Borówka amerykańska - 12 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Borówka amerykańska - 12 cz.
A co z ziemią w donicach? Wymienia się?
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Borówka przerośnie korzeniami cały pojemnik i jedyne co można zrobić to przesadzić do większego lub do gruntu. Ziemi wymienić się nie da. Już w 15 -20 l pojemniku można śmiało zbierać po 2/3 latach 2-3 kg borówek z krzewu. Borówkę w pojemniku nieco większym należy prowadzić na max. 4 kg. Trzeba ją ciąć mocno i bez obaw. Podam przykład 4 borówek sadzonych do pojemników w 2019 r. 1 rok 0 owoców, 2 rok garstka, 3 rok 10 kg, 4 rok 10 kg i za rok podobnie będzie i tu już muszę interweniować bo w borówce można zaliczyć spadki jak na giełdzie, starsze krzewy wcale nie oznaczają więcej a w szczególności w pojemnikach. Nie wydaję mi się by borówki owocowały do 9 kg, lepiej się nastawić na 2-4 kg ale grubego towaru. Co do zabezpieczania doniczek na zimę to nie mam danych na ten temat ale przesadzając krzew z P9 do 3 l to nie trzeba zabezpieczać? Ale przezorny zawsze ubezpieczony i to moje podejście. Ale dobra nie zabezpieczę w tym roku części i zobaczę czy coś im będzie czy nie.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kocham to Forum i jego Forumowiczów. Kopalnia wiedzy i grono przyjaciół w jednym. Wielkie dzięki
U mnie gleba rodzima to 5,5 pH, mam więc troszkę ułatwione.

-
- Kontakt:
No to Badzia masz pole do popisu z borówkami, jak masz taka glebę
Ja mam pH powyżej 7 . Jak sadziłam swoje 4 szt to musiałam zainwestować w kwaśną ziemie .
Spróbuje w tej dużej kaście jednego krzaczka po uprawiać ,tylko się zastanawiam nad odmianą . Jaka najlepsza będzie do takiej dużej donicy?
Asia

Ja mam pH powyżej 7 . Jak sadziłam swoje 4 szt to musiałam zainwestować w kwaśną ziemie .
Spróbuje w tej dużej kaście jednego krzaczka po uprawiać ,tylko się zastanawiam nad odmianą . Jaka najlepsza będzie do takiej dużej donicy?
Asia
-
- Kontakt:
a mam takie odmiany Diuk, Bonus, Patriot, Bluecrop, to by było coś wybrać ,żeby sie zapylały nawzajem i uzupełniały... 

-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i jeszcze ważna sprawa, a nawet bardzo ważna.
Yogi, przy przesadzaniu rozlużniasz bryłe korzeniową, sadzisz na tę samą głebokosć?
Yogi, przy przesadzaniu rozlużniasz bryłe korzeniową, sadzisz na tę samą głebokosć?
-
Zanim kupię wyjmuje z donicy i oceniam. Powinna być ładnie przerośnięta bryła z korzonkami w różnych odcieniach brązu w tym jasnych. Borówkę sadzi się tak jak rosła, zbyt głębokie sadzenie to błąd. Nie trzeba rozluźniać ani nacinać a w przypadku większych doniczek od C-3 jest to wręcz szkodliwe w mojej ocenie? Należy jeszcze pousuwać pąki i drobne gałązki na dole i ewentualnie w środku. Można prewencyjnie użyć miedzianu. I co się może stać? W wariancie optymistycznym nasza sadzonka wypuści 30-40 cm przyrosty a potem latem wybije od kilku do 10 nawet nowych pędów z karpy. Ale nie zawsze spotka nas takie szczęście. Czasami korzenie zamiast rosnąć zaczynają chorować i nasza sadzonka wygląda dość marnie i można ją łatwo wyjąć z podłoża. Jednak to są skrajne przykłady od najlepszego do najgorszego. Zazwyczaj spotyka nas coś pośredniego, nasza borówka coś tam rośnie i wypuści 1-3 nowe pędy. Mogę polecić odmianę Patriot dla początkujących ponieważ gołym okiem widać co ciąć, to co owocowało marnieje i zasycha a krzew wytwarza pąki na nowych przyrostach. Dla porównania Bluecrop tak się nie zachowuje i często po 3 góra 4 latach działkowiec go przeklina chyba,że go mocno tnie.
