Ludisia discolor
- dalisbea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ludisia discolor...
Owszem kwiaty nie sa za ciekawe ale te liscie sa cudne
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ludisia powinna rosnąć w mieszance Norbercie, w mieszance, gdzie jest część ziemi, a nie w tak luźnym podłożu jak do storczyków.
Oprócz tego czym nawozisz i jak często?
Oprócz tego czym nawozisz i jak często?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nawożę nawozem do storczyków Westland. Mniej więcej 2 x w miesiącu.
A to może być wina podłoża? Czytałam o wymaganiach ludisii i kupiłam podłoże dedykowane wg "Zielonego parapetu"...
A to może być wina podłoża? Czytałam o wymaganiach ludisii i kupiłam podłoże dedykowane wg "Zielonego parapetu"...
- norbert76
Nie wszystko co dedykowane w sklepie będzie odpowiednie dla roślin, zwłaszcza jeśli chodzi o dedykowane mieszanki.
U mnie lepiej rosła w ziemi zmieszanej ze żwirkiem/perlitem 1:1.
Druga sprawa, nawożenie - nie możesz storczyka (nieważne jakiego) nawozić 2 razy w miesiącu. W takim podłożu nie masz praktycznie gdzie gromadzić się nawóz. Ona po prostu głoduje i zjada najstarsze liście. Ludisia powinna być obecnie aż do jesieni nawożona co tydzień połową zalecanej dawki.
Jeszcze kwestia podlewania, zwłaszcza w obecnym okresie powinnaś obficie podlewać, a kolejne jak przeschnie wierzchnia warstwa podłoża. Jedynie w okresie jesienno-zimowym ograniczasz podlewanie.
Czyli, przesadź do lepszego podłoża, odczekaj z dwa tygodnie i pierwsze dwa nawożenia 1/4 zalecanej dawki, potem jak wyżej 1/2.
U mnie lepiej rosła w ziemi zmieszanej ze żwirkiem/perlitem 1:1.
Druga sprawa, nawożenie - nie możesz storczyka (nieważne jakiego) nawozić 2 razy w miesiącu. W takim podłożu nie masz praktycznie gdzie gromadzić się nawóz. Ona po prostu głoduje i zjada najstarsze liście. Ludisia powinna być obecnie aż do jesieni nawożona co tydzień połową zalecanej dawki.
Jeszcze kwestia podlewania, zwłaszcza w obecnym okresie powinnaś obficie podlewać, a kolejne jak przeschnie wierzchnia warstwa podłoża. Jedynie w okresie jesienno-zimowym ograniczasz podlewanie.
Czyli, przesadź do lepszego podłoża, odczekaj z dwa tygodnie i pierwsze dwa nawożenia 1/4 zalecanej dawki, potem jak wyżej 1/2.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ok.
Te pierwsze nawożenia 1/4 dawki też co tydzień?
I czy takie podłoże będzie dla niej dobre?
ziemia kompostowa: 30%
perlit: 20%
chipsy kokosowe: 20%
keramzyt: 20 %
piasek kwarcowy płukany: 10%
Te pierwsze nawożenia 1/4 dawki też co tydzień?
I czy takie podłoże będzie dla niej dobre?
ziemia kompostowa: 30%
perlit: 20%
chipsy kokosowe: 20%
keramzyt: 20 %
piasek kwarcowy płukany: 10%
- norbert76
Może być.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wróciłam do domu po kilkudniowym wyjeździe i zastałam moją ludisię z jedną gałązka smętnie opartą o doniczkę. Dotknęłam, a ona po prostu odpadła...
Jaka mpje być tego przyczyna? To już drugi raz takdie stało. Po pierwszym odłamaniu się pęd/gałązki sprawdziłam co sie dzieje w podłożu. Wszystko wyglądało ok...
Co dolega mojej ludisii i czy ten ulamany fragment można spróbować jakoś ukorzenić?
Jaka mpje być tego przyczyna? To już drugi raz takdie stało. Po pierwszym odłamaniu się pęd/gałązki sprawdziłam co sie dzieje w podłożu. Wszystko wyglądało ok...
Co dolega mojej ludisii i czy ten ulamany fragment można spróbować jakoś ukorzenić?
- norbert76
Zgniła.
A gdzie leży przyczyna? A coś więcej w kwestii uprawy i pielęgnacji, czy mamy zgadywać?
A gdzie leży przyczyna? A coś więcej w kwestii uprawy i pielęgnacji, czy mamy zgadywać?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ale końcówka kikuta jest sucha i twarda. To i tak oznacza, że zgniła? Do tej pory ladnue rosła, wypuszczała nowe liście i nowe odnogi
Tydzień temu sprawdzałam czy nie gnije, wszystko wyglądało na ok. Wymienilam na wszelki wypadek podłoże.
Rośnie w podłoże, podlewana tak, żeby miala wilgotno, ale nie mokro. Nawożona nawozem do storczyków raz na tydzień połową dawki.
Tydzień temu sprawdzałam czy nie gnije, wszystko wyglądało na ok. Wymienilam na wszelki wypadek podłoże.
Rośnie w podłoże, podlewana tak, żeby miala wilgotno, ale nie mokro. Nawożona nawozem do storczyków raz na tydzień połową dawki.
- norbert76
W okresie jesienno-zimowym trzeba nieco ograniczyć podlewanie. Jakie ma stanowisko?
Sadzonki nie wyrzucaj, spróbuj ją ukorzenić, tylko odetnij końcówkę do zdrowej tkanki i daj przeschnąć.
Sadzonki nie wyrzucaj, spróbuj ją ukorzenić, tylko odetnij końcówkę do zdrowej tkanki i daj przeschnąć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Gandalfwhite
- Od: 18 lis 2018, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co to jest podłoże?
ten konsumpcyjny to ja wiem ale ten dla storczyków to niestety nie.
ten konsumpcyjny to ja wiem ale ten dla storczyków to niestety nie.
Grzegorz
- norbert76
Ma różny skład w zależności od hodowcy czy producenta, jak sama nazwa wskazuje to mieszanka różnych składników. Może być w nim, ziemia, podłoże do storczyków, sama kora, chipsy kokosowe, perlit, itp.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta