Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 wrz 2022, o 13:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
Cześć, Zauważyłam, że mój aloes drzewiasty ostatnio coś niedomaga. Liście się zwijają i lekko żółkną na końcach. Mam ten aloesjuż jakiś czas. Został po moim Tacie, który odszedł 2 lata temu. Był w mniejszej doniczce i w kwietniu z racji tego, że zaczął właśnie tak trochę marnieć postanowiłam przesadzić. Po przesadzeniu wypuścił bardzo dużo nowych korzonków o zdrowiej zielonej barwie. Teraz korzonki są brązowe. Podlewałam go raczej oszczędnie, ziemia jest do kaktusów zmieszana z piaskiem itd. Wiec chyba ok. Przelałam czy przesuszyłam? Teraz jest świeżo podlany. Przesadzić go znowu? Korzenie wychodzą otworami u dołu. Swoi na codzień w osłonce. W pokoju, który jest nieźle doświetlony. Co robić?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To proste, przeczytać wątek.
Aloes, jak i inne sukulenty preferuje bardzo przepuszczalne podłoże, czyli mieszankę ziemi i żwirku albo perlitu (piasku nie używaj) w proporcji około 1:2.
Ponadto doniczka powinna stać na podstawce, a nie włożona do ciasnej osłonki - jak korzenie mają oddychać?
Posadź do normalnej nieprzeźroczystej doniczki z odpływem.
Trzecia sprawa, sukulenty w okresie wiosna lato akurat podlewamy obficie w przeciwieństwie do okresu jesienno-zimowego, kiedy rośliny te przechodzą okres spoczynku. Zasada podczas pierwszego okresu, całe podłoże powinno przeschnąć przed kolejnym podlaniem, w przypadku drugiego podlewamy góra raz na 3 - 4 tygodnie.
Czwarta, stanowisko powinno być na słonecznym parapecie, a nie na szafce/stole/regale w większej odległości od okna.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni.
Aloes, jak i inne sukulenty preferuje bardzo przepuszczalne podłoże, czyli mieszankę ziemi i żwirku albo perlitu (piasku nie używaj) w proporcji około 1:2.
Ponadto doniczka powinna stać na podstawce, a nie włożona do ciasnej osłonki - jak korzenie mają oddychać?
Posadź do normalnej nieprzeźroczystej doniczki z odpływem.
Trzecia sprawa, sukulenty w okresie wiosna lato akurat podlewamy obficie w przeciwieństwie do okresu jesienno-zimowego, kiedy rośliny te przechodzą okres spoczynku. Zasada podczas pierwszego okresu, całe podłoże powinno przeschnąć przed kolejnym podlaniem, w przypadku drugiego podlewamy góra raz na 3 - 4 tygodnie.
Czwarta, stanowisko powinno być na słonecznym parapecie, a nie na szafce/stole/regale w większej odległości od okna.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 wrz 2022, o 13:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo dziękuje, czytałam wcześniejsze przypadki na forum, ale zależało mi, żeby ktoś go obejrzał
Zastosuje sie do wszystkich zaleceń.
Może to głupie pytanie, ale sprawdzając stan korzeni na co mam zwrócić uwagę?
Ostatnio jak go przesadzałam korzenie były totalnie wbite w piaskową bryłę. Mój Tata trzymał ten aloes w doniczce bez odpływu... I to się tam wszystko zakisiło. Jak będą wyglądały nieprawidłowe korzenie?
Zastosuje sie do wszystkich zaleceń.
Może to głupie pytanie, ale sprawdzając stan korzeni na co mam zwrócić uwagę?
Ostatnio jak go przesadzałam korzenie były totalnie wbite w piaskową bryłę. Mój Tata trzymał ten aloes w doniczce bez odpływu... I to się tam wszystko zakisiło. Jak będą wyglądały nieprawidłowe korzenie?
- norbert76
Martwe korzenie, to suche pomarszczone albo pogniłe maślące się.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Aloes, jak każdy sukulent, magazynuje wodę w liściach. Jak liść gruby i pękaty, to podlewać nie trzeba, bo ma dość wody w liściach. Jak liść cienki i zwijający się, to należy podlać, bo inaczej zaczną zasychać..
Cześć, wracam z moim okazem który ostatnio zaczął niedomagać,
Niestety - przyszła zima i jedyne stanowisko słoneczne dla niego to parapet okna które często się otwiera i wietrzy - co prawda nie ma aktualnie mrozów ale nie ukrywam, że mógł złapać nieco "zimnego" powietrza.
Niestety - albo stoi na tym parapecie albo po ciemku bo nie mam innego słonecznego miejsca.
Jeżeli chodzi o podłoże itp. to wszystko robię z wskazówkami z forum -nie było problemu aż do ostatniego miesiąca(?) ,
Podlewany był : 15.09 , 14.11 i 23.12 (tutaj wspomogłem go nieco nawozem do sukulentów - według instrukcji)
Dodatkowe pytanie : usychają największemu okazowi dolne liście i po jakimś czasie odpadają - pomagać mu w tym i ucinać liście czy zostawić jak jest?
Niestety - przyszła zima i jedyne stanowisko słoneczne dla niego to parapet okna które często się otwiera i wietrzy - co prawda nie ma aktualnie mrozów ale nie ukrywam, że mógł złapać nieco "zimnego" powietrza.
