A jednak kaktusy 2 - barbra13
Re: A jednak kaktusy 2 - barbra13
Przepiękne kwiaty A skoro te lubelskie wystawy takie fajne... to może się za rok na jakąś wybiorę
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- Arkadius121
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale cudeńka pokazujesz,można się zapatrzeć i zarazić ale ja nie mam ręki do kaktusów a Tobie takiej rączki tylko pozazdrościć
Udanych hodowli i miłego wieczoru.
Udanych hodowli i miłego wieczoru.
Heniu dziękuję.
Piotr, koniecznie musisz się wybrać.
Arkadiusz, bardzo dziękuję za miłe słowa.
Nie wiem jak to możliwe, ale to koniec lata , za szybko.
Na zakończenie sezonu cereus sprawił mi niespodziankę i zakwitł, kwiat zauważyłam przypadkiem, to było chyba z tydzień temu.
A to dzisiejsze zdjęcia, było jeszcze trochę słońca, co niektóre kaktusy pożytecznie wykorzystały
Wrzesień na razie mamy chłodny, ale liczę na poprawę, choćby krótką.
Wiem, wiem .hen_s pisze:Naprawdę nie wiesz? Wiele by pisać...barbra13 napisał(a):
To ciekawe, że krajowi kaktusiarze tak lgną do lubelskich
Piotr, koniecznie musisz się wybrać.
Arkadiusz, bardzo dziękuję za miłe słowa.
Nie wiem jak to możliwe, ale to koniec lata , za szybko.
Na zakończenie sezonu cereus sprawił mi niespodziankę i zakwitł, kwiat zauważyłam przypadkiem, to było chyba z tydzień temu.
A to dzisiejsze zdjęcia, było jeszcze trochę słońca, co niektóre kaktusy pożytecznie wykorzystały
Wrzesień na razie mamy chłodny, ale liczę na poprawę, choćby krótką.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne widoki ze swojej kolekcji pokazujesz - tylko dlaczego tak rzadko??
Przecież masz piękne rośliny, doskonale wyglądają, kwitną, zadziwiają swoją widoczną witalnością.
Ja jestem zawsze pod wrażeniem!
Tym razem absolutnym numerem jeden dla mnie jest cereus (fma. monstrosa - przynajmniej na takiego wygląda). Te rośliny bardzo rzadko można zobaczyć z kwiatami a u Ciebie - proszę! - jest!
Kolekcja w promieniach słońca urokliwa, szczególnie urzekająca parodia na pierwszym planie. TO mi się podoba.
Przecież masz piękne rośliny, doskonale wyglądają, kwitną, zadziwiają swoją widoczną witalnością.
Ja jestem zawsze pod wrażeniem!
Tym razem absolutnym numerem jeden dla mnie jest cereus (fma. monstrosa - przynajmniej na takiego wygląda). Te rośliny bardzo rzadko można zobaczyć z kwiatami a u Ciebie - proszę! - jest!
Kolekcja w promieniach słońca urokliwa, szczególnie urzekająca parodia na pierwszym planie. TO mi się podoba.
- Arkadius121
Piękne te z Powsina ale Twoje kaktusy biją je na głowę.Super kwitnienia,kolory od których można dostać zawrotu głowy
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Henryku, bardzo dziękuję, no rzadko coś pokazuję, przyznaję się do lenistwa . Może przyszły sezon będzie lepszy, a na razie coś tam wstawiam z zaległych zdjęć, tegorocznych oczywiście.
Te trzy pierwsze ślicznotki to od Ciebie .
Zuza, dziękuję, to bardzo duża niespodzianka, bo w ogóle nie widziałam pąka, roślina gdzieś tam stała w kącie i zobaczyłam dopiero, jak zakwitła. Dobrze, że to był ranek, to jeszcze zdążyłam sfotografować.
Arku, dziękuję, czasem i ja dostaję zawrotów głowy, jak fotografuję na słońcu .
Echinopsis hybr, 'Spring Blush '
EH Tino x EH Gräser Nr6
Epiphyllum 'Feuerzauber'
Hoje, z których jestem dumna, bo w ciągu kilku miesięcy ukorzeniły się (jednowęzłowe sadzonki) I całkiem nieźle urosły.
hoja vitellinoides
hoja pentaphlebia
hoja villosa Cao Dang, Vietnam - długo nie chciała mi się ukorzenić, potem gniła z góry i od dołu, został tylko listek z milimetrem łodygi, ukorzeniła się w końcu przełożona do mchu (na starym liściu widać ślady topsinu)
A to kwitnąca Sansevieria kirkii v.pulchra 'Coppertone ', kiedyś to była rzadka roślina, teraz dość często spotykana
Kwitnące S.concinna, dwie różne, wg mnie mają jedne z ładniejszych kwiatów.
Mój zbiorek sansewierii nadal pozostaje niewielki, bo teraz to jakieś szaleństwo cenowe zapanowało , pojawia się dużo roślin z Indonezji, dla mnie taki wydatek jest nie do przełknięcia. Ciekawe, że niektóre gatunki , które można było niedawno kupić dość tanio, teraz importowane kosztują krocie.
Te trzy pierwsze ślicznotki to od Ciebie .
Zuza, dziękuję, to bardzo duża niespodzianka, bo w ogóle nie widziałam pąka, roślina gdzieś tam stała w kącie i zobaczyłam dopiero, jak zakwitła. Dobrze, że to był ranek, to jeszcze zdążyłam sfotografować.
Arku, dziękuję, czasem i ja dostaję zawrotów głowy, jak fotografuję na słońcu .
