Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.4 (2022 i 2023r.r.)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.4
W Polsce liczymy od wysadzenia rozsady prawda, natomiast Rosjanie liczą od kiełkowania? Sam postaram się, o ile czas i możliwości pozwolą, liczyć w tym sezonie od zakwitnięcia kwiatu do dojrzewania pomidora, gdyż mam wrażenie, że od wysadzenia rozsady trochę nie dokładne bo jeden wysieje w lutym i rozsadę mam gotową w połowie kwietnia, a drugi wysieje w połowie marca i rozsadza początkiem maja gotowa.
Swoją drogą czeka mnie dość trudne zadanie logistyczne, gdyż mam zaplanowane 40 odmian ... Jak pomieścić taką ilość rozsady i nie pomieszać.
Swoją drogą czeka mnie dość trudne zadanie logistyczne, gdyż mam zaplanowane 40 odmian ... Jak pomieścić taką ilość rozsady i nie pomieszać.
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dla przykładu Betalux w Rosji ma opis 95dni tak dla porównania
40 odmian? Ja będę miał kilka razy więcej
Pierwsze siewki dziś się pokazały mi dwóch odmian micro które siałem 1 stycznia, są wysiane testowo w celu sprawdzenia ziemi i nawożenia zanim wszystkie zacznę siać.
40 odmian? Ja będę miał kilka razy więcej
Pierwsze siewki dziś się pokazały mi dwóch odmian micro które siałem 1 stycznia, są wysiane testowo w celu sprawdzenia ziemi i nawożenia zanim wszystkie zacznę siać.
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Potrzebuje jakieś fajne 2 odmiany pomidorów płożących. Chce je zasadzić w gruncie, wysciolkowac słoma i niech sobie radzą
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Darek, wypróbuj Karlika Mongolskiego aka Dwarf Mongolian.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dni nigdy nie liczyłam . Z moich obserwacji rozsada karłów jak np. Ijuńskiego potrzebuje więcej czasu by była gotowa do
wysadzenia niż np. rozsada Białej Wiśni .
Ijuński był zawsze wcześniejszy niż Biała Wiśnia a to dlatego , że Ijuńskiego sieję w styczniu a Białą Wiśnię
marcu .
A tak serio , Biała Wiśnia ( białe serce ) z moich obserwacji jest średnio wczesna , nie pęka nawet jesienią ,raczej zdrowa. Na póżniejsze
zbiory jak najbardziej się nadaje .
Nocna Świeca podobny czas owocowania do Białej Wiśni .
Z płożących pomidorów pierwszy jaki mi przyszedł do głowy to Mongolski Karlik , smak średni .
wysadzenia niż np. rozsada Białej Wiśni .
Ijuński był zawsze wcześniejszy niż Biała Wiśnia a to dlatego , że Ijuńskiego sieję w styczniu a Białą Wiśnię
marcu .
A tak serio , Biała Wiśnia ( białe serce ) z moich obserwacji jest średnio wczesna , nie pęka nawet jesienią ,raczej zdrowa. Na póżniejsze
zbiory jak najbardziej się nadaje .
Nocna Świeca podobny czas owocowania do Białej Wiśni .
Z płożących pomidorów pierwszy jaki mi przyszedł do głowy to Mongolski Karlik , smak średni .
- atymtym
- 100p
- Od: 18 sie 2019, o 12:35
nie wiem po ile krzaków z odmiany planujesz, ja używam tych dużych kartonowych skrzynek po owocach np z Bied..i, doniczki mam kwadratowe, jakoś to ogarniam, na doniczkach nalepiam papierową taśmę malarską z nr odmiany, czasem przed wysadzeniem zaczepiam na krzakach etykiety a czasem wysadzam rządek po rządku i od razu zapisuję na kartce po kolei nr odmiany a etykiety czepiam jak krzaki podrosną
AT
-
Link do opisu Nocnej Świecy https://tomatland.ru/catalog/10482
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Niektórych odmian będzie po jeden krzaku, a niektórych jak dyno, czy promyk, które wylądują w gruncie będzie co najmniej 3
Najwyżej będę każdy kubek podpisywał w momencie siania.
Na razie mam Laurę i Bolka który korzonek dopiero puszcza. Większość prawdopodobnie będę siał po 15 marca, mam nadzieję, że wiosna się nie spóźni.
anulab cenna uwaga niedługo trzeba będzie posiać ijuńskiego co prawda całe życie pewnie spędzi na parapecie w domu, bo nie mam jeszcze doświadczenia na wysadzanie w marcu i ogrzewanie
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Ja strasznie nie lubię pisma odręcznego. Kiedyś oklejałem doniczki pod rozsadę taśmą malarską i pisałem nr odmiany.
