Nowa Arkadia nad Drwęcą ... zapraszam :)
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nowa Arkadia nad Drwęcą ... zapraszam :)
Krysiu od jesieni, gdy posadziłam pierwsze piwonie, u każdego zwracam szczególna uwagę na nie. Twoje mają tyle pędów.
Bratki i cebulice cudnie niebieskie.
Słonecznej majówki.
Bratki i cebulice cudnie niebieskie.
Słonecznej majówki.
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Kochana jak tam u Ciebie pszczółki u mnie latają aż miło oj cieszą nas i to bardzo co chwila na nie zaglądamy są ciekawostką na działce w dodatku robią dobrą robotę. Pozdrawiam miłego słonecznego dnia.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
U mnie też sucho trzeba podlewać, bo nie ma innego wyjścia .Już 3 dzień zapowiadają opady ,ale nic nie widać dzisiaj wiało i już myślałam ,że pokropi a tu znów nic. Krysiu masz piękne wielkie kępy piwonii moje niektóre coraz bardziej się cofają w rozwoju Widocznie wiedzą ,ze za chwilkę wypadną z ogródka
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witam i serdecznie pozdrawiam
Zaskoczyło mnie, że az tyle czasu nic nie pisałam u siebie, a przecież tyle w tym czasie się wydarzyło, tyle roślin zakwitło i przekwitło ...
Wiek robi swoje ale i czasy jakieś dziwne. Tak się zastanawiam, czy tylko ja nie nadążam z wieloma sprawami i zawsze mam zaległości w jakimś "temacie"
Dziś zostawię trochę poezji i zdjęcia lilii bo wciąż nieprzerwanie zakwitają kolejne odmiany
Czém jest wśród ptaków gołąbka biała,
Czém wśród klejnotów perła z wód łona,
Tém pośród kwiatów lilja wspaniała,
Strojniejsza od Salomona.
Autor: Jadwiga Łuszczewska, Lilja,
Wybór poezji. Xsięga pierwsza., Warszawa, 3 czerwca 1897.
I jak tu ich nie kochać ???
Obiecałam sobie,że nie będę przynosić kwiatów do domu ale ... znów uległam urokowi białej lilii i jej zapachowi
Zaskoczyło mnie, że az tyle czasu nic nie pisałam u siebie, a przecież tyle w tym czasie się wydarzyło, tyle roślin zakwitło i przekwitło ...
Wiek robi swoje ale i czasy jakieś dziwne. Tak się zastanawiam, czy tylko ja nie nadążam z wieloma sprawami i zawsze mam zaległości w jakimś "temacie"
Dziś zostawię trochę poezji i zdjęcia lilii bo wciąż nieprzerwanie zakwitają kolejne odmiany
Czém jest wśród ptaków gołąbka biała,
Czém wśród klejnotów perła z wód łona,
Tém pośród kwiatów lilja wspaniała,
Strojniejsza od Salomona.
Autor: Jadwiga Łuszczewska, Lilja,
Wybór poezji. Xsięga pierwsza., Warszawa, 3 czerwca 1897.
I jak tu ich nie kochać ???
Obiecałam sobie,że nie będę przynosić kwiatów do domu ale ... znów uległam urokowi białej lilii i jej zapachowi
- cyma2704
Krysiu poczarowałaś liliami. Trąbkowe cudne, moje niespełnione marzenie. Kupiłam kilka razy, ale przepadły.
Jak pęd hortensji do ukorzeniania mocno zdrewniały, to oskrob korę delikatnie i na pewno się ukorzeni. Pewnie ze dwa lata to potrwa, ale czyż my ogrodniczki nie jesteśmy cierpliwe.
Jutro zamierzam też założyć dwie butelki, znalazłam pędy 140 cm i 120. Żal byłoby nie spróbować.
Dobrego dygodnia i więcej czasu na przyjemności ogrodowe.
Jak pęd hortensji do ukorzeniania mocno zdrewniały, to oskrob korę delikatnie i na pewno się ukorzeni. Pewnie ze dwa lata to potrwa, ale czyż my ogrodniczki nie jesteśmy cierpliwe.
Jutro zamierzam też założyć dwie butelki, znalazłam pędy 140 cm i 120. Żal byłoby nie spróbować.
Dobrego dygodnia i więcej czasu na przyjemności ogrodowe.
- christinkrysia
Soniu na obecnej działce mogę wreszcie pozwolić sobie na rośliny kłączowe i cebulowe bo poprzednia z wysokim poziomem wód gruntowych nie dawała gwarancji na przezimowanie w gruncie
Dlatego teraz z roku na rok sadzę więcej cebul aby po wielu latch "wstrzemięźliwości" móc cieszyć się ich pięknem i zapachem.
Dlaczego przy ukorzenianiu pędów hortensji do formowania dajesz butelki a nie doniczki ?
Mogłabyś dać zdjęcie poglądowe jak to wygląda ?
Od dość dawna nie sieję roślin jednorocznych aby sezonowo zdobiły rabaty i przenośne donice czy też skrzynki... Tą rolę pełnią koleusy , których kolorowe liście ozdobne są cały czas.
Miłej niedzieli zycze i pozdrawiam
Dlatego teraz z roku na rok sadzę więcej cebul aby po wielu latch "wstrzemięźliwości" móc cieszyć się ich pięknem i zapachem.
Dlaczego przy ukorzenianiu pędów hortensji do formowania dajesz butelki a nie doniczki ?
Mogłabyś dać zdjęcie poglądowe jak to wygląda ?
Od dość dawna nie sieję roślin jednorocznych aby sezonowo zdobiły rabaty i przenośne donice czy też skrzynki... Tą rolę pełnią koleusy , których kolorowe liście ozdobne są cały czas.