Echinopsis hybr, 'Spring Blush '
EH Tino x EH Gräser Nr6
Epiphyllum 'Feuerzauber'
Hoje, z których jestem dumna, bo w ciągu kilku miesięcy ukorzeniły się (jednowęzłowe sadzonki) I całkiem nieźle urosły.
hoja vitellinoides
hoja pentaphlebia
hoja villosa Cao Dang, Vietnam - długo nie chciała mi się ukorzenić, potem gniła z góry i od dołu, został tylko listek z milimetrem łodygi, ukorzeniła się w końcu przełożona do mchu (na starym liściu widać ślady topsinu)
A to kwitnąca Sansevieria kirkii v.pulchra 'Coppertone ', kiedyś to była rzadka roślina, teraz dość często spotykana
Kwitnące S.concinna, dwie różne, wg mnie mają jedne z ładniejszych kwiatów.
Mój zbiorek sansewierii nadal pozostaje niewielki, bo teraz to jakieś szaleństwo cenowe zapanowało , pojawia się dużo roślin z Indonezji, dla mnie taki wydatek jest nie do przełknięcia. Ciekawe, że niektóre gatunki , które można było niedawno kupić dość tanio, teraz importowane kosztują krocie.
- hen_s
Absolutnie rewelacyjny pokaz!
Dlaczego tak rzadko?!
Po pierwsze i najładniejsze: hybrydy echinopsisa. Oba śliczne, na pewno warte uwagi, pokazania i podziwu!
EH Tino x EH Gräser Nr. 6 /RAB 2008-104/ - o dziwo - ładniejszy!
Po drugie również pięknie choć zupełnie inaczej - hoje. Już myślałem że reprezentowane tylko u mnie a tu proszę - Koleżanka się ujawniła z TAKIMI egzemplarzami!
hoja vitellinoides - jest i u mnie, bardzo ekspansywna ale przez to okazała i piękna.
hoja pentaphlebia - rzadka w kolekcjach, piękna.
hoja villosa Cao Dang, Vietnam - tej nie znam a szkoda bo robi wrażenie i jak widzę do najmniejszych nie należy!
Mam nieco podobną sp. Tam Dao (duży liść) i zawsze była ozdobą kolekcji.
Po trzecie i wcale nie gorsze - sansevierie.
Tych kilka sztuk (dzięki Tobie Basiu) jest i u mnie ale przecież nie aż tak spektakularnie piękne no i do tego kwitnące!
Sansevieria kirkii var. pulchra 'Coppertone ' - do pozytywnego pozazdroszczenia choćby ze względu na kolor, kształt i strukturę liści.
2x Sansevieria concinna - ta może nie tak ładna jako roślina ale z kwiatem... Cóż, dla mnie po prostu bomba!
A jako uzupełnienie Epiphyllum hybr. 'Feuerzauber' i... chyba każdy by chciał mieć takie "uzupełnienie".
Co pisać - jestem pełen podziwu za kunszt z jakim prowadzisz swoje rośliny. Nie każdy tak może i tak potrafi...
Brawo!
Dlaczego tak rzadko?!
Po pierwsze i najładniejsze: hybrydy echinopsisa. Oba śliczne, na pewno warte uwagi, pokazania i podziwu!
EH Tino x EH Gräser Nr. 6 /RAB 2008-104/ - o dziwo - ładniejszy!
Po drugie również pięknie choć zupełnie inaczej - hoje. Już myślałem że reprezentowane tylko u mnie a tu proszę - Koleżanka się ujawniła z TAKIMI egzemplarzami!
hoja vitellinoides - jest i u mnie, bardzo ekspansywna ale przez to okazała i piękna.
hoja pentaphlebia - rzadka w kolekcjach, piękna.
hoja villosa Cao Dang, Vietnam - tej nie znam a szkoda bo robi wrażenie i jak widzę do najmniejszych nie należy!
Mam nieco podobną sp. Tam Dao (duży liść) i zawsze była ozdobą kolekcji.
Po trzecie i wcale nie gorsze - sansevierie.
Tych kilka sztuk (dzięki Tobie Basiu) jest i u mnie ale przecież nie aż tak spektakularnie piękne no i do tego kwitnące!
Sansevieria kirkii var. pulchra 'Coppertone ' - do pozytywnego pozazdroszczenia choćby ze względu na kolor, kształt i strukturę liści.
2x Sansevieria concinna - ta może nie tak ładna jako roślina ale z kwiatem... Cóż, dla mnie po prostu bomba!
A jako uzupełnienie Epiphyllum hybr. 'Feuerzauber' i... chyba każdy by chciał mieć takie "uzupełnienie".
Co pisać - jestem pełen podziwu za kunszt z jakim prowadzisz swoje rośliny. Nie każdy tak może i tak potrafi...
Brawo!
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Podziwiam kwitnące Sansevierie, po raz pierwszy mam okazję zobaczyć kwiaty tych pięknych roślin Echinopsis hybrydy kwitną wspaniale, a i latem widzę Basiu, że było kwitnąco, czyli sezon udany, jak co roku. Ja nadal czekam na kwiaty Acanthocalycium ferrari, Twoje super
- emerald
- Od: 29 lut 2012, o 13:40
Kwiaty sansewierii wystrzałowe Ja kibicuję mojej metalice. Kupiłam odnóżkę - dwa marne liście (dosyć drogo), i niedawno wypuściła trzeci
Pozdrawiam, Zuza
- Arkadius121
Kolejne oszałamiające wprost kwitnienia kaktusów i kolory kwiatów
Kwitnąca sansewieria niczym kwiat jednej nocy-unikatowa
Pozdrawiam serdecznie
Kwitnąca sansewieria niczym kwiat jednej nocy-unikatowa
Pozdrawiam serdecznie
- hen_s
Piękne rośliny, piękne marzenia.