Aktualnie drukuję sobie etykiety na papierze samoprzylepnym. Przygotowuje w Wordzie dużą tabelę do pocięcia. Metodą kopiuj wklej rozpisuje odmiany i datę. Ogólnie dużo później pracy żeby to pociąć i okleić. Najpierw wsypuje ziemię do doniczek, później oklejam, a na końcu sieje lub przesadzam.
Gdy rozsada jest już gotowa to najpierw odręcznie na kartce robię mapkę. Każda kropka to jeden krzaczek. Przy każdej kropce piszę Inicjały to co za odmiana. Z taką kartką idę do ogrodu wysadzać rozsadę. Ogólnie po kilku spojrzeniach jestem wstanie zapamiętać te kilkanaście odmian. Jak mam wątpliwości to spoglądam w papiery
Co do Ijuńskich to za około tydzień planuje startować
Aktualnie drukuję sobie etykiety na papierze samoprzylepnym. Przygotowuje w Wordzie dużą tabelę do pocięcia. Metodą kopiuj wklej rozpisuje odmiany i datę. Ogólnie dużo później pracy żeby to pociąć i okleić. Najpierw wsypuje ziemię do doniczek, później oklejam, a na końcu sieje lub przesadzam.
Gdy rozsada jest już gotowa to najpierw odręcznie na kartce robię mapkę. Każda kropka to jeden krzaczek. Przy każdej kropce piszę Inicjały to co za odmiana. Z taką kartką idę do ogrodu wysadzać rozsadę. Ogólnie po kilku spojrzeniach jestem wstanie zapamiętać te kilkanaście odmian. Jak mam wątpliwości to spoglądam w papiery
Co do Ijuńskich to za około tydzień planuje startować
-
Rowerzysta , czytając już się napracowałam .
Podpisany znacznik wstawiam do doniczki a następnie ten znacznik przesadzam razem z rozsadą do gruntu
Etykiety pętelkowe , stosuję do wysokiej rozsady , ale tylko czasami .
Kamil , gleba musi być ciepła .
W niedługim czasie zacznę glebę dogrzewać . Obmyślę metody , może zacznę od butelek z wodą i okrywania na noc czarną
włókniną by zatrzymać ciepło . Metoda dobra pod warunkiem , że w dzień świeci słońce .
Podpisany znacznik wstawiam do doniczki a następnie ten znacznik przesadzam razem z rozsadą do gruntu
Etykiety pętelkowe , stosuję do wysokiej rozsady , ale tylko czasami .
Kamil , gleba musi być ciepła .
W niedługim czasie zacznę glebę dogrzewać . Obmyślę metody , może zacznę od butelek z wodą i okrywania na noc czarną
włókniną by zatrzymać ciepło . Metoda dobra pod warunkiem , że w dzień świeci słońce .
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Ja się boję, że mi te znaczniki koty rozniosą. Ogólnie myślę, że te znaczniki tak samo długo bym opisywał jak drukował etykietki. A przed wysadzeniem i tak rozplanowuje na papierze co gdzie posadzę. Każdy ma tam jakieś swoje przyzwyczajenia.
Z tego co pamiętam to masz grzałkę do terrariów. Czy nie możesz ją wkopać w ziemie ?
Z tego co pamiętam to masz grzałkę do terrariów. Czy nie możesz ją wkopać w ziemie ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
U mnie raczej odpada problem z etykietami, bo mam w uprawie jedną odmianę i dodatkowo chcę w najbliższym sezonie sprawdzić odmianę TATEMARU MUCHO .
Pokrótce jego charakterystyka:
youtu.be/YcbHkbjdgz0
Pokrótce jego charakterystyka:
Wysoki brix (średnio 5.8/ między 5.1 a 6.6)
Średnia masa owocu 180-220 g.
Silny wigor, otwarty pokrój i generatywny typ wzrostu
Wysoki potencjał plonotwórczy
Bardzo dobra trwałość pozbiorcza
Stabilny rozmiar owoców w ciągu sezonu (BBB-BB)
Zalety:
Bardzo dobry smak pomidora malinowego- słodycz z odświeżającą nutą kwasowości
Atrakcyjny produkt handlowy
youtu.be/YcbHkbjdgz0
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
Na początek sezonu robię ciepłą grządkę . A znaczniki co roku te same chyba , że nowe odmiany .
Podpisuję ołówkiem , dużo trwalszy napis .
Czytałam o Tatemaru Mucho , ciekawa jestem jak Ci się sprawdzi .
Podpisuję ołówkiem , dużo trwalszy napis .
Czytałam o Tatemaru Mucho , ciekawa jestem jak Ci się sprawdzi .