MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9
Uważam, że jednak warto włożyć trochę swojej pracy w wsparciu natury o dodatkowe owady które są dla nas bardzo pożądane.Niestety na przestrzeni 20 lat obserwuję, że owadów ubywa! Nie ma już tego buczenia jak by linie wysokiego napięcia grały w czasie kwitnięcia akacji czy lip. Aby usłyszeć te ,,buczenie" trzeba podejść do drzew. Takie drobne niuanse a jednak zauważalne. W pewnym okresie na przestrzeni paru lat moje drzewa owocowe prawie nie owocowały. Jakoś wytłumaczyłam sobie ,że to przez te przymrozki dopóki nie trafiłam na informację o dzikich pszczołach. Spróbowałam je hodować i cud- moje drzewka uginają się od owoców. Co parę lat dokupuję kokony. Nie wiem dlaczego, ale u mnie hodowla w porównaniu z innymi hodowcami tak się nie rozrasta. Co do wczesnych oblatywań bąków to są, ale można je policzyć na sztuki. Obserwuję je na jagodzie kamczackiej.Niestety mamy teraz takie czasy, że wszędzie rośnie nawłoć, niecierpek zagłuszające wszystko lub wykoszone trawniki nie wspominając o rolnikach którzy pryskają w czasie oblotu owadów.
Najciekawsze u mnie w tym roku było to, że bardzo dużo rurek w różnych punktach miałam zasiedlone przez bardzo malutkie czarne mrówki. Jak rozłupywałam rurki to wręcz wysypywały się. Czy towarzystwo ich może zniechęcać pszczoły do zalepiania rurek?
Najciekawsze u mnie w tym roku było to, że bardzo dużo rurek w różnych punktach miałam zasiedlone przez bardzo malutkie czarne mrówki. Jak rozłupywałam rurki to wręcz wysypywały się. Czy towarzystwo ich może zniechęcać pszczoły do zalepiania rurek?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stachu 56, pewnie to do mnie był ten wpis, ja nie marudzę.
.

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pamiętam i nie zapomnę kwitnącego „brzęczącego” przydomowego sadu, ogromnej „drgającej i buczącej” od pszczół lipy i tego pięknego zapachu, w polach żółtego rzepakowego kwiecia. A teraz? Stoję pod kwitnącą czereśnią czy wiśnią i wypatruję jakiejś pszczółki!
Jak tak dalej pójdzie , będziemy z pędzelkami latać po drzewach i zapylać.
I właśnie dlatego mam małą hodowlę na własne potrzeby i najbliższych sąsiadów. I się cieszę. Mam kokony, trzcinę, będą pszczółki, i owoce - jak dobrze pójdzie.
Jak tak dalej pójdzie , będziemy z pędzelkami latać po drzewach i zapylać.
I właśnie dlatego mam małą hodowlę na własne potrzeby i najbliższych sąsiadów. I się cieszę. Mam kokony, trzcinę, będą pszczółki, i owoce - jak dobrze pójdzie.

Pozdrawiam! Gienia.
Jolek,
W pierwszym roku naokoło 100 rurek trzcinowych zamurowanych zostało tylko 30. Największy problem miałem właśnie z mrówkami (za późno obsmarowałem towotem słupki na których stały uliki).
https://www.e-sadownictwo.pl/artykuly/p ... -ogrodowej
Trzeba wiedzieć, że jeśli koło ula „kręcą się” mrówki, to bardzo prawdopodobne, że wyniosą z gniazd zarówno pyłek, jak i larwy. Aby ochronić ul przed mrówkami, możemy dolny odcinek słupa zakleić taśmą dwustronną – mrówki będą się do niej przyklejać. Dobrze sprawdza się także rozwiązanie ze smarem, którym możemy posmarować słupek.
W pierwszym roku naokoło 100 rurek trzcinowych zamurowanych zostało tylko 30. Największy problem miałem właśnie z mrówkami (za późno obsmarowałem towotem słupki na których stały uliki).
https://www.e-sadownictwo.pl/artykuly/p ... -ogrodowej
Trzeba wiedzieć, że jeśli koło ula „kręcą się” mrówki, to bardzo prawdopodobne, że wyniosą z gniazd zarówno pyłek, jak i larwy. Aby ochronić ul przed mrówkami, możemy dolny odcinek słupa zakleić taśmą dwustronną – mrówki będą się do niej przyklejać. Dobrze sprawdza się także rozwiązanie ze smarem, którym możemy posmarować słupek.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
U mnie ulik stał na 4 nogach. Każdą obsypywałem fusami kawy z expresu. Usypywałem takie kopczyki. Mrówki trzymały się z daleka ale przylatywały pszczoły miodne, coś je zwabiało.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Witam wszystkich w nowym sezonie 2023 r łupię i końca nie widać . Ja łupię co roku wszystko ale cały czas mam roztocza i inne pasożyty tylko w mniejszości do kokonów .3 sezony temu zostawiłem wiązkę trzciny pod dachem altany nic z nią nie robiłem po 3 sezonach rozłupałem i okazało się że z dużej wiązki miałem 15 kokonów( 15 sztuk gdzie powinno być 500 szt) reszta ro pleśń i roztocza.Piszę do Tych co chcą rozrostu swojej pszczelej rodziny to trochę pracy trzeba wykonać,nowe rurki i łupanie i wzrost liczebności murowany. 