Jak rozpoznać, że to Patriot? Na początku lipca pojawią się ogromne nawet ponad 25 mm jagody, które są płaskie i początkowo kwaskowate. Jak nie są takie to zrobili was w balona a piszę to bo sam nie raz tego doświadczyłem.
Jak rozpoznać, że to Patriot? Na początku lipca pojawią się ogromne nawet ponad 25 mm jagody, które są płaskie i początkowo kwaskowate. Jak nie są takie to zrobili was w balona a piszę to bo sam nie raz tego doświadczyłem.
Podają ,że patriot to jest średnio wczesna.
Że owocuje po Duke i Spartan jakoś w połowie lipca i dość długo się ciągnie owocowanie.
Podobno w pierwszych latach patriot nie wydaje tak dużych owoców tylko po 2-3 sezonach. Sam jestem ciekaw z tym ,że pewnie dowiem się dopiero w 24r.
Jak długi czas owocuje Toro i czy owoce mogą długo wisieć po wybarwieniu? Jak oceniacie tą odmianę z tych wielkoowocowych porównując do chandlera ? Mam tu na myśli smak i poziom trudności czy ilość nowych pędów ? Interesuje mnie jeszcze odmiana putte ze względu na swoją odmienność. Jak oceniacie smak ? czy przy powiedzmy około 12-15 krzewach warto sobie nią głowę zawracać?
Że owocuje po Duke i Spartan jakoś w połowie lipca i dość długo się ciągnie owocowanie.
Podobno w pierwszych latach patriot nie wydaje tak dużych owoców tylko po 2-3 sezonach. Sam jestem ciekaw z tym ,że pewnie dowiem się dopiero w 24r.
Jak długi czas owocuje Toro i czy owoce mogą długo wisieć po wybarwieniu? Jak oceniacie tą odmianę z tych wielkoowocowych porównując do chandlera ? Mam tu na myśli smak i poziom trudności czy ilość nowych pędów ? Interesuje mnie jeszcze odmiana putte ze względu na swoją odmienność. Jak oceniacie smak ? czy przy powiedzmy około 12-15 krzewach warto sobie nią głowę zawracać?
Yogibeer,
Może istnieją jakieś klony Patriota. Mój ma jagody kształtu owalnego (ani okrągłe ani płaskie).
Cechą charakterystyczną tej odmiany jest nierównomierne wybarwianie jagód w czasie dojrzewania. Od strony szypułki długo pozostają różowe.
karion,
Toro może powisieć, ma słodsze owoce od Chandlera.
Porównanie odmian jest na http://www.inhort.pl/files/wydawnictwa/ ... Seliga.pdf
Może istnieją jakieś klony Patriota. Mój ma jagody kształtu owalnego (ani okrągłe ani płaskie).
Cechą charakterystyczną tej odmiany jest nierównomierne wybarwianie jagód w czasie dojrzewania. Od strony szypułki długo pozostają różowe.
karion,
Toro może powisieć, ma słodsze owoce od Chandlera.
Porównanie odmian jest na http://www.inhort.pl/files/wydawnictwa/ ... Seliga.pdf
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Sadżcie borówkę Bonus, ma duże owoce
, krzak zdrowy.

-
- Kontakt:
Jak mam rozsypaną kore pod borówkami, zabezpieczy je przed przemarznięciem korzeni?
Mam jeszcze trociny, mogę usypać kopczyki.
Mam jeszcze trociny, mogę usypać kopczyki.
-
- 200p
- Od: 30 lip 2020, o 19:27
To zależy gdzie jest ogród w dolnośląskim.
We Wrocławiu korzenie nie powinne przemarznąć.
W Jaworze borówki wymarzały.
We Wrocławiu uprawiam borówki od 2017.
Nic nigdy nie wymarzło.
Ostatnie azotowanie połowa czerwca.
Grubość niedawno położonej ściółki 3 cm.
We Wrocławiu korzenie nie powinne przemarznąć.
W Jaworze borówki wymarzały.
We Wrocławiu uprawiam borówki od 2017.
Nic nigdy nie wymarzło.
Ostatnie azotowanie połowa czerwca.
Grubość niedawno położonej ściółki 3 cm.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
U mnie jest po -26st. C i borówka nie przemarza, pod krzakiem równo ziemia, bez kopczyków.
