Mój świat - moje kolekcje roślin w 2021r.
- ktoś
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój świat - moje kolekcje roślin w 2021r.
2023 rok
Dawno mnie nie było w moim wątku , lecz troszkę to naprawię .
Wiele roślin mi przepadło, ale i nieco przybyło . Na działce dosadziłam kilka drzew owocowych , bo stare uschły i musiałam wyciąć . Ciekawe , czy doczekam owoców
Pogoda wiosenna , dzisiaj wycinałam suche badylki z bylin i dziabałam , bo dziabanie uwielbiam.
A to kwitnące dzisiaj :
Helleborus x hybr anemone pink
Helleborus niger
Helleborus tibetanus
Helleborus x hybr
Helleborus x hybr
Helleborus x hybr siewka po anemonowym
Helleborus x hybr 19r - 11
Helleborus x hybr TANZER
Helleborus x hybr RUBINA
Helleborus x hybr 17r - ?
Crocus alexandri
Adonis amurensis KINSEKAI
Adonis amurensis KINADESHIKO
Dawno mnie nie było w moim wątku , lecz troszkę to naprawię .
Wiele roślin mi przepadło, ale i nieco przybyło . Na działce dosadziłam kilka drzew owocowych , bo stare uschły i musiałam wyciąć . Ciekawe , czy doczekam owoców
Pogoda wiosenna , dzisiaj wycinałam suche badylki z bylin i dziabałam , bo dziabanie uwielbiam.
A to kwitnące dzisiaj :
Helleborus x hybr anemone pink
Helleborus niger
Helleborus tibetanus
Helleborus x hybr
Helleborus x hybr
Helleborus x hybr siewka po anemonowym
Helleborus x hybr 19r - 11
Helleborus x hybr TANZER
Helleborus x hybr RUBINA
Helleborus x hybr 17r - ?
Crocus alexandri
Adonis amurensis KINSEKAI
Adonis amurensis KINADESHIKO
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Pora,pora największa bo wiosna za pasem.Krzyki żurawi dzisiaj słyszałem.Klucze gęsi widać na niebie co chwilę.Powroty,powroty.Myślę Danusia,że
na dłużej.Ja jeszcze nie mam czym pochwalić się.Łebki żółte ranników dzisiaj znalazłem i jednego pączka krokusika.Nic jeszcze nie robiłem.
Działka wygląda jak wielkie pobojowisko.Fajnie,że jesteś.
na dłużej.Ja jeszcze nie mam czym pochwalić się.Łebki żółte ranników dzisiaj znalazłem i jednego pączka krokusika.Nic jeszcze nie robiłem.
Działka wygląda jak wielkie pobojowisko.Fajnie,że jesteś.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- ktoś
Witaj Janku . Nie wiem , czy zapału mi starczy , bo kłopotliwe jest dla mnie wstawianie zdjęć z telefonu . Ale chociaż obiecuję , że się postaram.
U mnie pobojowisko aż wstyd, ale trudno, starzeje się człowiek, to i wolniej pracuje . Mam jeszcze sterty gałęzi po drzewach, wszędzie trawa, obraz nędzy i rozpaczy . Ale kwiatki dają radę .
Adonis amurensis CHICHIBUSHINKOU
Primula siewki
Ornithogalum lanceolatum ELMENEK
Adonis amurensis BENI NADESHIKO
U mnie pobojowisko aż wstyd, ale trudno, starzeje się człowiek, to i wolniej pracuje . Mam jeszcze sterty gałęzi po drzewach, wszędzie trawa, obraz nędzy i rozpaczy . Ale kwiatki dają radę .
Adonis amurensis CHICHIBUSHINKOU
Primula siewki
Ornithogalum lanceolatum ELMENEK
Adonis amurensis BENI NADESHIKO
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Danusiu
Jak się cieszę, że znowu pojawiłaś się ze swoją cudną wiosną .
Ja tu się zamartwiam, że mój zwykły miłek już chce kwitnąć, a u Ciebie już w rozkwicie te japońskie cudeńka i ciemierniki , ale przecież Twój ogród jest zaczarowany .
Zupełnie mi nieznany śniedek jakiś nowy?
U mnie też dziwnie wiosennie i wszystko wyrywa się do życia, ale to jeszcze za wcześnie, zima chyba może wrócić . Jednak też wzięłam się za porządki wiosenne, żeby suche badyle nie dogrzewały roślin.
Na nowy sezon życzę Ci dużo zdrówka i trzymam kciuki, żeby starczyło Ci cierpliwości do jak najdłuższego pokazywania nam swoich kolekcji
Jak się cieszę, że znowu pojawiłaś się ze swoją cudną wiosną .
Ja tu się zamartwiam, że mój zwykły miłek już chce kwitnąć, a u Ciebie już w rozkwicie te japońskie cudeńka i ciemierniki , ale przecież Twój ogród jest zaczarowany .
Zupełnie mi nieznany śniedek jakiś nowy?
U mnie też dziwnie wiosennie i wszystko wyrywa się do życia, ale to jeszcze za wcześnie, zima chyba może wrócić . Jednak też wzięłam się za porządki wiosenne, żeby suche badyle nie dogrzewały roślin.