Niestety - albo stoi na tym parapecie albo po ciemku bo nie mam innego słonecznego miejsca.
Jeżeli chodzi o podłoże itp. to wszystko robię z wskazówkami z forum -nie było problemu aż do ostatniego miesiąca(?) ,
Podlewany był : 15.09 , 14.11 i 23.12 (tutaj wspomogłem go nieco nawozem do sukulentów - według instrukcji)
Dodatkowe pytanie : usychają największemu okazowi dolne liście i po jakimś czasie odpadają - pomagać mu w tym i ucinać liście czy zostawić jak jest?
- norbert76
Zimą sukulentów się nie nawozi, tutaj nie należy się sugerować co pisze producent na opakowaniu, bo jemu zależy na sprzedaży.
Sukulenty z powodu małej ilości słońca, a w zasadzie praktycznie w ogóle, przechodzą okres spoczynku. W wątku wielokrotnie był omawiany jak należy pielęgnować te rośliny w tym okresie. Zmiany to najprawdopodobniej skutek właśnie zbędnego nawozu. Zostaw jak jest i dopiero gdy roślina nie podejmie wzrostu, czyli gdzieś dopiero w marcu, żadnego nawozu. W ogóle sukulenty nawet w okresie wegetacji nawozisz góra raz w miesiącu, a nawet można co 2.
Najstarsze liście usuwasz normalnie jak wyschną, roślinie są już zbędne.
Sukulenty z powodu małej ilości słońca, a w zasadzie praktycznie w ogóle, przechodzą okres spoczynku. W wątku wielokrotnie był omawiany jak należy pielęgnować te rośliny w tym okresie. Zmiany to najprawdopodobniej skutek właśnie zbędnego nawozu. Zostaw jak jest i dopiero gdy roślina nie podejmie wzrostu, czyli gdzieś dopiero w marcu, żadnego nawozu. W ogóle sukulenty nawet w okresie wegetacji nawozisz góra raz w miesiącu, a nawet można co 2.
Najstarsze liście usuwasz normalnie jak wyschną, roślinie są już zbędne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Odpowiadając bezpośrednio nie cytujemy. Iwona
Dzięki za odpowiedź - aczkolwiek uważam że problemy zaczęły się przed podaniem nawozu
Niestety - sytuacja postępuje i liście są coraz bardziej żółte i więcej jest tej żółci.
Dzięki za odpowiedź - aczkolwiek uważam że problemy zaczęły się przed podaniem nawozu
Niestety - sytuacja postępuje i liście są coraz bardziej żółte i więcej jest tej żółci.
- norbert76
No to musisz poprawić warunki uprawy. Roślina nie może być narażona na podmuchy zimnego powietrza, a również na częste przestawianie...
Zapewnij stabilne warunki i tyle.
Zapewnij stabilne warunki i tyle.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Cześć
Zrobiłem jak sugerowałeś , do wyboru mam dwa parapety przestawiłem na ten przy którym nie otwieram okna ale który jest nad kaloryferem który cały czas pracuje.
Niestety - problem się pogarsza , mam wrażenie że liście wykręca coraz bardziej i coraz więcej zaczyna ich "usychać" - szczególnie dolne liście.
Przepraszam za jakość zdjęć , syfiasty aparat...
Zrobiłem jak sugerowałeś , do wyboru mam dwa parapety przestawiłem na ten przy którym nie otwieram okna ale który jest nad kaloryferem który cały czas pracuje.
Niestety - problem się pogarsza , mam wrażenie że liście wykręca coraz bardziej i coraz więcej zaczyna ich "usychać" - szczególnie dolne liście.
Przepraszam za jakość zdjęć , syfiasty aparat...
- norbert76
No dobra, ale co Ty chcesz od tego Aloesu?
Przecież wygląda całkowicie w porządku. A to, że odrzuca najstarsze liście to normalne. Aloesy to z reguły są w zasadzie drzewa, więc z czasem tworzą pień. Dodajmy jeszcze, że w obecnym okresie jest mało słońca więc roślina może nieco przyśpieszyć odrzucanie starych liści. Na wiosnę powinno wszystko wróci do normy.
Gdyby to dotyczyło młodych liści, to wtedy można mówić o problemie.
Szkoda, że od razu nie wrzuciłeś zdjęcia całej rośliny...
Przecież wygląda całkowicie w porządku. A to, że odrzuca najstarsze liście to normalne. Aloesy to z reguły są w zasadzie drzewa, więc z czasem tworzą pień. Dodajmy jeszcze, że w obecnym okresie jest mało słońca więc roślina może nieco przyśpieszyć odrzucanie starych liści. Na wiosnę powinno wszystko wróci do normy.
Gdyby to dotyczyło młodych liści, to wtedy można mówić o problemie.
Szkoda, że od razu nie wrzuciłeś zdjęcia całej rośliny...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie , chciałam się Was zapytać o jedną rzecz . Czy spotkaliście się z aloe vera ver chinesis? Ponoć jest bardzo podobny do zwykłego aloe very . Mam dwa aloesy i różnią się od siebie . Jeden ma mniej białych plam i nie wytwarza odrostów, drugi ma więcej białych plam i wytwarza odrosty od kiedy miał pół roku . Ten drugi podejrzewam że to właśnie jest ten chinesis.
Pozdrawiam Anna