-
- Kontakt:
Ok, tylko ze ja swoje sadziłam teraz na jesień , w październiku jakoś.
Maja być u nas na dniach mrozy około -12 stopni, ale ma tez spaść snieg.
Jak zdążę , to trochę posypie trochę trocinami
Asia
Maja być u nas na dniach mrozy około -12 stopni, ale ma tez spaść snieg.
Jak zdążę , to trochę posypie trochę trocinami
Asia
-
Nagrywanie na YT przestało mnie interesować ale zostało parę filmów w tym krótki film o odmianie Patriot i owoc ma 24 mm i 4.2 g. Były większe ale je zjadłem przed nagraniem. Duke jest nieco wcześniejszy i szybciej dochodzi. U Patriota wybarwienia pojawiają się na przełomie czerwca i lipca ale tak naprawdę można je zbierać po 10 lipca przez około 3 tyg. Toro jest fajną odmianą dla amatora, ma bardzo sztywną ,,konstrukcję" i nie zagęszcza się za bardzo oraz prawie nie wymaga cięcia przez kilka lat? Owoce są dość późno jak na Borówkę po 25 lipca, są dość wyrównane i duże 16-22 mm. Zbiór jest dość krótki do 3 tyg. u mnie kończy się w połowie sierpnia. Cechą tej odmiany jest to, że można ją zbierać kiedy prawie wszystkie jagody są niebieskie i nie jest to odmiana do skubania tylko do zebrania na 3 razy. Mi bardzo smakuje, smak dostojniejszy od Bluecropa z charakterystycznym posmakiem słodko-winnym. Nie jest to odmiana dla niecierpliwych bo wtedy zostanie uznana za mało smaczną. Owoce muszą dojść ma krzewie.
Klony borówek są w mojej ocenie dość powszechne ale czesto jest tak. Zamawiam borówkę x a dostaję Patriota, zamawiam odmianę Y a dostaję Denise Blue. Klony też mam odmiany Chandler i Darrow bardzo ciekawe ale maja poważne wady. Ten pierwszy ma mało owoców i jest kwaśny a ten drugi jest bardzo podatny na przemarzanie ale smak owoców ma najlepszy z późnych odmian, rozmiar jagód nawet większy od Chandlera.
W latach 2017-18 powszechnie sprzedawano w sklepach nie odmianę Patriot jako Patriot. Ja mam 2 szt. i napisze co to za borówka-jest późna sierpień do września, jest smaczna od razu jak zrobi się niebieska. Trudna do cięcia, bardzo się zagęszcza i ma tendencję do kulistego pokroju. Ma sztywne pędy szkieletowe ale tworzy dużą ilość cienkich gałązek. Jest plenna a owoce są takich samych rozmiarów tylko te pierwsze są nieco większe 20 mm. Reszta ma 16-18 mm. Krzew obłożony owocami wygląda jak wierzba płacząca ale nie kładzie się. I takie to ,,Patrioty" sprzedawano z etykietą. Winę za nie ponoszą sklepy tylko gdzieś na etapie produkcji coś poszło nie tak.
Klony borówek są w mojej ocenie dość powszechne ale czesto jest tak. Zamawiam borówkę x a dostaję Patriota, zamawiam odmianę Y a dostaję Denise Blue. Klony też mam odmiany Chandler i Darrow bardzo ciekawe ale maja poważne wady. Ten pierwszy ma mało owoców i jest kwaśny a ten drugi jest bardzo podatny na przemarzanie ale smak owoców ma najlepszy z późnych odmian, rozmiar jagód nawet większy od Chandlera.
W latach 2017-18 powszechnie sprzedawano w sklepach nie odmianę Patriot jako Patriot. Ja mam 2 szt. i napisze co to za borówka-jest późna sierpień do września, jest smaczna od razu jak zrobi się niebieska. Trudna do cięcia, bardzo się zagęszcza i ma tendencję do kulistego pokroju. Ma sztywne pędy szkieletowe ale tworzy dużą ilość cienkich gałązek. Jest plenna a owoce są takich samych rozmiarów tylko te pierwsze są nieco większe 20 mm. Reszta ma 16-18 mm. Krzew obłożony owocami wygląda jak wierzba płacząca ale nie kładzie się. I takie to ,,Patrioty" sprzedawano z etykietą. Winę za nie ponoszą sklepy tylko gdzieś na etapie produkcji coś poszło nie tak.