Na nowy sezon życzę Ci dużo zdrówka i trzymam kciuki, żeby starczyło Ci cierpliwości do jak najdłuższego pokazywania nam swoich kolekcji
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- ktoś
Martuniu witaj i dziękuję za miłe słowa . Również życzę szczęśliwego roku , pełnego miłych niespodzianek .
Miłki miały okrycie z przeźroczystych wiaderek po kapuście no i trochę słoneczko przyświeciło, dlatego się otworzyły. Dzisiaj juz jest buro, a nad ranem nawet przymrozek .
Martwię się , bo jeśli zima wróci, a zdąży mocno napadać deszczu , to znowu mi rośliny pogniją . Ale nic nie poradzę , siła wyższa .
To dzisiejsze kwitnienia :
Helleborus x hybr
Eranthis hyemalis LIGHTNING
Hepatica nobilis dark blue
Hepatica nn siewka
Mam jeszcze zdjęcia ładnych kęp arum, ale to już wieczorem wstawię.
Miłki miały okrycie z przeźroczystych wiaderek po kapuście no i trochę słoneczko przyświeciło, dlatego się otworzyły. Dzisiaj juz jest buro, a nad ranem nawet przymrozek .
Martwię się , bo jeśli zima wróci, a zdąży mocno napadać deszczu , to znowu mi rośliny pogniją . Ale nic nie poradzę , siła wyższa .
To dzisiejsze kwitnienia :
Helleborus x hybr
Eranthis hyemalis LIGHTNING
Hepatica nobilis dark blue
Hepatica nn siewka
Mam jeszcze zdjęcia ładnych kęp arum, ale to już wieczorem wstawię.
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Przecudne ! I to wszystko z gruntu czy w doniczkach?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- ktoś
Iga wszystko w gruncie .
Arum YELLOW BERRY
[/URL
Arum italicum SPLISH SPLASH
To była próba wstawienia zdjęć bezpośrednio z telefonu . Poszło w miarę , jeszcze poćwiczę
Arum YELLOW BERRY
[/URL
Arum italicum SPLISH SPLASH
To była próba wstawienia zdjęć bezpośrednio z telefonu . Poszło w miarę , jeszcze poćwiczę
- marta64
Danusiu, dziękuję pięknie za miłe życzenia .
Moje przylaszczki wprawdzie pokazują kolorki, ale jeszcze daleko im do rozkwitania, a ciemiernikom rosną dopiero pąki, ale u Ciebie zawsze cieplej
Obrazki mają śliczne wzorki
Mam nadzieję, że pogoda oszczędzi Twoje cudeńka i pozwoli nam cieszyć się ich widokiem
Moje przylaszczki wprawdzie pokazują kolorki, ale jeszcze daleko im do rozkwitania, a ciemiernikom rosną dopiero pąki, ale u Ciebie zawsze cieplej
Obrazki mają śliczne wzorki
Mam nadzieję, że pogoda oszczędzi Twoje cudeńka i pozwoli nam cieszyć się ich widokiem
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
W przeciwieństwie do naszych rodzimych obrazków,które zawsze kwitną,moje włoskie nigdy nie kwitły.One takie zwykłe no ale chyba powinny.
Twoje arystokratyczne kwitły kiedykolwiek ?
Twoje arystokratyczne kwitły kiedykolwiek ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Danusiu ,gdzieś mi się zgubiłaś na tym odmienionym forum,ale cieszę się ,że Cię odszukałam i to jak piękny widok u Ciebie ,ja jeszcze na działce nie byłam
- ktoś
Martuniu jestem trochę zmartwiona tym wystrzeleniem roślin, bo zbliżają sie spore mrozy i to na długo. Ciemierniki muszę ponakrywać donicami, bo już pąki mają wysoko.
Janku musiałam poczekać kilka lat , ale warto było, kwitły mi wszystkie arum odmianowe i nawet się nasiały . Zobaczymy czy coś ciekawego się trafi .
Dorciu
No i tak jak pisałam wcześniej. Mam problem z wstawianiem zdjęć. Nie mogę zgrać podpisów ze zdjęciem . A już ich się sporo nazbierało przez te kilka ciepłych dni.
Janku musiałam poczekać kilka lat , ale warto było, kwitły mi wszystkie arum odmianowe i nawet się nasiały . Zobaczymy czy coś ciekawego się trafi .
Dorciu
No i tak jak pisałam wcześniej. Mam problem z wstawianiem zdjęć. Nie mogę zgrać podpisów ze zdjęciem . A już ich się sporo nazbierało przez te kilka ciepłych dni.
- ktoś
- marta64
Danusiu, jeszcze więcej ślicznych liściorków obrazków
Po co te kwiatki tak poszalały? Ciemiernikom nie zaszkodzi długie siedzenie pod doniczkami, bez światła? Moje zostały bez okrycia, bo przy tych wiatrach, doniczki latały po ogrodzie. Mam nadzieję, że jakoś się obronią, na razie obsypuje je śnieg
Po co te kwiatki tak poszalały? Ciemiernikom nie zaszkodzi długie siedzenie pod doniczkami, bez światła? Moje zostały bez okrycia, bo przy tych wiatrach, doniczki latały po ogrodzie. Mam nadzieję, że jakoś się obronią, na razie obsypuje je śnieg
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3