Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4
A u mnie, czarne maliny właśnie kończą owocowanie. Ostatnie zjem lada dzień.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu!!! Oj oj oj, coś mi się widzi , że to jest przypąkowe zamieranie pędów maliny.
Pozdrawiam! Gienia.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety Gieniu masz rację. Dziękuję za czujność , dzięki Tobie może
zdołam uratować te maliny .Poczytałam na temat tej choroby i
teraz trzeba działać.
zdołam uratować te maliny .Poczytałam na temat tej choroby i
teraz trzeba działać.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
-
Jest jakby dwa typy; przypąkowe zamieranie pędów i zamieranie pędów malin. Ja miałam akurat ten drugi typ, czyli taki jak pokazałaś na tych łodygach. Te plamy robią się z czasem lekko fioletowe. Choroba w tym przypadku nie zaczynała się od pąków. Signum (systemiczny, karencja 3 dni) i switch te środki Ci pomogą, przede wszystkim signum. Drugi (wgłębny, kontaktowy) jako drugi oprysk po około dwóch tygodniach
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie biologiczny zahamował rozwój choroby . Czekam jak to będzie dalej wyglądać .
-
Przyglądnij się temu bliżej, bo to może być nie tyle choroba ale jakiś szkodnik. Jakieś roztocze czy inne dziadowstwo niewidoczne gołym okiem.
Pozdrawiam! Gienia.
G2000, moja Black Jewel to najpłodniejsza malina w ogrodzie. Właśnie zostały wycięte pędy dwuletnie, a te młode przycięliśmy do wysokości około 180 cm.
Pewnie przed zimą będą jeszcze raz skrócone, bo rosną jak głupie. Mam zawsze w każdym krzaku od 3 do 4 młodych pędów, więc żadnego nigdy nie usuwam.
No i te maliny nie wiedzą co to za duży mróz i choroba. Pancerna odmiana.
Pewnie przed zimą będą jeszcze raz skrócone, bo rosną jak głupie. Mam zawsze w każdym krzaku od 3 do 4 młodych pędów, więc żadnego nigdy nie usuwam.
No i te maliny nie wiedzą co to za duży mróz i choroba. Pancerna odmiana.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
W jakiej proporcji go rozrabiałaś? Kupiłam sobie (jak przeczytałam, że nim pryskałaś) i teraz nie wiem, jak to wykorzystać...anulab pisze:U mnie biologiczny zahamował rozwój choroby . Czekam jak to będzie dalej wyglądać .
Pryskałaś całe krzaki, czy też podlewałaś tym preparatem?
Większość moich donicowych malin od mamy padła. Obawiam się, że miały za mokro, ale wszyscy wokół narzekają, że w tym roku przyszedł jakiś pogrom na maliny i wszystkim chorują, padają, albo bardzo źle wyglądają. Koleżanka na działkach też widzi marne maliny i narzeka, że jej własne tak źle jeszcze nigdy nie wyglądały.
Nawet moja mama z pancernymi malinami narzekała, że kiepskie są w tym roku, ale jak je sobie obejrzałam, to nie wiem o co jej chodzi.
Wyglądają moim zdaniem, całkiem dobrze. Twierdzi, że mało owoców jest. Hmmm... chciałabym mieć tak mało owoców...
Dobrze przetrwały u mnie maliny zakupione jesienią i posadzone pojedynczo do doniczek. Najlepiej wygląda Glen Ample. Polesie za to jakieś marniutkie, ale to moja wina- rośnie w cieniu, w za małej doniczce, a ja ciągle nie mam czasu, żeby je przesadzić do większej. Może jutro wreszcie się uda.
Pozdrawiam,Vivien333
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2016, o 20:14
Potrzebuję pomocy przy uprawie malin, na wiosnę wszystkie krzewy są zielone. W okresie wakacyjnym cześć krzaków robi się żóltobrazowe i poglebia sie to do konca sezonu. Zdjęcia robione 9 października. Po wykoszeniu jesienią na wiosnę nadal są zielone. Czy to jakiś niedobór składników? Owocują normalnie. Nie znam odmiany. Plantacja prywatna na potrzeby własne.
-
Maliny najwyraźniej głodne, normalnie powinny być zielone, chyba ich nie dokarmiasz, to i owoc pewnie drobny.
Malina jesienna czy letnia?
Malina jesienna czy letnia?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2016, o 20:14
Maliny jesienne. Stosowany 2x w roku nawóz wieloskładnikowy typu yara mila complex / fructus truskawka. Jedna dawka jesienią, druga wiosna.
-
Ewidentnie widać , że są niedokarmione i niepodlewane chyba. Zachwaszczone też. Yara mila complex skład ma ok i w gruncie, w zależności od gleby pogłównie jednorazowo stosuje się nawet do około 4 kg na ar.
Mam na działce 4 odmiany malin jesiennych + piąta letnia Przehyba (na piachu) i były piękne, zielone. Były, bo już je wycięłam i zamknęłam sezon. Karmiłam azofoską. A teraz , na zimę, po wycięciu sypnęłam granulowanego krowiaka i przegrzebałam z ziemią.
Następnego roku w maju i w sierpniu dostaną azofoskę..
Mam na działce 4 odmiany malin jesiennych + piąta letnia Przehyba (na piachu) i były piękne, zielone. Były, bo już je wycięłam i zamknęłam sezon. Karmiłam azofoską. A teraz , na zimę, po wycięciu sypnęłam granulowanego krowiaka i przegrzebałam z ziemią.
Następnego roku w maju i w sierpniu dostaną azofoskę..
Pozdrawiam! Gienia.