Pozdrawiam zagiel
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 cze 2013, o 10:58
Zakończyłem łuskanie kokonów. To zdecydowanie był u mnie najlepszy sezon od kiedy zacząłem hodować Murarkę. Z wystawionych około 1200 kokonów ogrodowej i 50 rogatej wyłuskałem 12300 ogrodowej i 91 rogatej z rurek trzcinowych i plastikowej formatki. Bardzo mało było w tym roku pasożytów. Na najbliższy sezon szykuję głównie formatki bo ciężko u mnie o trzcinę a ta, którą kupowałem nie spełnia moich wymagań przez niewłaściwe cięcie.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 sty 2023, o 21:43
Cześć! Witam wszystkich - to mój 1. wpis na tym forum i wypada pomachać do wszystkich
W kontekście murarki - w tym roku wchodzę w hodowlę w małej skali, niebawem otrzymam 100 kokonów i 500 rurek trzcinowych.
Jak sądzicie - jakie wymiary powinien mieć domek, chcę go wykonać we własnym zakresie (z desek po budowie domu)?

W kontekście murarki - w tym roku wchodzę w hodowlę w małej skali, niebawem otrzymam 100 kokonów i 500 rurek trzcinowych.
Jak sądzicie - jakie wymiary powinien mieć domek, chcę go wykonać we własnym zakresie (z desek po budowie domu)?
Pierwsze dwa uliki zrobiłem na 35 cm, bo taka była maksymalna długość naciętych rurek. Po tegorocznych doświadczeniach zrobię kolejne głębokie na 25cm.
Przy cięciu wysokiej na 4-5 metrów trzciny zauważyłem, że najlepsze rurki są na dole. Grube, o średnicy 8-10mm i mają międzywęźla poniżej 20cm.
Z części środkowej są łatwiejsze do obróbki ale dłuższe. W tym roku ze środka będę wybierał te o średnicy 6-8mm i poskracam do 20cm.
Cytat z https://www.e-sadownictwo.pl/artykuly/p ... od-podstaw
Najbardziej efektywnym rozwiązaniem jest nacięcie rurek o długości około 20 cm. Dłuższych murarka nie wykorzysta w całości. Koniecznie zwróćmy również uwagę na średnicę rurek – im szersza, tym lepsza. Z cienkich rurek, o średnicy od 5 do 6 mm wylęgnie się większa liczba samców, a na tym nam nie zależy. W tych od 6 do 7 mm uzyskamy równowagę pomiędzy płciami, a najlepszym rozwiązaniem są rurki o średnicy 8 mm, bo w z nich wylęgną się w przewadze samice.
Przy cięciu wysokiej na 4-5 metrów trzciny zauważyłem, że najlepsze rurki są na dole. Grube, o średnicy 8-10mm i mają międzywęźla poniżej 20cm.
Z części środkowej są łatwiejsze do obróbki ale dłuższe. W tym roku ze środka będę wybierał te o średnicy 6-8mm i poskracam do 20cm.
Cytat z https://www.e-sadownictwo.pl/artykuly/p ... od-podstaw
Najbardziej efektywnym rozwiązaniem jest nacięcie rurek o długości około 20 cm. Dłuższych murarka nie wykorzysta w całości. Koniecznie zwróćmy również uwagę na średnicę rurek – im szersza, tym lepsza. Z cienkich rurek, o średnicy od 5 do 6 mm wylęgnie się większa liczba samców, a na tym nam nie zależy. W tych od 6 do 7 mm uzyskamy równowagę pomiędzy płciami, a najlepszym rozwiązaniem są rurki o średnicy 8 mm, bo w z nich wylęgną się w przewadze samice.
-
kasztek zrób taki domek,boki o 10 cm dłuższy niż rurki i daszek taki by deszcz nie zaciekał,a rurki nie dłuższe niż 25 cm to max ja mam 15 do 20 cm u mnie to max wysokość To już jak chcesz. 

Pozdrawiam zagiel
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 sty 2023, o 21:43
Czołem! Dzięki za odzew.
Nazbierałem dzisiaj trochę desek 25mm, z odzysku. Do docięcia i przeszlifowania.
Wstępnie wyliczyłem, że wymiary wewnętrzne to:
- szerokość 40cm,
- wysokość 30cm,
- głębokość 30cm.
Deseczki są nieco zabrudzone mleczkiem betonowym - do przeszlifowania. Warto byłoby to czymś dodatkowo zaimpregnować. Tutaj pytanie, co polecacie?
Nazbierałem dzisiaj trochę desek 25mm, z odzysku. Do docięcia i przeszlifowania.
Wstępnie wyliczyłem, że wymiary wewnętrzne to:
- szerokość 40cm,
- wysokość 30cm,
- głębokość 30cm.
Deseczki są nieco zabrudzone mleczkiem betonowym - do przeszlifowania. Warto byłoby to czymś dodatkowo zaimpregnować. Tutaj pytanie, co polecacie?
Używam najtańszego impregnatu akrylowego. Nadaje się także na drewno szorstkie.
-
Pozdrawiam zagiel
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Nie długo przyjdą do mnie kokonki , 200 szt. Pan mówił ,że przechowuje się je w lodówce , a w marcu na początku? rozsypuje sie je na działce.
Chciała bym im zrobić domek , ale nie wiem ile kupić rurek
będę wdzięczna za małe szkolenie

Asia
-
- 200p
- Od: 11 cze 2018, o 14:46
Jak to rozsypuje się na działce to nie nasiona.