Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
W tym roku, na wiosnę, już ją przesadzałem do większej doniczki.
Ale rozumiem, bo ona rozrasta się jak szalona. W chwili obecnej rosną 3 nowe liście.
Ale rozumiem, bo ona rozrasta się jak szalona. W chwili obecnej rosną 3 nowe liście.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To jest Strelicja, która ma duży system korzeniowy. Możesz dać do doniczki większej o około 4 - 5cm od bryły korzeniowej. Na jakiś czas starczy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 sie 2022, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
po 1,5miesiąca wracam z kolejnym pytaniem.. Do podłoża dodałam sporo perlitu i teraz jest dużo bardziej przepuszczalne, staram się aby było cały czas wilgotne, bo był okres, że zaczęły się zwijać liście, gdy zaczęłam obficiej podlewać problem zniknął prawie z dnia na dzień. Niestety jakiś tydzień temu zauważyłam że z jednej "odnogi" wszystkie liście bardzo się zwijają (jak na zdjęciu) i opadają i teraz pojawiła się na liściu brązowa plama, chyba zgnicie.. Pozostałe "odnogi" mojej strelicji są w porządku, nic się nie zwija, wygląda zdrowo.. co robić?miniuska69 pisze:Bardzo dziękuję za pomoc. Strelicja ma już nowe podłoże, korzenie były w porządku, nie widziałam zgnilizny, ale było wilgotne, więc zmiana podłoża była konieczna.norbert76 pisze:Żółknięcie pojedynczo najstarszych liści jest rzeczą normalną.
Natomiast to, że podłoże tak długo przesycha zwłaszcza o tej porze roku świadczy o tym, że podłoże jest zbyt mało przepuszczalne. Przy dużych doniczkach dobrze jest dać więcej perlitu albo żwirku. Polecam to teraz zrobić, bo przyjdzie okres jesienno-zimowy i mogą być problemy z korzeniami. Podczas wymiany podłoża sprawdź ich stan.
Doniczkę postaw na podstawce, niech do korzeni dociera jak najwięcej powietrza.
- norbert76
No dobra, dlaczego doniczka nie stoi na podstawce, tylko włożona do osłonki? Do podłoża ma docierać powietrze, a w osłonce masz to utrudnione.
Dwa, czy podłoże obecnie jest wilgotne? Podlewasz większą ilością wody? Jak szybko przesycha wierzchnia warstwa?
Dwa, czy podłoże obecnie jest wilgotne? Podlewasz większą ilością wody? Jak szybko przesycha wierzchnia warstwa?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Podstawkę mam też w środku rozumiem, że muszę zrezygnować z takiej opcji i całkowicie wyjąć z osłonki, ok.
Wierzchnia warstwa jest teraz wilgotna, nie podlewam często, raz na tydzień i wlewam ok. 1l, co wyleci z doniczki to wylewam. Po tygodniu wierzchnia warstwa jest lekko podsuszona, ale też nie jakoś bardzo. Przez krótki okres, gdy widziałam, że duże liście zaczynają się lekko zwijać podlewałam trochę częściej, ale od jakichś 2 tyg zmniejszyłam podlewanie i było ok, poza tym jednym pędem, który zaczął opadać.
Wierzchnia warstwa jest teraz wilgotna, nie podlewam często, raz na tydzień i wlewam ok. 1l, co wyleci z doniczki to wylewam. Po tygodniu wierzchnia warstwa jest lekko podsuszona, ale też nie jakoś bardzo. Przez krótki okres, gdy widziałam, że duże liście zaczynają się lekko zwijać podlewałam trochę częściej, ale od jakichś 2 tyg zmniejszyłam podlewanie i było ok, poza tym jednym pędem, który zaczął opadać.
- norbert76
Opcje są dwie, jedna zmniejszenie częstotliwości podlewania, co spowodowało że ten jeden pęd się zbytnio odwodnił, druga uszkodzenie jego korzeni. Możesz delikatnie wyciągnąć roślinę z doniczki i sprawdzić stan korzeni tego odrostu. Jeśli korzenie są w porządku to staraj się ponownie nieco zwiększyć częstotliwość podlewania tak jak poprzednio. Najwidoczniej takie podlewanie uwzględniając przepuszczalność podłoża oraz warunki uprawy roślinie odpowiadają.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Wyjęłam strelicję z osłonki, pod podstawką była pleśń, więc musiała być tam duża wilgotność.. Jeśli po kilku dniach nie będę widziała poprawy to spróbuję zweryfikować korzenie. Kolejny raz dziękuję.
- norbert76
Od razu zajrzyj w korzenie. Teraz widzisz, że trzymanie doniczki w osłonce nie jest najlepszym rozwiązaniem.
--
--
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 sie 2022, o 07:59
- norbert76
Możesz odciąć.
Małe uwagi, Strelicja nie może stać w jakimś ciemnym kącie, tylko musi mieć słoneczne stanowisko, tuż przy samym oknie.
Druga sprawa, doniczka ma stać na podstawce żeby do korzeni docierało powietrze i podłoże równomiernie przesychało, a nie włożona do ciasnej osłonki.
Jak nie poprawisz obu rzeczy, to długo się ją nie nacieszysz.
Małe uwagi, Strelicja nie może stać w jakimś ciemnym kącie, tylko musi mieć słoneczne stanowisko, tuż przy samym oknie.
Druga sprawa, doniczka ma stać na podstawce żeby do korzeni docierało powietrze i podłoże równomiernie przesychało, a nie włożona do ciasnej osłonki.
Jak nie poprawisz obu rzeczy, to długo się ją nie nacieszysz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję za odpowiedź. Te pozostałości starych łodyg mogę oderwać, czy mam odciąć?
Kwiat stoi metr od okna, ale padają na niego promienie słoneczne. Okno zachodnie. Nie może tak być?
Strelicja jest w przypuszczalnym podłożu, w plastikowej doniczce z dziurami, włożona do osłonki wypełnionej na dnie keramzytem. Jest to dopuszczalne?
Kwiat stoi metr od okna, ale padają na niego promienie słoneczne. Okno zachodnie. Nie może tak być?
Strelicja jest w przypuszczalnym podłożu, w plastikowej doniczce z dziurami, włożona do osłonki wypełnionej na dnie keramzytem. Jest to dopuszczalne?
- norbert76
Napisałem jasno, doniczka ma stać na podstawce, w ciasnej osłonce nie masz w ogóle cyrkulacji powietrza przez co bryła korzeniowa w głębi dłużej schnie co skończy się w końcu gniciem korzeni. To, że stoi na keramzycie niczego nie zmieni, jeśli nie ma przestrzeni między boczną powierzchni doniczki, a osłonką.
Stanowisko metr od okna teoretycznie może być, ale światło musi padać bezpośrednie, a nie z boku.
Stanowisko metr od okna teoretycznie może być, ale światło musi padać bezpośrednie, a nie z boku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Ok. Dzięki za stanowcze uwagi. Zastosuję je więc.