Chleby i Bułeczki domowe
-
- 500p
- Posty: 549
- Od: 20 mar 2012, o 14:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubuskie
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Chyba też spróbuję te ciasteczka wyglądają smakowicie Jedno pytanko tylko, czy musli może być np. takie z owocami egzotycznymi, czy zwykłe?
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Zawsze daję z owocami egzotycznymi,do tego dodaję daktyle,figi żurawinę rodzynki...(to co mam)
Owoce dają wilgotności ciastkom i jeśli jest ich sporo..zmniejszam ilość cukru do ciastek.
Owoce dają wilgotności ciastkom i jeśli jest ich sporo..zmniejszam ilość cukru do ciastek.
-
- 500p
- Posty: 549
- Od: 20 mar 2012, o 14:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubuskie
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Dziękuje za odpowiedz w weekend będą ciasteczka
-
- 500p
- Posty: 549
- Od: 20 mar 2012, o 14:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubuskie
Re: Chleby i Bułeczki domowe
No i wyszły ciasteczka Pyyyyszne są
Jeszcze bułeczki muszę spróbować
Jeszcze bułeczki muszę spróbować
-
- 200p
- Posty: 308
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Stalowa Wola - podkarpacie
- Kontakt:
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Ja się zajmuję robieniem pieczywa, można znaleźć tutaj chleb:
http://www.youtube.com/watch?v=wSHAA8r9AD0
na kanale jest trochę filmików, niedługo mam zamiar dodać więcej. Oczywiście wszystko zdrowo i bez chemii.
http://www.youtube.com/watch?v=wSHAA8r9AD0
na kanale jest trochę filmików, niedługo mam zamiar dodać więcej. Oczywiście wszystko zdrowo i bez chemii.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Piekłam BULECZKI PESTECZKI wyśmienite
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Mój zaczyn dojrzewa,a ja się wpisuję,aby nie zgubić wątku
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1898
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie/Śląskie
Re: Chleby i Bułeczki domowe
I ja sie podzielę moim doświadczeniem z pieczenia chleba,próbowałam na zakwasie,ale mnie nie przypasował,poza tym jak dla mnie za dużo zachodu,pieke chleb na drożdżach,:
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
3 szklanki mąki pszennej
10 dkg drożdży
1 łyżka soli
ciepła woda (ok 2 szklanek)
rozpuszczam drożdże w ciepłej wodzie,mąkę mieszam ze sobą i solą daję ja w ciepłe miejsce do ogrzania,jak drożdże wyrosną , dodaje do mąki ,dolewam wody ciepłej i wymieszać,trwa to bardzo krótko w porównaniu z wyrabianiem ciasta drożdżowego, i to jest moja baza do której dodaję tak mniej więcej ok.4-5 łyżek miodu, dużo słonecznika,orzechy włoskie,siemię lniane,otręby owsiane, pokrojone wędzone śliwki ,czasami pestki dyni ( jak mam). Dzisiaj piekłam dodając tylko miód ,słonecznik , żurawinę i sezam. Zapewniam że jest pyszny.Jak już wszystko wrzucę,wymieszam posypuję mąką i odstawiam przykryte ściereczka w ciepłe miejsce,rośnie szybko może z godzinę,potem wyrzucam na stolnicę,chwilę wyrabiam jeszcze podsypując porządnie mąką,aby uzyskało odpowiednią gęstość,dziele na pół i wkładam do foremek dł na 33 cm, wychodzą dwa chleby smaruję wodą posypuję słonecznikiem lub siemieniem i odstawiam jeszcze w ciepłe miejsce ,jak wyrosną wkładam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni(każdy piekarnik niby ma podana temp,ale inaczej piecze,mam dwa,wiec wiem co mówię)i piekę ok 30-35min.Ważna rzecz o której nigdzie nie czytałam i jakby sama do tego doszłam, to fakt że początkowo miałam bardzo twardą skórkę, teraz wiem że tak ok 10 min przed końcem pieczenia trzeba spryskać wodą chleb w piekarniku.Po wyjęciu tez go spryskuję i przykrywam lniana ściereczką do wystudzenia.
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
3 szklanki mąki pszennej
10 dkg drożdży
1 łyżka soli
ciepła woda (ok 2 szklanek)
rozpuszczam drożdże w ciepłej wodzie,mąkę mieszam ze sobą i solą daję ja w ciepłe miejsce do ogrzania,jak drożdże wyrosną , dodaje do mąki ,dolewam wody ciepłej i wymieszać,trwa to bardzo krótko w porównaniu z wyrabianiem ciasta drożdżowego, i to jest moja baza do której dodaję tak mniej więcej ok.4-5 łyżek miodu, dużo słonecznika,orzechy włoskie,siemię lniane,otręby owsiane, pokrojone wędzone śliwki ,czasami pestki dyni ( jak mam). Dzisiaj piekłam dodając tylko miód ,słonecznik , żurawinę i sezam. Zapewniam że jest pyszny.Jak już wszystko wrzucę,wymieszam posypuję mąką i odstawiam przykryte ściereczka w ciepłe miejsce,rośnie szybko może z godzinę,potem wyrzucam na stolnicę,chwilę wyrabiam jeszcze podsypując porządnie mąką,aby uzyskało odpowiednią gęstość,dziele na pół i wkładam do foremek dł na 33 cm, wychodzą dwa chleby smaruję wodą posypuję słonecznikiem lub siemieniem i odstawiam jeszcze w ciepłe miejsce ,jak wyrosną wkładam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni(każdy piekarnik niby ma podana temp,ale inaczej piecze,mam dwa,wiec wiem co mówię)i piekę ok 30-35min.Ważna rzecz o której nigdzie nie czytałam i jakby sama do tego doszłam, to fakt że początkowo miałam bardzo twardą skórkę, teraz wiem że tak ok 10 min przed końcem pieczenia trzeba spryskać wodą chleb w piekarniku.Po wyjęciu tez go spryskuję i przykrywam lniana ściereczką do wystudzenia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3281
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ropica k. Gorlic
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Dostanę nagrodę złotego szpadla , ale dziś piekłem bułeczki żytnie razowe
Trochę mało rumiane, ale smaczne wyszły. Przepis zaczerpnąłem z klik
Trochę mało rumiane, ale smaczne wyszły. Przepis zaczerpnąłem z klik