BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4
Mnie nawet w domu zniechęcają do uprawy, że po co tyle tego wszystkiego. Nie mogą pojąć, że moja uprawa to loteria i jednego roku coś się uda, a innego nie. No i z kolei jak się uda, to danego warzywa jest ponad zapotrzebowanie. W tym roku super urosły: ogórki, dynie, fasolka szparagowa, cebula, pietruszka naciowa i buraki. Choć buraków oraz fasolki, gdyby nie objedzenie przez sarny oraz dziki, byłoby ogrom, że mógłbym sprzedawać. A tak, to nadwyżki się rozeszły po rodzinie.
Teraz był zbiór selera, z racji że był na polu kuzyna, to połowa trafiła do niego, a połowa do mnie. Swoją wstępnie oczyściłem, bo planuje większość poporcjować i mrozić.
Teraz był zbiór selera, z racji że był na polu kuzyna, to połowa trafiła do niego, a połowa do mnie. Swoją wstępnie oczyściłem, bo planuje większość poporcjować i mrozić.
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mrożony seler nie robi się ciapowaty? Ja ładuję do kopca, bo wtedy mam i do zupy i do surówki. Poza tym zamrażarka ma swoją ograniczoną pojemność niestety.
Pozdrawiam. Sławka
- BobejGS
- Kontakt:
Gdzieś czytałem, że nie ale nigdy wcześniej nie próbowałem. Do weekendu jeszcze się rozczytam w temacie. Coraz bardziej chce wchodzić w mrożenie, by mieć takie gotowe porcje. W planie był seler, marchew, pietruszka i por popaczkowane w porcje do zup. Może jeszcze natka pietruszki, bo w tym roku mam jej ogrom i jak tylko czas pozwoli to natke z jednego poletka zbieram.
Ostatnie dwie noce z lekkim przymrozkiem. Obawiam się o zielony koperek, bo w planie był zbiór w sobotę pierwszej partii do mrożenia, a teraz nie wiem co zastane gdy podjadę dziś na działke.
Ostatnie dwie noce z lekkim przymrozkiem. Obawiam się o zielony koperek, bo w planie był zbiór w sobotę pierwszej partii do mrożenia, a teraz nie wiem co zastane gdy podjadę dziś na działke.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Z natki pietruszki można zrobić pyszne pesto.
Ja wtym roku zamroziłam i cześć dałam do piekarnika do suszenia.
Super się sypie taka sypka i suchą na potrawy.
Dzisiaj chyba resztę dam właśnie do wysuszenia
Koperku w tym roku niestety nie miałam, tzn maialam ale kiepski zbiór
Nie wiem dlaczego koperek mi nie wychodzi
Asia
Ja wtym roku zamroziłam i cześć dałam do piekarnika do suszenia.
Super się sypie taka sypka i suchą na potrawy.
Dzisiaj chyba resztę dam właśnie do wysuszenia
Koperku w tym roku niestety nie miałam, tzn maialam ale kiepski zbiór
Nie wiem dlaczego koperek mi nie wychodzi
Asia
- BobejGS
- Kontakt:
Znajomy, który jest szefem kuchni, też mi właśnie polecał pesto z pietruszki.
Zobaczymy w sobote ile tego wyjdzie.
Póki co, wczoraj zebrałem kolejną porcje fasolki ale widzę że już żółta kończy żywot i została już tylko ostatnia wysiana zielona, choć może jeszcze coś żółtej zbiorę ale to już są takie gorszego kształtu strąki.
Zebrałem też trochę koperku na sosik do dzisiejszego obiadu, a reszta pójdzie do zamrażarki. Na dniach będzie kolejny zbiór, już typowo na mrożenie.
Zobaczymy w sobote ile tego wyjdzie.
Póki co, wczoraj zebrałem kolejną porcje fasolki ale widzę że już żółta kończy żywot i została już tylko ostatnia wysiana zielona, choć może jeszcze coś żółtej zbiorę ale to już są takie gorszego kształtu strąki.
Zebrałem też trochę koperku na sosik do dzisiejszego obiadu, a reszta pójdzie do zamrażarki. Na dniach będzie kolejny zbiór, już typowo na mrożenie.
