Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy (Schlumbergera) cz.2 - uprawa, pielęgnacja
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy (Schlumbergera) cz.2 - uprawa, pielęgnacja
Niedługo będzie już tylko lepiej Kolejne człony zaczną przypominać grudniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój egzemplarz powinien się nazywać Listopadnik, bo kwitnie w listopadzie. Przynajmniej dotąd tak było...W tym roku, na wiosnę, przesadziłem go do większej doniczki i jak zwykle powędrował na balkon na słoneczko. Rozrósł się pięknie i w październiku wrócił na parapet. A tu chała! Ani jednego pączka. Pierwszy raz.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 sty 2023, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Schlumbergera (Schlumbergera trunctata) Thor Wida
Cześć!
Jest to mój pierwszy post na forum, więc mam ogromną nadzieję, że nie popełnię żadnego błędu dodając go. Zarówno ja, jak i moja mama, od jakiegoś czasu kolekcjonujemy grudniki. Moje pytanie dotyczy konkretnego rodzaju tej rośliny, a mianowicie Schlumbergera Thor Wida. Jest to grunik, który posiada kwiaty w kolorze żółtym z wyraźną, pomarańczową obwódką. Chciałam uprzejmie zapytać, czy ktoś z Was wie coś o tym grudniku, gdzie można go zakupić? Wydaje mi się, że niestety jest to egzemplarz wyjątkowo trudno dostępny, ponieważ do tej pory nie udało nam się spotkać go ani w żadnym sklepie stacjonarnym, ani internetowym.
Pozdrawiam!
Jest to mój pierwszy post na forum, więc mam ogromną nadzieję, że nie popełnię żadnego błędu dodając go. Zarówno ja, jak i moja mama, od jakiegoś czasu kolekcjonujemy grudniki. Moje pytanie dotyczy konkretnego rodzaju tej rośliny, a mianowicie Schlumbergera Thor Wida. Jest to grunik, który posiada kwiaty w kolorze żółtym z wyraźną, pomarańczową obwódką. Chciałam uprzejmie zapytać, czy ktoś z Was wie coś o tym grudniku, gdzie można go zakupić? Wydaje mi się, że niestety jest to egzemplarz wyjątkowo trudno dostępny, ponieważ do tej pory nie udało nam się spotkać go ani w żadnym sklepie stacjonarnym, ani internetowym.
Pozdrawiam!
Dwa tygodnie temu dostałam 3 ukorzenione pędy Schlumbergery. Awaryjnie posadziłam do zwykłej ziemi (nie miałam kaktusowej), bo w zasadzie nie planowałam uprawy tej rośliny. Szybko się zakorzeniła, więc pomyślałam, że wczesną wiosną dostanie odpowiednią ziemię i doniczkę i sobie ją zostawię. Dziś przy podlewaniu zauważyłam, że coś wyrasta ze szczytów pędów. Czyżby pąki...jest to przecież takie maleństwo dopiero posadzone, a najdłuższy pęd nie ma nawet 10 cm. Co o tym sądzicie
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gratulacje. Pąk kwiatowy.
Nie ruszaj roślinki i nie przekręcaj doniczki, bo mogą zrzucić pąki kwiatowe
Nie ruszaj roślinki i nie przekręcaj doniczki, bo mogą zrzucić pąki kwiatowe
Dziękuję
Pąki są na wszystkich pędach. Nie wiem jaki kolor i czy to Grudnik, czy Wielkanocnik, bo nie wiem kiedy zakwitnie - będzie niespodzianka. Ma już miejsce docelowe, żeby nie ruszać.
Pąki są na wszystkich pędach. Nie wiem jaki kolor i czy to Grudnik, czy Wielkanocnik, bo nie wiem kiedy zakwitnie - będzie niespodzianka. Ma już miejsce docelowe, żeby nie ruszać.
Pozdrawiam:)
Niestety nie ma czego gratulować - pąki opadają mimo, że nie dotykam. Roślinka nie ma siły, bo jest za młoda. Jedynie na najdłuższym, rozwidlonym pędzie ostał się jeden pączek i rośnie - więc jest nadzieja, że rozkwitnie. Rozpoznałam i jest to Grudnik o różowych kwiatach.
Pozdrawiam:)
- Katarzyna260
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lis 2022, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To niech teraz zdrowo rośnie,do grudnia ma czas Na pocieszenie, ja swojego nabyłam całkiem niedawno i stało się to, czego się spodziewałam... Zmiana miejsca i tylko ostał się jeden pąk Cóż i mój do grudnia ma czas
"To nie wiek decyduje o tym, kto jest wredną świnią, tylko osobowość."-Natasza Socha