku. Jak zaradzić? Założyć coś grubego z długim rękawem i grube rękawice. Potem należy "czesać" rękami stare igły. W takim kolorze powinny odpadać przy dotknięciu. Można je potem stosować jako ściółkę pod rośliny kwasolubne lub zostawić pod drzewem. Wszystkie sosny niezależnie od gatunku podobnie zrzucają igły. O tej porze roku takie zjawisko można zaobserwować również na cyprysikach i tujach.
Witam,
chciałabym prosić o pomoc w zdiagnozowaniu co może dolegać moim sosnom. Są to sosny Green Twist (na pniu i krzak), posadzone jesienią 2021. Przez ten rok, kilka zupełnie zbrązowiało i zostały wymienione na nowe. Później już przestałam je wymieniać/kupować nowe, bo ewidentnie coś im nie pasuje. Obecnie jednak w przeciągu ostatnich dwóch tygodni, dosłownie wszystkie zaczęły żółknąć lub brązowieć (linki do zdjęć poniżej). Dodam, że założone jest nawadnianie kropelkowe i początkowo podlewane było 2xpo 5 minut, później zmniejszyłam na 2xpo 3 minuty, ponieważ ogrodnik sugerował, że być może za dużo wody, a obecnie nawadnianie jest zupełnie wyłączone.
Wygląda na normalne jesienne zrzucanie igieł. Sosny tak mają niezależnie od gatunku. U mnie jedynie himalajka zrzuca igły na wiosnę
Jeśli nie Masz pewności, Poczekaj do wiosny. Jeśli świeczki normalnie ruszą, to znaczy, że wszystko jest ok. Sosny raczej wolą sucho niż za mokro.
To niewątpliwie larwy jakieś siedzą w tych otworkach , trzeba chyba wydłubać to to i zdiagnozować ostatecznie co niszczy Twoje drzewo.
Może to rozpoznany już kiedyś na forum smolik sosnowy.
A może to popularny również politycznie kornik drukarz? Bo to ponoć on zostawia takie 'piękne regularne otworki'?
W zeszłym roku posadziłam sosnę dragon eye (oko smoka). W tym roku nie ma przyrostów, nie widać by w ogóle świeczki miały zamiar się pojawić. Co może być przyczyną?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia