Iza00029 pisze:Tak spryskuje raz w tygodniu a w cieplejsze dni czesciej
Monstera przesadzałam zaraz po kupnie małej sadzonki. Aktualnie ma ok pol roku. Podłoże kupowałam specjalna mieszankę do monstery plus perlit. Obwiązałam ja ok pol miesiąca temu bi zaczęła się przewracać. Wlasnie dlatego chciałam ja przesadzić do większej doniczki juz z odpowiednim palikiem. Doniczka obecna ma odpływ z korkiem od spodu
Roślin nie spryskujemy wodą, bo to oprócz częściowego zmycia kurzu nic nie daje pozytywnego. Za to istnieje możliwość powstania brzydkich plam od twardej wody, a w gorszej perspektywie załapania infekcji grzybowej zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym kiedy masz mniejszą cyrkulację powietrza. Nie wolno spryskiwać zwłaszcza nowych, rozwijających się liści bo bardzo są podatne na gnicie. Te zmiany na rozwijającym się liściu to właśnie tego efekty. Do podniesienia wilgotności powietrza służy wyłącznie nawilżacz.
Podłoża, specjalne do Monstery podchodziłbym z dużym dystansem. Nie wszystkie mogą mieć właściwy skład dający odpowiednią przepuszczalność. Polecam przygotować samemu mieszankę, np. ziemi, podłoża do storczyków oraz perlitu/żwirku w równych proporcjach.
Doniczka - co to za korek od spodu? Do podłoża ma dochodzić powietrze również od tej strony, więc doniczka powinna stać na podstawce. Większą doniczkę dajesz, jak bryła korzeniowa będzie przerośnięta. Jeśli nie, to sadzisz do doniczki o tym samym rozmiarze.