-
- 100p
- Od: 8 lut 2013, o 11:36
Może głupie pytanie… wysadzasz teraz dymkę? Już na przyszły rok? I jak to się sprawuje? Ja zawsze robię to w marcu - kwietniu, zależnie od pogody.BobejGS pisze:Druga połowa cebuli wysadzona. Muszę jeszcze jedno poletko pod cebule przeznaczyć, bo zostało sporo dymki.
- BobejGS
- Kontakt:
Tak, wysadzam teraz dymke, z tym że jest to dymka cebuli zimowej. Spisuje się świetnie, bo już praktycznie w czerwcu są zbiory pięknej cebuli.
- BobejGS
- Kontakt:
Dziś zbiór pietruszki naciowej jako wieńcząca uprawe na jednym poletku
Zwykłe cukinie zakończyły już swój żywot, jako uprawiane typowo bez żadnej opieki, natomiast Rugosa nadal pięknie się trzyma i choć już liście są bledsze, z braku pożywienia, to nadal ładnie plonuje i zawiązuje nowe cukinie, a chorób grzybowych też zbytnio nie widać. Zobaczymy jak długo będą zbiory.
Kurki powoli wychodzą z pierzenia, bo ładny skok ilości jajek. Choć to powinno jeszcze z trzy tygodnie potrwać. Zobaczymy jak będzie jutro.
Zwykłe cukinie zakończyły już swój żywot, jako uprawiane typowo bez żadnej opieki, natomiast Rugosa nadal pięknie się trzyma i choć już liście są bledsze, z braku pożywienia, to nadal ładnie plonuje i zawiązuje nowe cukinie, a chorób grzybowych też zbytnio nie widać. Zobaczymy jak długo będą zbiory.
Kurki powoli wychodzą z pierzenia, bo ładny skok ilości jajek. Choć to powinno jeszcze z trzy tygodnie potrwać. Zobaczymy jak będzie jutro.
- BobejGS
- Kontakt:
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Wow niezły zapasik Ciekawe jaka ona jest po rozmrożeniu; ma jeszcze zapach natki, czy juz nie?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- BobejGS
- Kontakt:
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
To buternutt? Jaka odmiana?
Asia
Asia
- BobejGS
- Kontakt:
Tak, jest to dynia w typie Butternutt ale o mniejszych bardziej kompaktowych owocach. Chce mieć dynie w typie Hokkaido oraz Butternutt by mieć coś dla siebie i ewentualnie na sprzedaż. W najgorszym przypadku zjedzą je kury i też będzie dobrze. Planuje mieć po 15roślin z każdej odmiany.
Czaje się jeszcze na dynie w typie Halloween ale to już musiałbym wejść z kimś we współprace, bo nie chce już więcej dyń pchać u siebie i ktoś musiałby ku temu pole ustawić i wode do podlewania. Resztą bym się jakoś zajął z doskoku.
Chce z jednej strony mocno ograniczyć pole warzywne, rezygnując z jednego ogromnego, mimo iż daje jakiś tam plon, jednak też rozszerzyć inne by coś na tym zyskać, czy to dodatkową pasze do kur, które też są nowością u mnie i muszę też o nich myśleć ale też żeby nie było biegania na jedno poletko, a drugie było zaniedbane, jak miało to miejsce w tym roku.
Odmiana to Laura.
Czaje się jeszcze na dynie w typie Halloween ale to już musiałbym wejść z kimś we współprace, bo nie chce już więcej dyń pchać u siebie i ktoś musiałby ku temu pole ustawić i wode do podlewania. Resztą bym się jakoś zajął z doskoku.
Chce z jednej strony mocno ograniczyć pole warzywne, rezygnując z jednego ogromnego, mimo iż daje jakiś tam plon, jednak też rozszerzyć inne by coś na tym zyskać, czy to dodatkową pasze do kur, które też są nowością u mnie i muszę też o nich myśleć ale też żeby nie było biegania na jedno poletko, a drugie było zaniedbane, jak miało to miejsce w tym roku.
Odmiana to Laura.