Miłej niedzieli zycze i pozdrawiam
- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudne te koleusy.
Też uwielbiam, ale nie mam gdzie ich przechować przez zimę.
Zwykle zanosiłam do pracy, tylko tam mało sprzyjające roślinom okoliczności (znaczy osoby), choć warunki bardzo dobre.
W zeszłym roku zeżarły mi ślimaki i w tym dokupiłam jednego- bordowego, bo to mój ulubiony.
Tak pięknych, jak u Ciebie to jeszcze nie widziałam.
Też uwielbiam, ale nie mam gdzie ich przechować przez zimę.
Zwykle zanosiłam do pracy, tylko tam mało sprzyjające roślinom okoliczności (znaczy osoby), choć warunki bardzo dobre.
W zeszłym roku zeżarły mi ślimaki i w tym dokupiłam jednego- bordowego, bo to mój ulubiony.
Tak pięknych, jak u Ciebie to jeszcze nie widziałam.
Pozdrawiam,Vivien333
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Witaj Krysiu piękne kolorki mają te koleusy i ładnie ozdabiają. Lilie u Ciebie też śliczne uwielbiam te kwiaty i ich zapach. Szkoda że już to wszystko pomału się kończy i pozostaje czekać na przyszły rok. Pozdrawiam życzę milego wieczorku i odpoczynku.
Pozdrawiam Alicja
- cyma2704
Krysiu koleusy co roku masz zjawiskowo piękne. Limonkowe z czerwonym żyłkowaniem cudne.
Zakładam od dwu lat na pęd plastikową butelkę, bo widać, czy już hortensja się ukorzenia. W doniczce nie można podejrzeć, więc czasem za wcześnie zaglądałam i niszczyłam drobne korzonki.
Pozdrawiam
Zakładam od dwu lat na pęd plastikową butelkę, bo widać, czy już hortensja się ukorzenia. W doniczce nie można podejrzeć, więc czasem za wcześnie zaglądałam i niszczyłam drobne korzonki.
Pozdrawiam
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Krysiu , jestem i nadal z wypiekami na twarzy oglądam cudowne koleuski Robią niesamowite wrażenie. Swoich doglądam skrupulatnie , pięknie rozrośnięte , wybarwione ...ale mimo wszystko obawa , jak poradzą sobie zimą
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Witaj, Krysiu.
Dziękuję za przywołanie pięknego poetyckiego określenia dla lilii , które są moją miłością ogrodową , a które u Ciebie przepięknie zakwitły i zapewne większość z nich rozsiewała swój wspaniały aromat.
A koleusy to już wyłącznie Twoja specjalność , którą podziwiam i której po cichutku zazdroszczę, życząc Ci dalszych sukcesów w ich uprawie. Wszystkie takie okazałe, takie śliczne, że aż dech zapierają.
Dziękuję za przywołanie pięknego poetyckiego określenia dla lilii , które są moją miłością ogrodową , a które u Ciebie przepięknie zakwitły i zapewne większość z nich rozsiewała swój wspaniały aromat.
A koleusy to już wyłącznie Twoja specjalność , którą podziwiam i której po cichutku zazdroszczę, życząc Ci dalszych sukcesów w ich uprawie. Wszystkie takie okazałe, takie śliczne, że aż dech zapierają.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- cyma2704
Krysiu mam nadzieję, że wszystko u Ciebie w porządku.
Wystawiałam koleusy na dwór i od razu myślę o Tobie.
Wystawiałam koleusy na dwór i od razu myślę o Tobie.
- christinkrysia
Witam po prawie rocznej przerwie ... starzeję się i nie zawsze mam siły i chęci na to aby zaistnieć na forum lub gdzie indziej. Do tego ciągle walczę o poprawę wzroku ale medycyna
w moim wypadku już niewiele może mi zaoferować
Takie życie i nic na to nie poradzi ...
bwoj54 - Bogusiu zauważyłam, że Ty też cierpisz na brak czasu i sił bo w Twoim wątku też cisza Pozdrawiam i mam nadzieję, że zima pozwoli nadrobić zaległości.
cyma2704 - Soniu witam i też cieplutko Cie wspominam
Mam nadzieję, że nadal uprawiasz koleusy bo zachwycają swymi barwami.
W tym sezonie odpuściłam sobie większość odmianowych koleusów bo skusiły mnie siewki, szczególnie pań zza południowej granicy.
Dlatego z poprzedniego sezonu zebrałam nasionka bo z kupnych to same pospoliciaki.
Dzięki temu sezon miałam pełen wrażeń
Pokaże kilka z nich
Pozdrawiam i niebawem zjawię się w Waszych ogrodach ( wirtualnie)
w moim wypadku już niewiele może mi zaoferować
Takie życie i nic na to nie poradzi ...
bwoj54 - Bogusiu zauważyłam, że Ty też cierpisz na brak czasu i sił bo w Twoim wątku też cisza Pozdrawiam i mam nadzieję, że zima pozwoli nadrobić zaległości.
cyma2704 - Soniu witam i też cieplutko Cie wspominam
Mam nadzieję, że nadal uprawiasz koleusy bo zachwycają swymi barwami.
W tym sezonie odpuściłam sobie większość odmianowych koleusów bo skusiły mnie siewki, szczególnie pań zza południowej granicy.
Dlatego z poprzedniego sezonu zebrałam nasionka bo z kupnych to same pospoliciaki.
Dzięki temu sezon miałam pełen wrażeń
Pokaże kilka z nich
Pozdrawiam i niebawem zjawię się w Waszych ogrodach ( wirtualnie)